Comunicat de presă - ARTEXIM - George Enescu International Festival & Competition
Cristina Uruc, managerul ARTEXIM, este noul președinte al Asociației Europene a Managerilor de Artiști
Cristina Uruc, managerul interimar Artexim - agenție de impresariat artistic și totodată organizatorul Festivalului și Concursului Internațional George Enescu - a fost aleasă cu unanimitate de voturi noul președinte al AEAA (European Association of Artist Managers / Asociația Europeană a Managerilor de Artiști), în cadrul Adunării Generale ce a avut loc la Istanbul în perioada 3-4 mai 2025.
Adunarea a fost găzduită și organizată în colaborare cu Borusan Sanat, una dintre cele mai importante instituții culturale din Turcia, și a reunit membri din întreaga Europă.
După 31 de ani de apartenență a Artexim la Asociația Europeană a Managerilor de Artiști, sunt onorată să primesc încrederea Adunării Generale și funcția de președinte al AEAA. Cred că perspectiva mea dublă, atât ca impresar, cât și ca organizator al unuia dintre cele mai mari festivaluri de muzică clasică din lume, poate aduce contribuții semnificative la atingerea obiectivelor noastre comune. Mă angajez să continui munca semnificativă pe care Reda Sidi Boumedine, Giovanna Losco și fostele consilii de administrație au depus-o pentru organizație, prin construirea de colaborări mai puternice, încurajarea de noi parteneriate în întreaga Europă și promovarea unei mai mari incluziuni și reprezentări în cadrul asociației noastre.
Cristina Uruc, noua președintă aleasă a AEAA
Cristina Uruc îi succede lui Reda Sidi Boumedine (RSB Artists), care a condus asociația cu dedicare în ultimii șase ani și a contribuit la consolidarea rolului AEAA pe scena culturală europeană.
A fost un mare privilegiu pentru mine să fiu președinte al AEAA în ultimii șase ani, lucrând alături de două consilii de administrație remarcabile și mulți membri dedicați care ne-au susținut. În acest timp, am fost martor la impactul remarcabil al eforturilor noastre colective de a promova imaginea impresarilor, de a încuraja colaborarea și de a sprijini evoluția sectorului muzicii clasice și al operei. Sunt mândru de ceea ce am realizat împreună și profund recunoscător pentru relațiile pe care le-am consolidat de-a lungul timpului.
În momentul în care mă retrag, o fac cu mare încredere în leadership-ul și viziunea Cristinei Uruc, care a fost aleasă cu unanimitate de voturi în funcția de președinte la ultima noastră Adunare Generală de la Istanbul. Aștept cu nerăbdare să văd AEAA continuând să evolueze, ghidată de același spirit de integritate, încredere și prietenie care ne definește identitatea.
Reda Sidi Boumedine, președinte al AEAA între 2019 - 2025
Sub conducerea lui Reda Sidi Boumedine, AEAA și-a extins prezența internațională, cu reprezentare activă în cadrul unor rețele și evenimente globale majore, precum IAMA (Asociația Internațională a Managerilor de Artiști), OMAI (Asociația Internațională a Managerilor de Operă), Doka Art (Asociația agențiilor de operă și concerte de limbă germană), Classical ME Timișoara și alte conferințe și întâlniri de top din industrie.
Asociația a trecut, de asemenea, printr-un proces de rebranding, lansând un nou logo și un site web reproiectat în 2024, reflectând angajamentul său continuu față de inovație, vizibilitate și servicii oferite membrilor săi din întreaga Europă.
Despre AEAA
Association Europeenne des Agents Artistiques / European Association of Artist Managers (AEAA) a fost fondată în 1947, la Paris, de un grup de manageri de artiști, agenți de concerte și impresari din cinci țări europene: Charles Kiesgen, Maurice Dandelot, Marcel de Valmalete din Franța, Harold Holt din Marea Britanie, Johan Beek și Dr. de Koos din Olanda, Clara Camus și Ada Finzi din Italia, Rudolf Goette și Dr. Winderstein din Germania, Imre Kun din Ungaria și Roger Lindberg din Finlanda. Astăzi, AEAA include membri din 17 țări și reprezintă peste 4.000 de artiști.
