Comunicat de presă - Poliția Română
PERCHEZIȚII ȘI DOSARE PENALE, PENTRU INVESTIGAREA INFRACȚIUNILOR ECONOMICE
Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice din cadrul Poliției Române au efectuat, în perioada 17 - 30 aprilie 2025, 10 acțiuni de amploare. În cadrul dosarelor penale întocmite pe numele unor persoane cercetate pentru infracțiuni economice, au fost instituite măsuri asigurătorii de peste 19 milioane de lei.
Astfel, în perioada în perioada 17 - 30 aprilie 2025, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, polițiștii au pus în aplicare 91 de mandate de percheziție domiciliară și 20 de mandate de aducere, fiind dispuse măsuri preventive față de 4 persoane.
Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de 19.581.932 de lei.
Totodată, au fost indisponibilizate, 7.283 de țigarete, 8,5 kilograme de tutun vrac, 1.997.494 de lei, precum și alte bunuri în valoare de 1.541.963 de lei.
Exemplu:
1. La data de 24 aprilie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Călărași au desfășurat, în sistem integrat, o acțiune pe raza de competență a Poliției Municipiului Oltenița, cu scopul creșterii gradului de ordine și siguranță publică, precum și pentru prevenirea și descurajarea oricăror fapte de natură contravențională sau penală.
Concomitent, polițiștii Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Călărași, au pus în aplicare 27 de mandate de percheziție domiciliară, în județele Călărași și Ilfov, precum și în municipiul București, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.
Perchezițiile au fost efectuate la sediile a 24 de societăți comerciale.
În cauză au fost cercetate circuite de tranzacționare ale unor societăți care subcontractează serviciile facturate unităților administrativ-teritoriale către diverși operatori economici, existând indicii temeinice privind sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale corelative, atât în ceea ce privește taxa pe valoarea adăugată, cât și a celora din veniturile asimilate salariilor, ca urmare a utilizării forței de muncă nedeclarată.
Valoarea tranzacțiilor asupra cărora se prefigurează sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale se ridică la aproximativ 27.000.000 de lei.
S-a beneficiat de sprijinul de specialitate al inspectorilor antifraudă din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală - Structura Centrală, care au desfășurat verificări antifraudă în paralel cu activitățile de urmărire penală.
De asemenea, acțiunea s-a derulat împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Serviciului Criminalistic, Serviciului pentru Acțiuni Speciale, Poliției Municipiului Oltenița, Secția 2 Poliție Rurală Ulmeni și Secția 3 Poliție Rurală Curcani din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași.
Totodată, acțiunea a fost organizată cu sprijinul Direcției de Investigare a Criminalității Economice - I.G.P.R., Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Ilfov și Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Sector 1 - D.G.P.M.B.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].