Comunicat de presă - Instituția Prefectului - Județul Sibiu
Azi, 29.04.2025 a avut loc ședința lunară a Colegiului Prefectural, prezidată de domnul prefect, Mircea Dorin Crețu alături de domnii subprefecți, Benedek Zacharie și Florian Giubega și de domnul secretar general, Marius Oltean, având următoarea ordine de zi:
I. Prezentarea Planului de acțiuni pe anul 2025 pentru realizarea în județul Sibiu a obiectivelor cuprinse în Programul de Guvernare. Planul a fost prezentat de doamna Monica Moldovan, consilier superior în cadrul Instituției Prefectului-județul Sibiu.
Acesta a fost aprobat, prin proiect de hotărâre, în unanimitate de voturi.
Ca în fiecare an, Colegiul Prefectural analizează și aprobă prin Hotărâre Planul anual de acțiuni al județului Sibiu pentru realizarea Programului de guvernare.
Programul de guvernare este aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 33 din 23.12.2024, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1.312 / 23.12.2024 și este documentul prin care se stabilesc principalele obiective strategice și acțiuni ale Guvernului României pentru perioada 2024-2028.
În conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 Codul administrativ, art. 253, ținând cont de prevederile art. 6 alin. 2 lit. a) din Hotărârea Guvernului nr. 906/22 octombrie 2020 pentru punerea în aplicare a unor prevederi din Codul administrativ, structura de specialitate din cadrul Instituției Prefectului - Județul Sibiu întocmește anual, Planul de acțiuni al județului.
Pentru anul 2025, Planul de acțiuni al județului s-a realizat pe baza propunerilor întocmite atât de către serviciile publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale din subordinea Guvernului, cât și de către autoritățile administrației publice locale organizate la nivelul județului Sibiu.
Menționăm că structura pe capitole a Planului de acțiuni al județului Sibiu pe anul 2025 pentru Programul de guvernare 2024-2028, a luat în calcul exclusiv capitolele din Program în care există obiective și acțiuni, respectând numerotarea realizată în documentul-cadru.
Din punct de vedere statistic, Planul de acțiuni din acest an se structurează pe 12 capitole, cuprinde 85 obiective și 732 de acțiuni pentru îndeplinirea obiectivelor propuse.
În Planul de acțiuni al Județului Sibiu, se regăsesc o serie de obiective, între care:
- Autostrada A1, Sibiu - Pitesti - Sectiunea 1 Sibiu-Boita, Lot 2 km 13+170 - km 14+150 - contract de proiectare și execuție semnat - termen de finalizare estimat 2025,
- Autostrada A13, Sibiu - Brașov cu cele 4 tronsoane, care au termene de finalizare 2028:
o Tronson 1 Boița - Avrig, km 0+000 - 14+253,
o Tronson 2 Avrig - Arpașu de Jos, km 14+253 - 34+175,
o Tronson 3 Arpașu de Jos - Sâmbata de Sus, km 34+175 - 51+785,
o Tronson 4 Sâmbăta de Sus - Municipiu Făgăraș, km 51+785 - 68+050,
- Continuarea lucrărilor privind infrastructura feroviară - Tronsoane QuickWins conform PNRR - Proiecte tip 'Quick Wins' lucrări de eliminare a restricțiilor de viteză pentru restabilirea parametrilor tehnici ai suprastructurii căii finanțate din PNRR, cu cele 2 loturi:
o Lot 1 Ocna Sibiului - Loamneș, pe o lungime de 1,834 km,
o Lot 2 Tălmaciu - Sibiu fir II, pe o lungime de 3,500 km, cu termen de finalizare estimat 2025,
- Reziliența sistemului de sănătate: acces sigur la servicii medicale de bună calitate pentru fiecare cetățean. Prevenția și programele de sănătate,
- Digitalizarea serviciilor publice,
- Prevenirea și combaterea fenomenului infracțional prin creșterea prezenței fizice a forțelor de ordine publică în mijlocul comunității, pentru prevenirea faptelor antisociale și pentru descurajarea acestui fenomen care afectează cetățeanul, astfel încât să fie sporit sentimentul de siguranță și protecție a cetățeanului,
- Lucrări de investiții, care se află în diferite faze de implementare, finanțate din fonduri europene nerambursabile, de la bugetul de stat sau din bugetele locale.
Instituția Prefectului - Județul Sibiu va analiza stadiul îndeplinirii acțiunilor asumate în Planul de acțiuni și va marca prin realizarea acestora contribuția județului nostru la implementarea Programului de guvernare.