O piatră de temelie a activității AEAA este Codul de practică a impresarilor, realizat împreună cu IAMA, care conturează principiile eticii profesionale, transparenței și respectului reciproc ce ghidează membrii săi în relațiile lor cu artiștii, colegii și instituțiile. Acest Cod consolidează angajamentul asociației față de integritate și responsabilitate în domeniul managementului artistic și servește drept punct de referință pentru excelență și încredere în întregul sector.
AEAA organizează o Adunare Generală anuală pentru membrii săi, combinată cu mese rotunde la care sunt invitate personalități remarcabile din domeniu. Aceste adunări au avut loc în multe orașe europene importante, începând cu anul 1947.
AEAA, este ghidată de motto-ul său 'Expertiză, Corectitudine și Încredere' și continuă să servească drept platformă vitală pentru dialog, cooperare și schimb profesional între agențiile artistice, organizatorii de evenimente și instituțiile culturale.
Viitoarea Adunare Generală, din 2026, va avea loc, pentru prima dată în istoria asociației, în România, la București.
Despre Cristina Uruc
Cristina Uruc, manager al Artexim - organizatorul prestigiosului Festival și Concurs Internațional George Enescu - și-a început cariera în 2007 la Artexim, acumulând o vastă experiență în toate aspectele producției de concerte, artiștilor și managementului evenimentelor culturale. De-a lungul anilor, a fost implicată în organizarea unuia dintre cele mai importante festivaluri de muzică clasică din lume, contribuind la creșterea internațională și impactul artistic al acestuia. Portofoliul său include, de asemenea, roluri precum Manager General de Proiect al Festivalului Internațional Săptămâna Muzicii Noi și Manager de Turneu pentru ansamblurile de muzică veche renumite: Il Giardino Armonico și Coro e Orchestra Ghislieri. Între aprilie 2021 și martie 2022 a ocupat funcția de Consultant Artistic la Filarmonica de Stat Sibiu.
Cristina Uruc deține o licență, un master și un doctorat în muzică (Compoziție) de la Universitatea Națională de Muzică din București, studiind sub îndrumarea compozitorilor români Livia Teodorescu-Ciocănea și Dan Dediu. Experiența sa în leadership artistic, colaborare internațională și producție culturală se aliniază strâns cu misiunea AEAA de a promova excelența și inovația în managementul artiștilor în Europa. Din luna mai a anului 2025, este și președinta Asociației Europene a Managerilor de Artiști (AEAA).
Despre Consiliu
Consiliul AEAA, nou ales, reunește profesioniști cu experiență în managementul artistic și cooperarea culturală internațională. Cristina Uruc va conduce asociația alături de Jonas Grunau - Grunau & Paulus Musikmanagement (Vicepreședinte), Laurent Delage - Delage Artists (Secretar General) și Zdenka Kachlova - CEMA - Agenția Muzicală Central Europeană (Trezorier), susținută de membrii consiliului Catherine von Mutius - Artists Management Company Ltd. și Aydin Dorsay - Borusan Sanat. Coordonarea administrativă a asociației este asigurată de Ada Baillon, care ocupă funcția de Secretar Executiv. Împreună, noua conducere se angajează să consolideze prezența AEAA pe scena culturală europeană și să promoveze o colaborare semnificativă între agențiile artistice și instituțiile muzicale din întreaga lume.
Bianca Boitan-Rusu
Media Relations Coordinator
ARTEXIM - George Enescu International Festival & Competition
www.festivalenescu.ro | www.artexim.ro |
Tel +4021 317 80 81/83
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].