logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Romfilatelia

ÎNCHEIEREA CELUI DE-AL DOILEA RÃZBOI MONDIAL, 80 DE ANI

Emisiunea filatelică 'Încheierea celui de-al doilea război mondial, 80 de ani', introdusă în circulație de Romfilatelia, vineri, 9 mai a.c. este dedicată aniversării momentului care, în urmă cu 80 de ani, punea capăt, prin capitularea necondiționată a Germaniei, celui mai lung război din istoria omenirii, în care s-au implicat direct peste 30 de țări și peste 100 milioane de oameni. Ca părți beligerante s-au regăsit două sisteme de alianțe: Aliații (Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste) și Axa (Germania, Italia, Ungaria, România, Bulgaria, Japonia).

Al doilea război mondial a început la 1 septembrie 1939, când Germania a atacat Polonia. Urmare a acestui fapt, Anglia declară război Germaniei, implicându-se într-o bătălie crâncenă cu un agresor care cucerise într-un 'război fulger' teritorii importante ale Europei, inclusiv Franța.

Odată cu invazia, dispusă de Hitler, în Uniunea Sovietică (iunie 1941) și intrarea Statelor Unite în Război, alături de Anglia și Uniunea Sovietică, războiul s-a transformat într-un război global.

România s-a regăsit, până în anul 1944 alături de Germania, trupele românești ajungând să sufere alături de trupele lui Hitler cea mai catastrofală înfrângere la Stalingrad (februarie 1943). Pierderile românilor în campania din est s-au cifrat la peste 700.000 de morți și răniți la care se adaugă peste 300.000 de prizonieri.

Prin actul curajos, de la 23 august 1944, când Regele Mihai I a hotărât ieșirea României din Axă și trecerea în tabăra Aliaților, războiul a fost scurtat cu cel puțin 6 luni. Armatele 1 și a 4-a române au dus lupte grele în Nord-Vestul Transilvaniei, Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, încheind războiul, după trei zile de la capitularea Germaniei, la 12 mai 1944, în luptele pentru lichidarea ultimelor rezistențe hitleriste pentru eliberarea orașului Praga. Pierderile românilor în campania din vest au fost de peste 100.000 de morți și răniți și peste 55.000 de prizonieri.

Emisiunea filatelică este compusă din o marcă poștală, o coliță dantelată, un plic 'prima zi' și un album special, realizat în tiraj limitat.

Marca poștală cu valoarea nominală de 25 Lei evidențiază un moment în care ostașii români sunt întâmpinați cu flori într-un sat eliberat din Ardeal.

Colița filatelică dantelată, a cărei marcă poștală are valoarea nominală de 30 Lei, reproduce marea manifestație populară din 10 mai 1945, din Piața Palatului Regal, la care, alături de Regele Mihai I, s-au aflat membrii guvernului de la acea vreme.

Plicul 'prima zi' reproduce imaginea unui moment important al aceleiași adunări populare din 10 mai 1945, prilejuit de o paradă militară la care protagoniștii sunt militarii unei unități din Regimentul de Gardă Călare.

De asemenea, pe plicul 'prima zi' este ilustrată imaginea Ordinului militar 'Mihai Viteazul' cu spade clasa I, model 1944, cea mai înaltă distincție militară românească ce se conferă la război.

Cartea poștală din album prezintă imaginea unui ceremonial de paradă al anului 1945, organizat la Arcul de Triumf din București.

Romfilatelia mulțumește specialiștilor Muzeului Militar Național 'Regele Ferdinand I', ai Asociației Naționale Cultul Eroilor 'Regina Maria', ai Bibliotecii Academiei Române și Agenției Naționale de Presă AGERPRES, pentru sprijinul documentar și consultanța de specialitate oferite la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Emisiunea este disponibilă de vineri, 9 mai a.c., în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/.

Biroul Relații Publice

Afisari: 86

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].