În acest sens, vă adresăm rugămintea doamnelor și domnilor directori de a dispune măsuri pentru transmiterea la termen a informărilor semestriale până la data de 7 iulie 2025, respectiv 9 ianuarie 2026 cu privire la stadiului implementării Planului de acțiuni al Județului Sibiu pe anul 2025.
În situația în care, pe parcursul anului 2025, se vor identifica acțiuni suplimentare față de cele transmise, acestea vor fi incluse în plan, vor fi monitorizate și va fi analizat stadiul realizării acestora.
II. Sinteza acțiunilor de control desfășurate de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Sibiu, Direcția de Sănătate Publică a Județului Sibiu și Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu în perioada Sărbătorilor Pascale 2025, conform Hotărârii Colegiului Prefectural al Județului Sibiu nr. 2/25.03.2025.
Direcția de Sănătate Publică Sibiu
În conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 2/25.03.2025 privind aprobarea Planului de măsuri pentru asigurarea sănătății publice, a creșterii gradului de siguranță a cetățenilor și a menținerii ordinii publice, precum și pentru protejarea consumatorilor împotriva practicilor incorecte, în perioada premergătoare, cât și în timpul Sărbătorilor Pascale 2025, la nivelul județului Sibiu, Serviciul Control în Sănătate Publică a efectuat un număr de 62 de controale.
Acțiunile de control au vizat :
Unități cu profil comerț alimentar și alimentație publică, producție
Au fost controlate 39 de unități dintre care: 21 unități cu profil comerț, 16 unități alimentație publică și 2 producție.
- Unități de cazare
Au fost controlate 8 unități de cazare respectiv 3 hoteluri și 5 pensiuni
Unități din incinta Târgului de Paște din Piața Mare - Piața Mică Sibiu
S-a efectuat un număr de 15 controale la Târgul de Paște din municipiul Sibiu respectiv 12 căsuțe cu profil comerț și 3 căsuțe cu profil alimentație publică.
S-au aplicat 27 sancțiuni contravenționale din care 21 avertismente și 6 amenzi în valoare de 14600 lei.
Principalele neconformități constatate au fost :
- neefectuarea operațiunilor de dezinsecție și deratizare conform legislației sanitare în vigoare.
- neefectuarea cursului privind noțiunile fundamentale de igienă
- lipsa sau prezența în cantități insuficiente a produselor biocide.
- neefectuarea controlului medical la angajare/periodic.
Inspectoratul de Poliție al județului Sibiu.
Pentru menținerea ordinii publice și creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, în perioada premergătoare, cât și în timpul desfășurării Sărbătorilor Pascale 2025, polițiștii din sectorul de ordine și siguranță publică, precum și cei specializați în investigarea criminalității economice au desfășurat următoarele activități:
- constituirea de dispozitive de menținere a ordinii și siguranței publice care au acționat, în special în zonele cu afluență mare de persoane, în care s-au desfășurat slujbe religioase și activități culturale, de agrement etc., în scopul asigurări și menținerii unui climat corespunzător, prevenirii infracțiunilor cu violență și a furturilor;
- patrularea în zona supermarket-urilor, centrelor comerciale, stațiilor de distribuție carburanți și a altor entități care vehiculează valori însemnate (case de schimb valutar, de amanet, etc.);
- organizarea și desfășurarea de acțiuni de prevenire și combatere a infracțiunilor cu violență și neutralizarea actelor de natură să împiedice desfășurarea normală a manifestărilor specifice acestor sărbători;
- intensificate activităților de prevenire și combatere a infracțiunilor comise în zona lăcașurilor de cult, barurilor, discotecilor și a altor locuri pretabile, precum și monitorizarea stărilor conflictuale.
În perioada de referință, au fost organizate 122 acțiuni/controale/verificări pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, au fost legitimate 3.540 persoane, au fost aplicate 163 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 39.641 lei, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice (ca urmare a încălcării prevederilor Legii 61/1991, republicată).
Structurile de ordine publică au desfășurat activități și în colaborare cu structurile de poliție rutieră, pentru fluidizarea traficului rutier, prevenirea accidentelor de circulație și a faptelor antisociale, pe principalele artere care converg către lăcașele de cult, zonele turistice sau de agrement. În acest scop, au fost organizate 56 filtre rutiere, au fost oprite și controlate în trafic 2.245 autovehicule și aplicate 837 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 200031 lei.
