Comunicat de presă - Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior
COMUNICAT referitor la lucrările Consiliului ARACIS din luna mai 2025
Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) s-a întrunit în ședință în data de 8 mai 2025.
În cadrul ședinței au fost validate rezultatele evaluărilor și avizelor acordate pentru programele/domeniile de studii universitare și pentru instituțiile de învățământ superior, au fost realizate informări despre participarea reprezentanților ARACIS la evenimente și activități naționale și internaționale și au fost luate decizii legate de funcționarea internă a agenției.
Prezentăm, în cele ce urmează, temele și hotărârile adoptate, pe care le considerăm de interes pentru părțile interesate de învățământul superior și asigurarea calității, precum și pentru opinia publică:
I. Asigurare externă a calității - proceduri, evaluări, avize acordate
Consiliul a analizat și a validat rezultatele evaluărilor externe ale calității pentru:
- 37 de programe de studii universitare de licență;
- un program de formare psihopedagogică în vederea certificării competențelor pentru profesia didactică;
- un program pregătitor de limba română pentru cetățenii străini;
- 25 de domenii de studii universitare de masterat;
- două domenii de studii universitare de doctorat;
- o evaluare instituțională.
Lista completă cu rezultatele evaluărilor este disponibilă mai jos: https://www.aracis.ro/hotarari-08-05-2025/
Consiliul ARACIS a aprobat evaluarea externă a calității educației pentru trei programe de studii universitare de licență ale Academiei de Studii Economice din Moldova, după cum urmează: Tehnologia informației, Informatică aplicată, Servicii hoteliere, turism și agrement.
În cadrul ședinței a fost nominalizată comisia pentru analiza contestației Universității Bioterra din București împotriva Hotărârii Consiliului ARACIS privind neconfirmarea rezultatului evaluării realizate de către Agenția de Acreditare în domeniul Sănătății și Științelor Sociale (AHPGS - Akkreditierung gGmbH) pentru programul de studii universitare de licență Asistență medicală generală.
De asemenea, a fost aprobată componența comisiilor de experți evaluatori pentru evaluările ce vor fi efectuate în perioada următoare.
II. Cooperare națională și internațională
Reprezentanții ARACIS au participat la următoarele evenimente organizate la nivel național sau internațional:
- Summitul anual Eurasia Higher Education - EURIE Summit organizat la Istanbul, Turcia, în perioada 7-10 aprilie;
- Forumul Membrilor Asociației Europene pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ENQA) ce s-a desfășurat la Paphos, Cipru, între 9 și 11 aprilie;
- Întâlnirea Rețelei Globale de Integritate Academică (Global Academic Integrity Network - GAIN), organizată online în data de 7 mai;
- Întâlnirile lunare organizate online de Rețeaua Internațională a Agențiilor de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (INQAAHE) și de Rețeaua Central-Est Europeană a Agențiilor de Asigurarea Calității în Învățământul Superior (CEENQA).
III. Proiecte
Consiliul ARACIS a aprobat componența echipei de implementare și a fondurilor necesare pentru cofinanțarea proiectului 'Support for the enhancement-oriented implementation of the quality assurance key commitment (101228795 - SIQA)', în care ARACIS are calitatea de coordonator. Propunerea de proiect a fost aprobată de Comisia Europeană, în luna aprilie 2025, pentru finanțare în cadrul Programului ERASMUS+.
Proiectul vizează sprijinirea membrilor Grupului Tematic pentru Asigurarea Calității (Thematic Peer Group C on Quality Assurance - TPG C), stabilit în cadrul Grupului de Monitorizare a Procesului Bologna (Bologna Follow-Up Group - BFUG), prin intermediul activităților de învățare reciprocă și remedierea lacunelor în ceea ce privește aplicarea Standardelor și liniilor directoare pentru asigurarea calității în Spațiul European al Învățământului Superior (ESG) și a altor angajamente legate de asigurarea calității, cum ar fi cele în domeniul procedurilor de asigurare transfrontalieră a calității, aplicarea Abordării Europene pentru asigurarea calității programelor de studii integrate și asigurarea calității programelor de studii universitare transfrontaliere.
Proiectul va fi implementat de ARACIS, în colaborare cu alte trei agenții naționale pentru acreditare și asigurarea calității și două organizații ale părților interesate, în calitate de parteneri, și anume Asociația Europeană pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ENQA), Registrul European pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (EQAR), Centrul Național pentru Învățământul Profesional și Asigurarea Calității, Armenia (ANQA), Consiliul Superior pentru Evaluarea Cercetării și a Învățământului Superior, Franța (Hceres) și Comisia de Titluri de Ingineri, Franța (Cti).
IV. Funcționare internă
În cadrul ședinței a fost analizat și aprobat Planul operațional pentru anul 2025, care pune în practică Strategia ARACIS pentru perioada 2022 - 2026, stabilind acțiuni ce urmează să se desfășoare pe parcursul anului 2025.
De asemenea, Consiliul a validat rezultatele concursului de selectare a membrilor cadre didactice în Comisia permanentă de specialitate a ARACIS C1-Științe exacte și științe ale naturii, în urma căruia au fost admiși trei candidați pentru domeniile Geografie, Știința mediului și Biologie.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].