Comunicat de presă - Asociația ARTIS Iași
Post-eveniment
CineCopilăria, ediția a IV-a: 1000 de spectatori la festivalul de film pentru copii de la Buhuși
Regizoarea Elisabeta Bostan, omagiată ca simbol al cinematografiei dedicate celor mici
A patra ediție a Festivalului 'CineCopilăria de Elisabeta Bostan', organizat în perioada 2-4 mai 2025, la Buhuși, a adunat aproximativ 1000 de spectatori la Casa de Cultură 'Elisabeta Bostan' din Buhuși și la Centrul Educațional Multifuncțional (CEM) Buhuși. Pentru al patrulea an consecutiv, toți cei prezenți, împreună cu organizatorii, au sărbătorit-o pe regizoarea filmelor pentru copii, Elisabeta Bostan, la ea acasă.
Familia, prietenii, actorii cu care regizoarea a colaborat, alături de publicul buhușean de toate vârstele, au participat la o serie de evenimente organizate în cinstea celei alintată Zizi sau Mutty: proiecții de film, spectacole de teatru, masterclass-uri, ateliere interactive și întâlniri cu artiști remarcabili.
Printre invitații speciali s-au numărat Izabela Bostan, Dana Rogoz, Laurențiu Damian, Roxalee (Roxana Neculcea), Maria Ploae (intervenție video) și Medeea Marinescu (intervenție video).
Andrei Giurgia, coordonatorul proiectului: 'Mă bucur că facem acest festival acum, pentru că, din păcate, noi românii, avem tendința să celebrăm oamenii doar după ce nu mai sunt printre noi. Este important să le oferim recunoaștere și să le celebrăm realizările în prezent, să le aducem în față aportul valoros asupra comunității. Această ediție a confirmat încă o dată că la Buhuși există un public tânăr, curios, implicat, care merită acces constant la cultură de calitate. Mulțumim partenerilor și tuturor celor care au susținut această inițiativă'.
Vasile Zaharia, primarul orașului Buhuși: 'Noi încercăm prin acest festival să răsplătim și să aducem recunoașterea noastră personalităților locului. Țara aceasta are nevoie în special de oameni educați, iar ceea ce facem noi prin activitățile artistice și educative, asta urmărește să creeze oameni educați.'
Proiecția aniversară a filmului 'Promisiuni' (regia Elisabeta Bostan), lansat acum 40 de ani, a fost momentul central al ediției.
Totodată, una dintre cele mai așteptate secțiuni ale festivalului a fost, și în acest an, competiția oficială de scurtmetraje, ajunsă la ediția a III-a. Au fost înscrise 12 filme, realizate de tineri din diverse colțuri ale țării - o dovadă a talentului și potențialului generației tinere. În urma jurizării, au fost premiate patru dintre acestea, care s-au evidențiat prin originalitate, mesaj și execuție.
Arta, educația și magia copilăriei s-au împletit armonios în cea de-a doua zi a festivalului CineCopilăria, oferind publicului momente memorabile și experiențe interactive.
Ziua a debutat la Casa de Cultură 'Elisabeta Bostan' cu un masterclass de conștientizare prin dans, susținut de lect. Univ. Dr. Izabela Bostan. Participanții, copii și adolescenți, au explorat expresivitatea corporală și importanța mișcării ca formă de comunicare artistică.
La Centrul Educațional Multifuncțional Buhuși a avut loc premiera filmului 'Bambi: O poveste din pădure' (regia Michel Fessler), urmată de o întâlnire specială cu actrița Dana Rogoz. În cadrul întâlnirii, copiii și părinții au aflat răspunsul la peste 20 de întrebări despre secretele dublajului, actorie și producțiile TV pentru cei mici.
Dana Rogoz (actriță): 'Mă bucur să fiu astăzi alături de voi. Există în sală o generație Abracadabra, o generație La bloc și multe proiecte care ne leagă. Mă bucur că există în continuare Bambi și alte producții care ne apropie.'
Un alt moment important din cadrul festivalului a fost lectura interactivă alături de Roxalee, care i-a purtat pe cei mici în lumea povestii 'Max și pisica înțeleaptă'. Prin jocuri, culori și întrebări creative, copiii au învățat lecții valoroase despre empatie și imaginație.
În ultima zi de festival, spectatorii s-au bucurat de piesa de teatru 'Hansel și Gretel după Frații Grimm', regizată de Ștefan Alexiu, o producție a Teatrului Municipal Bacovia din Bacău. Spectacolul, dedicat copiilor, a avut loc la Centrul Educațional Multifuncțional (CEM) Buhuși și a adus pe scenă o poveste clasică plină de magie, oferind o experiență de neuitat atât celor mici, cât și părinților prezenți.
Organizator: Primăria Orașului Buhuși
Produs de: Asociația ARTIS
Susținut de: Cinemaraton
Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii
Cu sprijinul: Uniunea Cineaștilor din România
Partener de ospitalitate: Podu' cu lanțuri
Parteneri: Asociația Studenților Jurnaliști Iași, Cărturești
Parteneri media: Agerpres, Radio România Cultural, Radio România Iași, Viva FM, Itsy Bitsy, Plus TV Bacău, Radio Hit, Deșteptarea, Movie News.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].