Comunicat de presă - Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie
Săptămâna Europeană a Imunizării AREPMF
Săptămâna Europeană a Imunizării 2025, celebrată la nivel național și internațional, este marcată în fiecare an de Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) printr-o inițiativă a grupului Vaccine Advocacy AREPMF. Anul acesta, evenimentul s-a desfășurat pe 28 aprilie 2025, la Palatul Parlamentului, în București, sub titlul 'Fiecare viață protejată contează'.
Organizat în parteneriat cu Comisia pentru Sănătate din Senatul României, evenimentul a reunit: specialiști din domeniul sănătății publice, bolilor infecțioase, medicinei de familie și pediatriei, oficiali ai instituțiilor-cheie din România (CNAS, INSP), reprezentanți ai OMS, UNICEF, Universității de Medicină și Farmacie 'Carol Davila' și echipa AREPMF, care a facilitat dezbateri interactive.
Evenimentul a fost structurat în trei părți: o sesiune științifică dedicată profesioniștilor în sănătate, o conferință de presă și un atelier interactiv cu reprezentanții media.
Sesiunea dedicată echipei medicale a beneficiat de prezența online a peste 300 participanți. Printre temele prezentate și dezbătute s-au numărat:
Gravitatea rujeolei și importanța acoperirii vaccinale
(Prof. Dr. Gheorghiță Jugulete)
Noile dovezi privind imunitatea înnăscută potențată prin vaccinare
(Prof. Dr. Simin-Aysel Florescu)
Prevenția RSV în practica medicală
(Prof. David Greenberg)
Date epidemiologice locale privind imunizarea în spitalele de urgență pediatrice
(Prof. Dr. Oana Falup-Pecurariu)
Comunicarea eficientă provaccinare și combaterea miturilor
(Dr. Claudia-Felicia Pop, Dr. Liliana Chițanu)
Vaccinarea în sarcină ca măsură responsabilă de protecție maternă și neonatală
(Dr. Emiliana Costiug)
Necesitatea introducerii vaccinurilor opționale în schema națională
(Dr. Mirela Ștefan)
În cadrul evenimentului a fost lansat un instrument de lucru util medicilor prescriptori și vaccinatori: 'Repere practice în prescrierea VACCINURILOR COMPENSATE. Broșura informativă privind compensarea vaccinurilor, conform strategiei naționale de vaccinare'. Materialul sintetizează reglementările legale în vigoare și se regăsește în format ebook pe pagina oficială a Asociației, putând fi utilizat de profesioniștii din sănătate în activitatea de prevenție prin vaccinare.
Consultați Ghidul 'Repere practice în prescrierea vaccinurilor compensate', disponibil în format electronic pe pagina oficială AREPMF, accesând linkul de mai jos: Click pentru a accesa GHIDUL
Conferința de presă a reunit lideri din domeniul politicilor de sănătate. Mesajul comun a fost clar: România are nevoie de o strategie coerentă, susținută și depolitizată pentru a crește rata de vaccinare și a proteja sănătatea publică.
'Imunizarea reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de prevenție, esențială pentru protejarea sănătății publice. Imunizarea la copii este extrem de importantă pentru prevenirea bolilor grave și pentru construirea unei fundații solide de sănătate pentru întreaga viață. Este esențial să asigurăm un acces echitabil la vaccinuri pentru toți cetățenii, să combatem răspândirea informațiilor eronate și a dezinformării și să îmbunătățim întrăderea în vaccinuri.', afirmă Prof. Univ. Dr. Carmen Orban, Membră a Comisiei pentru Sănătate din Senatul României.
'Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Imunizării, este important să ne amintim că profesioniștii din domeniul sănătății rămân cele mai de încredere voci din comunitățile noastre în ceea ce privește vaccinarea. Cu toate acestea, studiile arată că mulți părinți încă nu dispun de informațiile necesare pentru a lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la imunizare. Știm că unii profesioniști ezită să aducă în discuție vaccinarea din teamă primirii unor reacții negative, dar îndrumarea lor este esențială. De aceea, împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică, am lansat o nouă campanie pentru a sprijini profesioniștii să poarte discuții deschise și informate despre vaccinuri.', a declarat Dr. Silvia Gatscher, Manager Proiecte pe Sănătate, Biroul OMS din România.
'Pentru UNICEF, imunizarea este un drept esențial al copilului. Imunizarea s-a dovedit a fi cea mai importantă intervenție în domeniul sănătății publice din istorie. Vaccinurile salvează între 2 și 3 milioane de copii în fiecare an de boli mortale ale copilăriei și previn bolile care pot provoca suferințe pe viață. Astăzi suntem în situația în care vaccinarea este atacată și trebuie să o apărăm. Este o luptă pe care nu ne putem permite să o pierdem.', a declarat Gabrielle Akimova, reprezentantă adjunctă a UNICEF în România.
În a doua parte a zilei, s-a desfășurat un atelier interactiv cu participarea medicilor implicați în campaniile pro-vaccinare și a reprezentanților media. Temele abordate au fost de interes pentru comunicarea în domeniul protecției prin vaccinare:
Prof. Dr. Valeriu Gheorghiță - despre vaccinarea pe parcursul întregii vieți
Conf. Dr. Beatrice Mahler - despre dialogul medic-pacient
Dr. Adrian Marinescu - apel la consens social pentru sănătate
Campania de educație pro-vaccinare continuă pe tot parcursul anului prin: sesiuni dedicate acestei teme în fiecare dintre evenimentele AREPMF, materiale informative pentru părinți și profesioniști, implicarea activă a grupului Vaccine Advocacy în politicile publice de sănătate.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].