Comunicat de presă - Comunitatea Declic
Petiție semnată de peste 100 de mii de oameni, pentru dreptate în cazul minorei abuzate la școala de vară a AUR
Peste 100.000 de oameni au semnat petiția prin care cer finalizarea anchetei și pedepsirea celor 3 făptuitori care au violat o tânără de 17 ani, la Școala de vară a partidului AUR, în septembrie 2023. Ancheta este tergiversată de aproape 2 ani, în condițiile în care raportul medico-legal a confirmat agresiunea și declarația victimei.
În ciuda acestor evidențe, la aproape 2 ani de la viol, cei 3 prezumtivi făptuitori au fost audiați de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București doar în calitate de martori, deși, inițial, au fost inculpați de către parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia.
Semnatarii petiției, peste 100 de mii de cetățeni care s-au mobilizat în doar câteva zile, cer public explicații lui Alex Florența, procurorul general al României și prim procurorului Florin Mircea Popa, șeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București.
Petiția a fost inițiată pe platforma CampaniaMea a Declic de către Larisa Butnariu, supraviețuitoare a traficului de persoane și activistă pentru drepturile victimelor.
'În septembrie 2023, o tragedie a avut loc într-o școală de vară organizată de partidul AUR. O tânără plină de visuri și speranțe a ajuns acolo dorind să-și facă prieteni și să se dezvolte personal și profesional. În loc de oportunități, a trăit coșmarul vieții ei: a fost victima unui viol brutal.
Certificatul medico-legal a confirmat că victima nu avusese viață sexuală înainte de atac. Chiar dacă agresorii au negat, probele ADN au demonstrat contrariul. La mai bine de un an și jumătate de la acest act odios, victima încă așteaptă dreptatea', spune Larisa Butnariu, inițiatoarea petiției.
Semnatarii petiției solicită public procurorilor să comunice stadiul cercetărilor, ce acte au realizat până acum în dosarul nr. 1883/176/P/2023, dacă au fost inculpate persoane și ce demersuri urmează în cazul violului minorei de 17 ani. În 2023, dosarul a fost instrumentat inițial de Parchetul din Slobozia, care a pus în mișcare acțiunea penală și a început urmărirea penală împotriva celor trei suspecți. Apoi, dosarul a fost mutat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, unde procurorul de caz i-a scos de sub urmărirea penală și a transformat presupușii agresori în martori.
În acest context, Comunitatea Declic cere public următoarele clarificări:
- Care este stadiul anchetei penale?
- Care este motivul pentru care cei trei presupuși agresori au fost scoși de sub urmărirea penală, deși au fost inițial inculpați la parchetul din Slobozia?
- Ce măsuri concrete au fost luate pentru a proteja drepturile victimei și pentru a garanta că acest dosar va fi tratat cu seriozitate, fără influențe politice?
- Există o estimare a termenului în care va fi finalizată ancheta, având în vedere că se împlinesc aproape 2 ani de la agresiunile asupra minorei?
- Ce anume a ținut ancheta pe loc în tot acest timp?
'Este imperativ ca autoritățile să trateze cu maximă urgență acest caz și să asigure o anchetă transparentă și corectă. Deși există un raport medico-legal care confirmă agresiunea, cercetările penale stagnează de aproape un an. Victima a continuat să sufere atât din cauza agresorilor care se află în continuare în libertate, cât și din cauza protecției de care se bucură aceștia, starea ei de sănătate psiho-emoțională fiind profund afectată, într-un an când trebuie să își termine studiile liceale.
Fiecare zi de întârziere este o încălcare a drepturilor victimei. Nu întâmplător, un alt caz revoltător, cel al fraților Tate, trenează, de asemenea, de mai mulți ani, mesajul implicit către cetățeni, către femei, fiind acela că ele nu contează, drepturile lor sunt încălcate, iar violatorii se bucură de protecție. Mai grav, se dă mesajul implicit că Statul Român este corupt, un rai al prădătorilor și că oricine poate veni în România, pentru că se va bucura de imunitate în fața legii penale' - Claudia Postelnicescu, fostă avocată aleasă a victimei.
Petiția inițiată de Larisa Butnariu a strâns, în doar câteva zile, 100.000 de semnături, un semnal clar din partea cetățenilor care nu mai pot accepta tăcerea autorităților și cer finalizarea anchetei.
'Comunitatea Declic se alătură acestui apel și solicită autorităților să ofere răspunsuri clare și să își îndeplinească responsabilitățile legale pentru a face dreptate tinerei abuzate în școala de vară AUR. Comunitatea Declic a luptat mereu pentru protecția victimelor abuzului, prin campanii care au cerut implementarea brățărilor electronice pentru agresori, stabilirea unei vârste minime pentru consimțământ, monitorizarea celor înscriși în Registrul Agresorilor Sexuali sau reguli clare pentru combaterea hărțuirii sexuale în universități.' Anduța Karetsou, reprezentantă Declic
Petiția poate fi citită și semnată aici. https://campaniamea.declic.ro/petitions/dreptate-in-cazul-violului-aur
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].