Comunicat de presă - Direcția de Asistență Socială Oradea
Învățăm să spunem NU - Campania de prevenție Iluzia fericirii continuă în școli
Direcția de Asistență Socială Oradea a participat la finalul săptămânii trecute, în cadrul campaniei de prevenție și conștientizare a consumului de substanțe interzise 'Iluzia fericirii', la două sesiuni de informare susținute la Liceul Ortodox 'Episcop Roman Ciorogariu' Oradea.
Întâlnirile s-au adresat unui grup de peste 60 de elevi din clasele a IX-a și a X-a și au fost susținute de două specialiste din cadrul DAS Oradea: Adela Bradea, psiholog clinician și Alina Meheș, psiholog educațional.
Discuțiile cu elevii au avut un caracter interactiv și au urmărit să crească gradul de conștientizare cu privire la riscurile pe care le presupun diversele forme de adicție, în special cele legate de consumul de substanțe interzise. Dincolo de efectele fizice și psihologice ale acestora, atenția s-a îndreptat și spre cauzele care pot favoriza comportamentele de risc - de la nevoia de validare socială, la lipsa unei relații echilibrate cu sinele și la gestionarea emoțiilor dificile.
În urma jocurilor interactive, tinerii au reflectat asupra faptului că sentimentul de acceptare într-un colectiv, cunoașterea de sine și dezvoltarea unei comunicări autentice pot fi factori de protecție în fața tentațiilor cotidiene. Atmosfera a fost una sinceră, bazată pe respect și încredere reciprocă - un spațiu sigur în care adolescenții au putut să pună întrebări, să fie ascultați și să primească informații validate științific.
'Cred cu tărie că dialogul sincer cu adolescenții este una dintre cele mai eficiente forme de prevenție. Când li se oferă spațiu pentru exprimare, sprijin și înțelegere reală, tinerii pot identifica singuri alegeri mai bune și pot învăța să spună nu tentațiilor periculoase. Prin astfel de întâlniri directe, specialiștii noștri nu doar că oferă informații esențiale, ci contribuie la construirea încrederii și la formarea unor repere sănătoase. Comunitatea are responsabilitatea de a-i însoți în acest proces cu empatie, fermitate și respect, de aceea le mulțumesc și colegilor mei care sunt activi în această campanie pe care am gândit-o împreună și am demarat-o în sprijinul tinerilor, ca modalitate de prevenție,' a declarat Anca Grama, directorul Direcției de Asistență Socială Oradea.
La finalul întâlnirilor, elevii au plecat cu mai multă claritate asupra mecanismelor care stau în spatele alegerilor riscante, dar și cu sentimentul că au la cine apela. În acest sens, DAS Oradea le reamintește tinerilor și familiilor acestora că în cadrul instituției activează un psiholog clinician, disponibil pentru sesiuni de consiliere, discuții individuale sau sprijin emoțional, în mod gratuit și confidențial. Totodată astfel de întâlniri pe care le organizăm frecvent în unitățile de învățământ vor continua până la finalul anului școlar.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].