Comunicat de presă - Fundația Centrul Român de Muzică
Hallelujah Junction - o călătorie muzicală dincolo de timp și spațiu la Ateneul Român în cadrul Hoinar.Odyssey
7 artiști internaționali urcă pe scenă pentru recitalul cameral din închiderea festivalului
7 artiști de talie internațională vor urca marți 20 mai, de la ora 19:00 pe scena Ateneului Român în cadrul unui recital cameral care promite o experiență unică în cadrul ultimei seri a celei de-a 8-a ediții Hoinar Festival. Printre ei se află și actorul Paul Cimpoieru, co-fondator al companiei de teatru independent Compania 9, organizație ce explorează combinația dintre joc actoricesc, dans, teatru corporal și non-verbal.
Hallelujah Junction, o mică intersecție pe drumurile prăfuite ale Americii, este un loc misterios căruia compozitorul John Adams i-a dat viață muzicală. El însuși a descris locul ca fiind 'un punct pe hartă cu un nume minunat, care aștepta creația de muzică la fel de minunată pentru a-l evoca'.
Hallelujah Junction se transformă dintr-un simplu spațiu geografic într-o metaforă a drumurilor pe care le alegem și a momentelor în care ne oprim, privim înapoi și înțelegem călătoria proprie. Așadar, devine alegerea firească pentru închiderea Hoinar.Odyssey, ediția festivalului în care timp de 5 seri a fost explorată tema călătoriei privită ca o experiență profund umană care are abilitatea de a (ne) transforma.
Recitalul începe cu 'Black Run', o lucrare viscerală a lui Svante Henryson, un artist care îmbină sonorități clasice, jazz și hard rock, precum un călător între lumi sonore diverse. Urmează 'Songs of Travel' de Vaughan-Williams, iar la mijlocul călătoriei muzicale se regăsește lucrarea monumentală 'Hallelujah Junction' pentru două piane, o piesă care transformă orice destinație într-o experiență spirituală. Pe parcursul lucrării, actorul Paul Cimpoieru va personifica povestea acestei muzici într-o coregrafie de teatru non-verbală special concepută pentru Hoinar.Odyssey.
'Mereu mi-a plăcut să fiu provocat și să provoc - din perspectiva artistică, bineînțeles. Iar o creație contemporană de talia lucrării Hallelujah Junction a lui John Adams este cât se poate de provocatoare în a fi transpusă scenic într-un act artistic. Întâlnirea pe scenă cu cei doi pianiști români, Florian Mitrea și Daria Tudor, de talie universală, nu face decât să crească pariul provocării: cum să facem ca această întâlnire să se transforme într-un performance care să se ridice la nivelul compoziției, dar totodată, cum sa îi oferi publicului din România o experiență unică și inedită? Pentru că am evitat să fie doar un simplu dans contemporan având un fond sonor exploziv sau doar o interpretare excepțională cu fundal vizual. Am încercat să facem ca muzica să miște spațiul, iar dansul sa fie o simfonie. Un fel de '˜Music in motion'. Festivalul HOINAR obișnuiește să facă asta: să arunce în ring artiști cu backgrounduri foarte diferite și din aceasta întâlnire să se nască un altfel de spectacol.', a declarat Paul Cimpoieru.
Concertul se încheie într-o atmosferă nostalgică și triumfătoare cu 'Cvartetul în sol minor' de Johannes Brahms, o lucrare pătrunsă de dragostea compozitorului pentru muzica popoarelor migratoare - o amintire a sufletului uman în permanentă mișcare.
Bilete: https://bit.ly/4jN70wY
Muzicienii care vor construi universul muzical al ultimului popas din cadrul Odiseei Hoinar 2025 sunt: Andrei Ioniță ('violoncelist de o măiestrie și o imaginație muzicală superbe și devotat muzicii timpului nostru' - Gramophone, laureat în numeroase competiții internaționale prestigioase precum, Tchaikovsky, ARD, Hachaturian și Feuermann), Daria Tudor (pianistă laureată cu premiul Best Young Artist of the Year la Festivalul internațional Art of the Piano - Cincinnati 2019, lector la Universitatea de Arte din Berlin și Barenboim Said Academy, colaboratoare constantă a unor festivaluri precum Kissinger Sommer, RheinVokal, Les Jardins Musicaux, MozartFest, George Enescu Festival), Florian Mitrea (pianist, dublu laureat la Competițiile Internaționale de Pian de la Glasgow, Hamamatsu și Munchen - ARD și descris de renumita pianistă Martha Argerich ca fiind 'cu adevărat un tânăr pianist extraordinar'), Valentin Șerban (unul dintre cei mai apreciați violoniști români, câștigător al secțiunii Vioară la Concursul Internațional George Enescu 2020 - 2021), Alexandru Spînu (tânăr muzician care a studiat sub îndrumarea violonistului Răzvan Popovici și care s-a perfecționat ca muzician de cameră în cadrul unor academii și festivaluri precum Internationale Sommerakademie fur Kammermusik Frenswegen și SoNoRo) și Verena Tonjes (soprană membră în compania permanentă a Staatstheater Mainz, o prezență constantă în producțiile teatrelor de stat din Wiesbaden și Oldenburg, activă pe reputate scene de concert ca Filarmonica sau Konzerthaus din Berlin).
Hoinar Festival revine anul acesta la București cu cel mai complex program de până acum, 4 dintre spectacolele propuse la ediția cu numărul 8 având loc pe scena intimă a Teatrului ACT - The Wanderer (15 mai, r. David Gray), Stairway to Paradise (16 mai, r. Laura Ducu), M (17 mai, r. Dana Paraschiv), Rămășițele unei idei (18 mai, r. Daria Tudor).
Mai multe detalii și bilete pentru toate spectacolele din cadrul festivalului se regăsesc online: https://festivalulhoinar.ro/festival/
***
Fondat în 2016 de pianistul de origine română Florian Mitrea și organizat de Fundația Centrul Român de Muzică, Festivalul Hoinar reunește atât o componentă educativă, cât și o componentă festivalieră de concerte, recitaluri și spectacole unice în România, propunându-și să aducă în lumină nu doar un repertoriu de muzică clasică special, în interpretări originale, ci și unii dintre cei mai promițători artiști români ce desfășoară cariere internaționale, care merită descoperiți și de publicul din România.
***
Hoinar Festival este organizat de Fundația Centrul Român de Muzică, în coproducție cu Teatrul ACT, Filarmonica 'George Enescu', iar Radio România Muzical este partener media principal al concertului Hallelujah Junction.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Adevărul de Weekend, Zile și Nopți, Observator Cultural, Haute Culture, Revista BIZ, AGERPRES, IQAds, LiterNet, Teatrul Azi, Revista Golan, HAPP.ro, AndreeaVerde.com, MunteanuRecomandă
Partener de monitorizare: mediaTRUST
***
Ne puteți urmări și pe paginile de Facebook / Instagram
Mai multe informații: www.festivalulhoinar.ro
Trailer: https://youtu.be/VhKIANYueCg
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].