logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Humane World for Animals

Lupii, trădați de UE: politica mai presus decât știința

București, 8 Mai 2025. Astăzi, Parlamentul European a adoptat o decizie care subminează încrederea în legislația UE privind protecția mediului și pune în pericol revenirea lupilor în Europa. Prin votul dat, europarlamentarii au susținut propunerea Comisiei Europene de a reduce nivelul de protecție al lupului, o decizie care deschide din nou calea pentru vânarea acestei specii.

Aceasta reprezintă ultima etapă a unui proces legislativ care urmărește schimbarea statutului lupului în Uniunea Europeană, din specie strict protejată în specie protejată. În martie 2025, Comisia Europeană a propus modificarea nivelului de protecție din Directiva Habitate, după ce, în decembrie 2024, Convenția de la Berna a acceptat cererea de reîncadrare a speciei. Propunerea a fost aprobată și de Consiliul UE în urmă cu câteva săptămâni.

Decizia de astăzi creează un precedent periculos pentru conservarea naturii în Europa.

Directiva Habitate prevede ca astfel de modificări să se bazeze pe dovezi științifice. Protecția strictă de până acum a permis revenirea populațiilor de lupi, însă specia se află încă într-o stare de conservare nefavorabilă în șase din cele șapte regiuni biogeografice din Uniune. Mai mult, cercetările arată că intensificarea vânătorii nu reduce conflictele cu sectorul agricol și nici nu duce la creșterea populației de cervide.

'Lupii sunt vitali pentru ecosisteme sănătoase, dar votul de astăzi îi transformă într-o problemă politică și le ignoră valoarea ecologică ', a declarat Ilaria Di Silvestre, Director de Politici și Advocacy la International Fund for Animal Welfare (IFAW). 'Nu există date care să justifice reducerea statutului de protecție, iar instituțiile UE au ales să ignore știința. Deciziile luate în funcție de interese politice și nu de date concrete, riscă să anuleze decenii de progrese făcute pentru conservarea naturii.'

'Este o zi tristă pentru biodiversitate și pentru animale sălbatice,' declară Lea Badoz, Responsabil de Programe în cadrul Eurogroup for Animals. 'Uniunea Europeană era cândva un lider în protejarea mediului. Astăzi, vedem cum specii esențiale, precum lupul, sunt sacrificate pentru interese politice de moment, care nu aduc beneficii reale nimănui. Statele membre trebuie să intervină și să facă ceea ce este corect. Lupii au în continuare nevoie de o protecție solidă, dacă ne dorim cu adevărat să salvăm natura Europei.'

Dr Joanna Swabe, Director pentru Afaceri Publice la Humane World for Animals Europe, a declarat: 'Decizia de a reduce nivelul de protecție al lupilor nu exonerează statele membre de responsabilitatea de a menține un statut de conservare favorabil pentru specii. Această schimbare nu înseamnă că pot evita investițiile în soluții eficiente pentru sprijinirea și promovarea coexistenței dintre oameni și lupi.'

În ciuda votului din Parlamentul European, statele membre au în continuare posibilitatea legală de a menține protecția strictă a lupilor, o măsură susținută ferm de comunitatea științifică și de organizațiile pentru protejarea mediului. Obligația legală de a asigura atingerea și menținerea unei stări de conservare favorabilă pentru populațiile de lupi rămâne neschimbată.

Este, de asemenea, extrem de îngrijorător faptul că Parlamentul European a utilizat o procedură de urgență pentru a promova această propunere, ocolind procesul legislativ obișnuit de dezbatere a inițiativelor Comisiei, ca și cum autorizarea vânătorii de lupi ar fi o urgență reală. Acest ritm accelerat de slăbire a legislației de mediu trage un semnal serios de alarmă cu privire la reducerea transparenței, limitarea dezbaterilor democratice și periclitarea viitorului protecției mediului în Europa.

Despre Humane World for Animals

Împreună, abordăm cauzele profunde ale cruzimii asupra animalelor și a suferinței acestora pentru a realiza schimbări pe termen lung. Cu milioane de susținători și activități desfășurate în peste 50 de țări, Humane World for Animals - denumită anterior Humane Society International - adresează cele mai adânc înrădăcinate forme de cruzime față de animale și suferința acestora. Fiind una dintre cele mai puternice voci în domeniul protecției animalelor, ne dorim să punem capăt celor mai crude practici, să ajutăm animalele aflate în situații de criză și să construim o mișcare de protecție a animalelor mai puternică. Facem totul cu empatie și deschidere, pentru un impact global și transformarea în realitate a viziunii din spatele numelui nostru: o lume mai umană.

Despre Eurogroup for Animals

Eurogroup for Animals reprezintă peste o sută de organizații de protecția animalelor din aproape toate statele membre UE, Marea Britanie, Elveția, Serbia, Norvegia, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Canada, India, Kenya, Africa de Sud, Thailanda, Turcia, Ucraina, Statele Unite, Venezuela și Australia. De la înființarea sa în 1980, organizația a reușit să încurajeze UE să adopte standarde legale mai înalte pentru protecția animalelor. Eurogroup for Animals reflectă opinia publică prin intermediul membrilor săi și dispune atât de expertiza științifică, cât și de cea tehnică pentru a oferi consultanță în problemele legate de protecția animalelor. Eurogroup for Animals este membru fondator al Federației Mondiale pentru Protecția Animalelor, care unifică mișcarea de protecția animalelor la nivel global.

Despre IFAW (International Fund for Animal Welfare)

IFAW este o organizație globală care ajută animalele și oamenii să prospere împreună. Suntem un grup de experți și oameni obișnuiți, activi pe toate continentele, în peste 40 de țări din lume. Salvăm, reabilităm și eliberăm animale și restaurăm și protejăm habitatele lor naturale. Problemele cu care ne confruntăm sunt urgente și complexe. Pentru a le rezolva, combinăm gândirea inovatoare cu acțiuni îndrăznețe. Colaborăm cu comunități locale, guverne, organizații non-guvernamentale și afaceri. Împreună, deschidem drumuri noi și inovative pentru a ajuta toate speciile să prospere.

Afisari: 47

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].