logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Deputat Ionuț Vulpescu (PSD)

Deputatul PSD Ionuț Vulpescu, președintele Adunării Generale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei, vizită oficială în Etiopia

Președintele Adunării Generale a Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO), șeful delegației Camerei Deputaților la AIO, deputatul Ionuț Vulpescu, și secretarul general al AIO, Maximos Charakopoulos, au efectuat în perioada 24-26 aprilie o vizită oficială în Republica Federală Democratică a Etiopiei, la invitația autorităților federale și a Bisericii Ortodoxe Etiopiene. Scopul deplasării l-a reprezentat impulsionarea dialogului interparlamentar și inter-ecleziastic, precum și consolidarea cooperării dintre AIO și instituțiile etiopiene.

La sediul Patriarhiei din Addis-Abeba, delegația AIO a fost primită de Sanctitatea Sa Abune Mathias I, Patriarh al Etiopiei, Arhiepiscop de Axum. Abune Mathias I, al șaselea Patriarh al Etiopiei (întronizat în 2013), este cunoscut pentru eforturile sale de pace, reconciliere națională și promovare a asistenței sociale, iar Biserica Ortodoxă Etiopiană Tewahedo una dintre cele mai vechi Biserici creștine, datând din secolul IV â€' se remarcă prin liturghia oficiată în limba clasică ge'ez și folosirea propriului calendar alexandrin, prin păstrarea în fiecare biserică a unei copii simbolice a Chivotului Legământului, prin perioadele de post îndelungate (peste 200 de zile pe an) susținute de o practică liturgică bogată în cântări antice și prin statutul de Biserică Oriental-Ortodoxă aflată în comuniune doctrinară cu cele din Armenia, Egipt, Siria, Eritreea și India. Cu acest prilej, președintele AIO Ionuț Vulpescu a prezentat inițiativa 'Pasqa Together', platformă a AIO care încurajează sărbătorirea învierii Domnului la o dată comună pentru catolici, protestanți și ortodocși, propunând Bisericii Etiopiene să se alăture proiectului. De asemenea, a adresat invitația ca Etiopia să devină membru cu drepturi depline al AIO și să participe la următoarea Adunare Generală, ce se va desfășura în România, în vara anului 2025.

O altă întâlnire importantă a avut loc la Palatul Parlamentului etiopian cu dl. Tagesse Chafo, Președintele Camerei Reprezentanților Poporului. Discuțiile s-au axat pe schimbul de bune practici în materie de diplomație parlamentară, pe rolul credinței în promovarea păcii și pe perspectivele intensificării cooperării bilaterale româno-etiopiene.

În cadrul celor două întâlniri, președintele Ionuț Vulpescu a evocat momentul istoric din 1936, când diplomatul român Nicolae Titulescu, în calitate de președinte al Ligii Națiunilor, a apărat cauza Etiopiei în fața agresiunii fasciste a Italiei conduse de Benito Mussolini, reafirmând 'datoria morală a statelor de a ridica glasul împotriva nedreptății, oriunde s-ar manifesta ea'. Pentru aceasta, Nicolae Titulescu este imortalizat într-o frescă din Catedrala 'Sfânta Treime' din Addis-Abeba, simbol vizual al solidarității româno-etiopiene. 'Solidaritatea manifestată atunci de România față de Etiopia rămâne un reper de conduită diplomatică și un liant simbolic între națiunile noastre', a declarat Ionuț Vulpescu.

Despre Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei

Inspirată de o conferință desfășurată între 30 iunie și 4 iulie 1993 în Halkidiki, Grecia, cu tema Ortodoxia în Noua Realitate Europeană, Adunarea Interparlamentară Europeană pentru Ortodoxie a fost formată la inițiativa Parlamentului Elen. România este membru fondator al organizației. Urmând Manifestul Participanților din 1993, Actul Constitutiv oficial a fost adoptat de participanții la Sinodul Constitutiv desfășurat în noiembrie 1994 la Atena. În 2001, grupuri de parlamentari din Australia, Asia, Africa și Statele Unite au participat la Adunarea Generală, iar organizația a fost redenumită Adunarea Interparlamentară a Ortodoxiei (A.I.O.).

Afisari: 59

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].