logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București

La a 21-a ediție, FESTIVALUL MUZICII MAGHIARE marchează anul acesta 150 de ani de la fondarea Academiei de Muzică din Budapesta, astăzi Universitatea de Muzică Liszt Ferenc.

Festivalul Muzicii Maghiare, acest proiect major al Institutului Liszt - Centrul Cultural Maghiar București adresat tinerilor muzicieni este dedicat, în acest an, sărbătoririi a 150 de ani de la fondarea Academiei de Muzică din Budapesta, astăzi Universitatea de Muzică Liszt Ferenc.

'Academia de Muzică fondată în 1875 este singura instituție dintre toate instituțiile care poartă numele lui Liszt Ferenc, la a cărei înființare a contribuit în mod activ însuși marele compozitor, pianist și pedagog. Universitatea inaugurată cu 150 de ani în urmă este și astăzi acropola învățământului muzical din Ungaria. [...] Personalitatea fondatorului definește și misiunea Academiei de Muzică. Inegalabila carieră pianistică a lui Liszt Ferenc, compozițiile sale ce îmbină tradițiile istoriei muzicii cu o viziune progresistă, personalitatea sa radiantă și altruistă constituie o moștenire din care se hrănește și astăzi educația muzicală academică și care servește drept etalon pentru o calitate profesională de vârf. 'Genealogic', profesorii de pian ai Academiei de Muzică sunt, fără nicio excepție, urmașii lui Liszt. Respectabilii profesori care predau în prezent la Academie sunt urmașii unor muzicieni legendari precum Hubay Jeno, David Popper, Weiner Leo sau Dohnanyi Erno, iar studenții Academiei de Muzică pot păși pe urmele unor foști discipoli cu faimă mondială precum Solti Gyorgy, Dorati Antal, Vegh Sandor, Vasary Tamas, Pauk Gyorgy, Schiff Andras, Ranki Dezso sau Kocsis Zoltan. Pe lângă păstrarea tradițiilor, universitatea consideră o sarcină importantă și crearea muzicii viitorului. Această preocupare au avut-o și continuă s-o aibă marii inovatori ai muzicii secolelor 20 și 21, inclusiv Bartok, Kodaly, Ligeti, Kurtag Gyorgy și Eotvos Peter, care sunt, de asemenea, legați de Academia de Muzică prin o mie de fire. Numeroși studenți de odinioară au fost nevoiți să părăsească Ungaria din cauza cataclismelor istorice și au devenit personalități definitorii ai artei interpretative muzicale din secolul al 20-lea. Studiind lista absolvenților și profesorilor onorifici ai universității, Academia de Muzică este, fără îndoială, una dintre sursele semnificative ale patrimoniului muzical mondial. [...] Universitatea de Muzică Liszt Ferenc, ocupând locul 22 în clasamentul anual al universităților din întreaga lume potrivit QS Ranking 2024, se află pe cea mai înaltă poziție dintre instituțiile de învățământ superior din Ungaria.'
lfze.hu

În primele trei zile ale Festivalul Muzicii Maghiare, 12, 13, 14 mai, începând cu ora 18.00 în sala de concert a Institutului Liszt din București (str. Gina Patrichi nr. 8) juriul și publicul va asculta 19 tineri oferind 13 programe de concurs care cuprind piese din literatura muzicală internațională, respectiv din cea maghiară. Din juriul prezidat de Toth Istvan, inițiatorul proiectului, fac parte remarcabila pianistă, prof. univ. dr. Verona Maier, prorectorul Universității Naționale de Muzică București, criticul muzical Ecaterina Stan, binecunoscută din emisiunile postului Radio România Cultural, muzicologul și compozitoarea Makkai Gyongyver, cadru didactic la Universitatea de Arte din Târgu Mureș, alături de compozitorul Ioan Dobrinescu.

Joi, 15 mai, de la ora 18.00 spectacolul de gală cuprinde un recital oferit publicului, împreună cu Universitatea de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, susținut de două tinere talente din Ungaria, violonistul Toth Lazar și pianistul Gavrutza-Nagy Pal. Cei doi interpreți sunt laureați ai mai multor concursuri internaționale și studiază muzica de cameră cu pianistul Kiss Peter pe care publicul bucureștean a avut ocazia să-l asculte în diverse formații muzicale și solo în recitaluri organizate de institutul nostru. Recitalul în care veți putea asculta Sonata pentru vioară și pian în mi minor, op. 81 de Edward Elgar și Epigrame de Kodaly Zoltan, va fi urmat de decernarea premiilor și gala laureaților.

Programul de concurs al Festivalului Muzicii Maghiare, ediția a 21-a:

luni, 12 mai

18.00 Mariia Velia, flaut
Doppler Ferenc: Airs Valaques, op.10
George Enescu: Cantabile et Presto

18.30 Ștefania Turcu, vioară
Ludwig van Beethoven: Sonata pentru vioară și pian în la minor op.23 nr. 4, p. II-III
George Enescu: Sonata pentru vioară și pian în fa minor, op.6, nr.2, p. I
Bartok Bela: Andante
Bartok Bela: 6 dansuri românești

19.00 Valentin Simion, violoncel
Ligeti Gyorgy: Sonata pentru violoncel solo
Dmitri Shostakovici: Sonata în re minor pentru violoncel și pian, p. I
Jerome Ducros: Encore

19.30 Duo Aetherium: Ștefania FIERARU & Diana NEGREANU, pian la patru mâni
Nikolai Kapustin: Sinfonietta op.49: I. Overture; II. Slow Waltz
Ligeti Gyorgy: 5 piese pentru 4 mâini

marți, 13 mai
18.00 Carina Boldea & Marius Boldea, flaut-pian
Sigismund Toduță: Sonata nr 1. pentru flaut și pian, p. I, II
Doppler Ferenc: Fantezia pastorală ungară

18.30 Andrei Cozma, clarinet
Kovacs Bela: After you, Mr. Gershwin
Kovacs Bela: Hommage a J. S. Bach
Astor Piazzola: Tango etude no. 3
Marțian Negrea: Martie

19.00 Ciprian Nicolescu, fagot
Petrovics Emil: Passacaglia in Blues
Carl Maria von Weber: Andante e rondo ongarese, op 35

19.30 Alexandru Stoian, pian
Ludwig van Beethoven: Sonata în La nr. 28, op. 101
Bartok Bela: 3 burlești op. 8

20.00 Teodor-David Soporan & Rebeca Dasanu, violoncel-pian
Popper David: Poloneză de concert
Johannes Brahms: Sonata nr. 1 în mi minor pentru violoncel și pian op. 38, p. I, III

miercuri, 14 mai

18.00 Andreea Nistor & Nguyen Thu Giang, vioară-violoncel
Kodaly Zoltan: Duo pentru vioară și violoncel op. 7

18.30 Unger Lilla & Nagy Csenge, vioară-pian
Dohnanyi Erno: Sonata pentru vioară și pian în do diez minor, op. 21

19.00 Pap Csenge Dorottya, chitară
Heitor Villa-Lobos: Studiu no. 11 A
Barrios Mangore: La Catedral
Pavlovits David: Prelude no. 3, 4, 5 (The Hawk; The Blue One; Bagatelle)

19.30 KOZNCZEI Samu & SOGOR Denes, violoncel-pian
Ernest Bloch: From Jewish Life: II. Supplication, III. Jewish Song
Popper David: Hungarian Rhapsody op. 68
Kodaly Zoltan: Adagio

Parteneri:

Academia de Muzică Liszt Ferenc, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, Asociația ErGo

KOSA Andras Laszlo
director

Afisari: 53

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].