logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România

Premiera operei 'D'ale carnavalului' de Dan Dediu deschide Săptămâna Internațională a Muzicii Noi 2025 la Opera Națională București

Festivalul Săptămâna Internațională a Muzicii Noi se va deschide în data de 18 mai, la Opera Națională București, cu premiera operei 'D'ale carnavalului' de Dan Dediu, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

Opera în două acte și trei tablouri, adaptare după piesa omonimă a lui I.L. Caragiale are un libret și un concept regizoral semnate de Ștefan Neagrău, cu care compozitorul a colaborat armonios pentru a prezenta realitatea lumii lui Caragiale ca 'joc de oglinzi în mișcare'.

Dan Dediu oferă publicului câteva informații atractive în prezentarea evenimentului: 'M-am amuzat cu personajele lui Caragiale și am încercat să găsesc câte un specific muzical pentru fiecare din ele, folosind muzici din geografii diverse, precum și genuri mai la modă sau mai desuete. Mi-am dat seama că aceste personaje stau cu chirie în propria lor viață. Și atunci am închiriat și eu recuzită muzicală din spații și timpuri diferite.'

În viziunea sa, 'la lumea carnavalescă a lui Caragiale se ajunge printr-un fel de centrifugă metafizică, de vârtej supranatural. Astfel, această lume pare văzută printr-o lupă deformatoare, iar auditorul intră în ea asemenea lui Gulliver, anume printr-un gest de aplecare asupra unei lumi de liliputani. Pornind de la această plonjare în minuscul putem să sesizăm ridicolul, omenescul și caricaturalul fiecărui personaj caragialesc, precum și comicul situațiilor de pe scenă. Cumva la modul obiectiv, acceptăm că e muzica și viața acestor personaje de cartoon.'

Spectacolul va inaugura așadar Constelația Carnaval, a 34-a ediție a SIMN în care publicul interesat de muzica nouă se va întâlni cu evenimente care reflectă carnavalescul și-l ipostaziază în fel și fel de chipuri, a căror strategie repertorială este articulată pe trei direcții: muzică electronică contemporană, spectacole în formate diverse (operă, experimente, muzică electroacustică cu video, concerte instrumentale hibride etc) și femei compozitoare din România.

Cel mai important festival autohton dedicat muzicii contemporane organizat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România cu sprijinul Ministerului Culturii, va avea loc între 18 și 25 mai la București.

Într-o săptămână de impact pentru viața culturală românească sunt programate 18 evenimente incitante: concerte susținute de Orchestrele și Corul Academic Radio, Orchestra Concerto și Corul UNMB, ansamblurile Profil, devotioModerna din București, formația Couleurs din Cluj-Napoca, recitaluri instrumentale și de lieduri cu interpreți români și invitați din străinătate (Claudia Codreanu, Diana Dembinski-Vodă, Ladislau Csendes, Cătălin Crețu, Marius Ungureanu, Ciprian Dancu, Nick Photinos, Andrew Hudson, Yasuko Oura, Benedetto Boccuzzi, Barrie Webb), concerte corale susținute de Corul Preludiu și Corala Academică a Filarmonicii 'Oltenia', muzică electroacustică, spectacole ('D'ale carnavalului' de Dan Dediu și 'Black Swan' de Irinel Anghel) și un simpozion de muzicologie dedicat muzicii electronice. Acestea vor putea fi urmărite la Sala Radio, la Opera Națională București, la Teatrul Apollo 111 și în sălile de concerte ale Universității Naționale de Muzică.

Co-producătorul festivalului este Radio-România - Direcția Formații Muzicale, iar partenerii principali sunt Universitatea Națională de Muzică din București, Orchestrele și Corurile Radio, Opera Națională București, Centrul Național de Artă 'Tinerimea Română', Filarmonica 'Oltenia' Craiova, Muzeul Național 'George Enescu' și Secțiunea Națională Română - SNR-SIMC.

Afisari: 61

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].