În baza Hotărârii nr.2 din 25.03.2025 a Colegiului Prefectural al Județului Sibiu privind aprobarea Planului de măsuri pentru asigurarea sănătății publice, a creșterii gradului de siguranță a cetățenilor și a menținerii ordinii publice, precum și pentru protejarea consumatorilor împotriva practicilor incorecte, în perioada premergătoare, cât și în timpul Sărbătorilor Pascale 2025 în județul Sibiu, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au verificat 54 agenți economici de pe raza județului Sibiu. Urmare a verificărilor efectuate, au aplicat 6 sancțiuni contravenționale în baza O.U.G. nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, în valoare totală de 82.000 lei, fiind confiscată suma de 5.421,7 lei.
Polițiștii sibieni continuă acțiunile specifice pentru prevenirea și combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta liniștea cetățenilor, dar și pentru a interveni atunci când sunt sesizați cu privire la comiterea unor fapte antisociale.
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Sibiu.
În cadrul acțiuni de control efectuate de către comisarii CJPC Sibiu în perioada 26.03.2025 - 23.04.2025, , în județul Sibiu, s-au verificat un număr total de 238 operatori economici: în magazine alimentare și nealimentare, supermarketuri, hipermarketuri, târguri specifice, piețe agroalimentare și unități de alimentație publică, din județul Sibiu.
La un număr de 215 operatori economici, au fost găsite abateri de la legislația protecției consumatorilor. S-au controlat 17560 kg de produse, dintre care s-au găsit 2161 kg de produse cu abateri. Pentru abaterile constatate la produse și servicii oferite consumatorilor, s-au întocmit 215 PVCC cu sancțiuni contravenționale, dintre care: 90 amenzi contravenționale în valoare totală de 840 500 lei și 125 avertismente.
Principalele abateri constatate, au fost :
A. La produsele alimentare aflate la comercializare:
1. La carne vrac, preambalată și produse din carne existente la comercializare :
- Carne și preparate din carne specifice Sărbătorilor Pascale expuse la comercializare cu preț redus fără informații privind prețul vechi alături de cel nou, precum și perioada promoțională;
- Carne proaspătă de miel fără informații privind data limită de consum, vândută în condiții de păstrare necorespunzătoare;
- Nerespectarea condițiilor de păstrare la produse și preparate din carne;
- Etichete greu vizibile cu informații incomplete;
- Termen de valabilitate depășit, precum și caracteristici calitative neconforme, la preparate din carne;
- Produse din carne preambalate în pungi, respective caserole cu lipsă informații gramaj, alergeni, valori nutriționale, condiții de păstrare;
- Lipsă menționare data de expirare, ingrediente alergene, precum condiții și temperatură de depozitare improprii la produsele expuse la comercializare;
- Lipsă afișare preț/unitatea de măsura, la produsele comercializate la bucată;
- Lipsă totală elemente de identificare la produse din carne expuse la comercializare;
- Lipsă traducere în limba română a mențiunilor de pe etichetă sau ambalaj, la produse din import sau achiziții intracomunitare.
2. La ouă de consum:
- Ouă preambalate vândute în ambalaje deteriorate, umede, prezenta de oua sparte și alte produse neconforme;
- Neafișarea informațiilor minime prevăzute de Regulamentul CE 589/2008 la produsele ouă;
- Lipsă informare completă la raft: prin neafișarea explicației semnificației codului de producător.
3. La produse de patiserie și cofetărie :
- Informații greu lizibile a mențiunilor inscripționate pe etichete;
- Nerespectarea condițiilor de păstrare indicate de producător;
- Termen de valabilitate depășit, precum și caracteristici calitative neconforme;
- Produse de patiserie tradițională cu lipsă informare completă, corectă și precisă;
- Afișarea la raft a unui preț, iar la casa de marcat alt preț;
- Lipsă traducere în limba română a mențiunilor de pe etichetă sau ambalaj, la produse din import sau achiziții intracomunitare;
- Lipsă menționare data de expirare, ingrediente alergene, precum și condiții și temperatura de depozitare improprii la unele produse de patiserie și cofetărie;
- Lipsă afișare preț pe unitatea de măsură;
- Lipsă informare 'produs din produs decongelat' pentru produse de patiserie;
- Lipsă înscriere gramaj și ingrediente pentru diferite sortimente de prăjituri.
