Comunicat de presă - Inspectoratul pentru Situații de Urgență 'Crișana' al Județului Bihor
BULETIN INFORMATIV
Incendiu violent la o casă din Gepiu
În dimineața zilei de joi, 08 mai a.c., pompierii bihoreni au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs, cel mai probabil din cauza unui coș de fum, la o locuință din Gepiu.
În jurul orei 05.55, în urma unui apel primit prin numărul unic 112, două echipaje din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Oradea și un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Salonta, au fost mobilizate pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă situată în localitatea Gepiu.
Ajunși la adresa indicată de apelant, pompierii au constatat că arderea se manifesta deosebit de violent și generalizat la acoperișul și mansarda locuinței, existând riscul propagării flăcărilor la întreaga casă, astfel că, pentru localizarea și lichidarea incendiului, echipajele au intervenit cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă, realizând dispozitive de stingere atât în interiorul, cât și în exteriorul locuinței.
Forțele de intervenție au acționat timp de aproximativ o oră și 20 de minute pentru localizarea și stingerea incendiului, reușind să salveze din calea flăcărilor, camerele de la parter, după care au procedat la căutarea focarelor ascunse și înlăturarea efectelor negative ale evenimentului, până în jurul orei 09.20.
Din fericire, nu au existat persoane rănite.
În urma producerii incendiului, a cărui cauză probabilă a constituit-o un coș de fum neprotejat corespunzător față de materialele combustibile, au ars camerele de la mansardă și acoperișul casei.
Măsuri de prevenire a incendiilor generate de coșurile de fum
Reamintim bihorenilor că astfel de evenimente se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, cu persoane rănite sau chiar cu pierderi de vieți omenești, iar pentru preîntâmpinarea acestor situații, coșurile de fum trebuie protejate corespunzător față de materialele combustibile, curățate periodic, verificate și reparate (dacă este cazul) de persoane specializate și autorizate.
De asemenea, nu este permis ca în coșuri să fie încastrate elementele combustibile din structura acoperișului și planșeului, iar la trecerea prin acoperiș se lasă o distanță de cel puțin 10 centimetri între fața exterioară a zidăriei coșului și elementele combustibile ale acoperișului. Totodată, coșurile de fum trebuie izolate față de elementele combustibile ale planșeelor, prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a coșului cu 25 cm, iar în spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.
PURTÃTOR DE CUVÂNT
Locotenent-colonel
CAMELIA ROȘCA
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].