Comunicat de presă - Inspectoratul de Poliție Județean Covasna
BULETIN INFORMATIV DE PRESÃ
Activități informativ-preventive desfășurate de polițiști
Prezenți la Campionatul Mondial de Hochei
Cu prilejul desfășurării Campionatului Mondial de Hochei pe Gheață - Divizia I, Grupa A, polițiștii sunt prezenți în proximitatea Arenei Sepsi, unde au loc meciurile, pentru a desfășura activități preventive și pentru a contribui la menținerea unui climat de siguranță publică.
În fiecare zi de competiție, echipaje de poliție rutieră și ordine publică sunt prezente în zonă pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale și pentru menținerea siguranței în trafic. De asemenea, prin structura de prevenire, polițiștii interacționează cu suporterii, familiile și turiștii prezenți la eveniment, oferindu-le recomandări utile privind comportamentul responsabil, prevenirea furturilor, a consumului de substanțe interzise și a altor fapte antisociale.
Activitățile au loc în zonele cu aflux mare de persoane, atât în exteriorul arenei sportive, cât și în spații publice din apropiere.
Prezența polițiștilor în cadrul acestui eveniment internațional reflectă angajamentul instituțional față de protejarea cetățenilor și promovarea unui comportament civic responsabil, în spiritul fair-play-ului și al respectului reciproc - valori împărtășite atât de sport, cât și de societate.
Activități în cadrul campaniei' Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți !'
Polițiștii din cadrul structurii de prevenire a IPJ Covasna au desfășurat, luni, 28 aprilie 2025, în colaborare cu polițiști de la Biroul Județean al Poliției Transporturi Feroviare, o activitate de informare în rândul cetățenilor, în zona gării din Sfântu Gheorghe. Activitatea se circumscrie campaniei, Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți !', desfășurată în scopul conștientizării tinerilor cu privire la riscurile la care se expun pentru realizarea de fotografii în zona garniturilor de tren.
Arcul electric se poate produce fără un contact direct cu rețeaua de înaltă tensiune, iar pe lângă acest pericol, căderea de la înălțime poate provoca traume grave, inclusiv fracturi, leziuni ale coloanei vertebrale sau chiar deces.
Electrocutarea poate cauza arsuri severe, stop cardiac, afectarea sistemului nervos și, în cele mai multe cazuri, duce la pierderea vieții. Recuperarea celor care supraviețuiesc unor astfel de accidente este lungă și dificilă, implicând multiple intervenții chirurgicale și terapii de recuperare, cu impact major asupra calității vieții.
Aceste demersuri de înscriu în strategia Inspectoratului de Poliție Județean Covasna pentru menținerea climatului de siguranță publică în orice context și pentru prevenirea victimizării populației.
Ordin de protecție provizoriu emis de polițiștii din Sfântu Gheorghe
Luni dimineață polițiștii din Sfântu Gheorghe au emis un ordin de protecție provizoriu pentru prevenirea faptelor de violență, după ce o femeie în vârstă de 66 de ani a sesizat faptul că în cursul săptămânii precedente ar fi fost victima unor acte de violență din partea soțului.
Din primele verificări a reieșit că totul s-ar fi întâmplat pe fondul unor discuții contradictorii, iar în urma incidentului femeia s-a deplasat la spitalul din oraș pentru îngrijiri medicale, având umărul stâng fracturat.
După efectuarea activităților pentru evaluarea riscului, polițiștii au stabilit că femeia se află într-o situație de risc iminent. Astfel, s-a dispus emiterea unui ordin de protecție provizoriu prin care agresorul a fost obligat să părăsească locuința și să păstreze o distanță minimă de 50 m față de victimă.
Cercetările sunt continuate sub coordonarea unui procuror, pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie.
VIOLENȚA DOMESTICÃ NU ESTE O PROBLEMÃ PRIVATÃ. ESTE O PROBLEMÃ DE SIGURANȚÃ
Dacă ești victimă a violenței domestice, trebuie să știi că nu ești singură și nu ești vinovată pentru ceea ce ți se întâmplă. Există soluții, oameni pregătiți să te ajute și instituții care îți pot oferi sprijin.
Ce este violența domestică ?
Este orice act de violență fizică, verbală, psihologică, economică, sexuală sau socială comis împotriva unui membru al familiei sau al unei persoane cu care agresorul are ori a avut o relație de coabitare sau căsătorie.
Ce poți face dacă ești victimă:
Sună la 112. În situații de urgență, când siguranța ta sau a copiilor tăi este în pericol, apelează de urgență numărul 112. Polițiștii pot interveni imediat și pot emite un ordin de protecție provizoriu, valabil 5 zile.
Cere un ordin de protecție. Acesta poate fi solicitat în instanță și poate interzice agresorului să se apropie de tine, de locuința ta, de locul tău de muncă sau de copii. Se acordă gratuit și poate fi valabil până la 6 luni.
Discută cu un specialist. Poți apela la centrele de consiliere psihologică și juridică pentru victimele violenței domestice. Acolo poți primi sprijin emoțional, informații despre drepturile tale și ajutor concret pentru a lua decizii în siguranță.
CAUTÃ AJUTOR ! Fiecare pas spre ieșirea din violență este un pas spre libertate și demnitate.
Vorbește. Acționează. Protejează-te.
COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].