4. La ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao :
- Existența la vânzare de produse expirate față de data limită de consum recomandată de producător;
- Existența la vânzare de produse prezentând caracteristici calitative neconforme, la produse și figurine din ciocolată;
- Afișarea la raft a unui preț/produs iar la casa de marcat alt preț/produs;
- Nerespectarea condițiilor de păstrare la produse din ciocolată.
B. La jucării, ornamente și alte produse nealimentare specifice Sărbătorilor Pascale:
- Etichete greu vizibile cu informații incomplete;
- Informații greu lizibile pe etichetele unor produse;
- Lipsa unor informații complete privind datele importatorului;
- Lipsa unor informații privind: producătorul, a instrucțiunilor de folosire și utilizare, a marcajului CE;
- Lipsa avertismentelor specifice -traduse în limba română;
- Lipsa instrucțiunilor de utilizare -traduse în limba română;
- Lipsa totală a elementelor de identificare.
S-au dispus următoarelele măsuri complementare:
- Oprirea definitivă de la comercializare pentru produsele expirate și neconforme pentru 892 kg în valoare 19 650 lei.
- Oprirea temporară de la comercializare până la remedierea deficiențelor constatate pentru 1269 kg în valoare de 27 960 lei.
III. Evaluarea activităților desfășurate de lucrătorii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Sibiu, în vederea prevenirii și combaterii faptelor ilicite la regimul deșeurilor și produselor de protecția plantelor, ce aduc atingere mediului înconjurător. Tema a fost prezentată de domnul inspector șef IPJ Sibiu, Tiberiu Ivancea.
În perioada aprilie 2024-aprilie 2025, polițiștii din cadrul Serviciului A.E.S.P. Sibiu, au desfășurat activității specifice pentru realizarea obiectivelor prevăzute în Planul de acțiuni al județului Sibiu pentru anul 2024, respectiv trimestrul I 2025, în scopul protejării mediului înconjurător, sănătății și vieții persoanelor.
Astfel, au pus în aplicare Planurile naționale de Acțiune ,, FITOS 2024' și ,,FITOS 2025' respectiv ,,Deșeuri 2024', în cadrul cărora au efectuat activități de prevenire și combatere a faptelor ilicite, acționând și în afara perioadelor de acțiune din cadrul planurilor naționale, în funcție de sesizări, reclamații sau informații de care au luat cunoștință polițiștii.
Se apreciază că lucrătorii de poliție au desfășurat activități proactive, în cooperare cu reprezentanții instituțiilor cu atribuții și responsabilități în domeniul protecției mediului, la nivelul județului Sibiu nefiind înregistrată o problematică deosebită pe acest domeniu de activitate, nefiind înregistrate cazuri grave de poluare.
Cu toate acestea au fost identificate trei probleme cu care se confruntă polițiștii în desfășurarea activităților polițienești și de cercetare penală, dar și în ceea ce privește poluarea cu substanțe chimice periculoase din produsele de protecția plantelor și deșeuri, îndeosebi cele periculoase, după cum urmează:
1. Legislația în domeniul protecției mediului, este lacunară.
2. O a doua problemă cu care se confruntă lucrătorii de poliție este cea legată de lipsa laboratoarelor de specialitate acreditate pentru efectuarea de analize și constatări tehnico-științifice, cu privire la substanțele sau deșeurile ce constituie obiecte și bunuri corp delict, astfel încât buletinele de analiză fizico-chimică sau rapoartele de încercare să constituie probe în dosarele penale.
3. Dotarea precară a polițiștilor care efectuează intervenția și cercetarea la fața locului, în cazul unor infracțiuni de poluare cum ar fi aparate de măsurare a fumului, funinginii, prafului, deversări de hidrocarburi sau alte dejecții în ape sau pe soluri.
În acest sens propunem următoarele măsuri:
- Efectuarea unor demersuri în scopul modificării legislației în acest domeniu pentru a stabili atribuțiile fiecărei instituții cu responsabilități în domeniu;
- Agenția națională pentru Protecția Mediului să doteze și să acrediteze Laboratoarele județene.
- Înființarea unui Serviciu de investigare a infracțiunilor de mediu, la nivelul fiecărui județ, în care să activeze mai mulți polițiști (în prezent sunt încadrați doar 2 polițiști la nivelul serviciului A.E.S.P. în județul Sibiu) care să aibă atribuții exclusiv pe linie de protecția mediului.
Voina Alina
Purtător de cuvânt, Instituția Prefectului-Județul Sibiu
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].