logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Ministerul Afacerilor Externe

Mesaj din partea ministrului afacerilor externe pentru marcarea a 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană

În urmă cu 20 de ani, la 25 aprilie 2005, România semna, la Luxemburg, Tratatul său de Aderare la Uniunea Europeană. A fost un pas major pe drumul firesc de alăturare la marea familie europeană, înainte de aderarea efectivă, la 1 ianuarie 2007.

Apartenența la Uniunea Europeană rămâne, fără îndoială, și astăzi, după 20 de ani, un pilon fundamental al politicii externe a României, alături de statutul de aliat al Tratatului Atlanticului de Nord și de parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii. În ultimele decenii, aceste fundamente au contribuit decisiv la dezvoltarea României și la schimbarea în mai bine a societății noastre.

Privind retrospectiv, semnarea Tratatului de aderare a fost un moment istoric al parcursului nostru european, pe care românii l-au trăit cu emoție și bucurie, sub semnul unității naționale. Dincolo de ceremonia semnării propriu-zise a Tratatului, ca act juridic care stă la baza aderării la Uniune. Acest pas a răsplătit eforturile îndelungate ale tuturor cetățenilor români, motivați de aspirația legitimă de a deveni parte a unui spațiu durabil de pace, libertate, democrație și prosperitate economică.

Apartenența la acest spațiu de valori și principii comune și-a pus amprenta, de o manieră incontestabil pozitivă, asupra fiecărui domeniu ce ține de bunul mers al statului și al societății românești. Integrarea noastră europeană a reprezentat un proces transformator pentru țară și pentru societate în ansamblu.

Valorile europene înscrise în tratatele constitutive ale Uniunii Europene au devenit 'de jure' și ale noastre, iar cerințele cunoscute ale procesului de preaderare s-au transformat de atunci în repere ale vieții noastre cotidiene, care reflectă atașamentul nostru autentic față de proiectul european. Contribuim nemijlocit la acest proiect, ca stat membru care urmărește direct ca interesele sale să se reflecte în decizia europeană, sau ca stat membru care a exercitat cu succes Președinția Consiliului UE, în semestrul I 2019.

Ne referim astăzi la ceremonia semnării la Luxemburg a Tratatului nostru de aderare pe fondul unor evoluții regionale și internaționale care continuă să fie complicate și presărate cu provocări multiple - de la provocări geopolitice clasice la forme moderne de amenințări hibride, în contextul efectelor războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei vecine. Dintre numeroasele lecții utile pe care le-am învățat ca urmare a crizelor succesive și, uneori, concomitente ale ultimilor ani, se degajează convingerea că, împreună, acționând în coordonare la nivelul UE, suntem mai puternici și putem gestiona mai rapid și mai eficient aceste situații. Acționând în spiritul unității și solidarității europene, am reușit mereu, ca Uniune, să lucrăm pentru binele comun în Europa.

Cetățenii români apreciază avantajele și beneficiile aderării la Uniunea Europeană, de care se bucură ca cetățeni europeni, prin accesul deplin la libertățile comunitare și la procesul decizional european.

Deopotrivă, proiectele implementate cu finanțare europeană ne ajută să ne dezvoltăm potențialul național. Tinerii români își extind orizonturile și participă intens la schimburile universitare finanțate prin programele Erasmus, iar antreprenorii români utilizează din plin oportunitățile Pieței Unice.

Ca reușită de dată recentă, am îndeplinit, la 1 ianuarie 2025, un obiectiv major de țară când România a aderat și cu frontiera terestră la Spațiul Schengen. Pe deplin meritată în lumina eforturilor constante ale României de edificare a unei Europe mai sigure, mai unitare și mai prospere, aderarea deplină la Schengen a reprezentat confirmarea apartenenței noastre integrale la spațiul european de liberă circulație - cu beneficiile economice și sociale evidente pentru companii și cetățeni.

Această evoluție pozitivă, alături de multe altele, ne reamintește că apartenența României la Uniunea Europeană se transpune în mai multă bunăstare, oportunități multiple, modernizare și, nu în ultimul rând, siguranță și reziliență.

România este acum angajată în direcția consolidării acțiunii Uniunii Europene în domeniul politicii de securitate și apărare, în deplină complementaritate cu NATO și în baza unui parteneriat transatlantic solid.

Beneficiile multifațetate ale apartenenței la UE au fost recent puse la îndoială de actori maligni, ce au vizat dezinformarea și manipularea opiniei publice pentru a promova mesaje eurosceptice și antieuropene. Tocmai pentru a contracara aceste tendințe, consolidarea rezilienței democratice trebuie să rămână unul dintre obiectivele vitale ale Uniunii Europene. Totodată, informația europeană precisă, cât mai aproape de cetățeni, ne va ajuta să deosebim știrile corecte de cele false. Acest aspect este esențial pentru sănătatea proiectului european și pentru atractivitatea incontestabilă a acestuia în raport cu partenerii săi.

După marcarea, anul trecut, a două decenii de la așa-numita extindere 'Big Bang' a Uniunii Europene, putem afirma cu tărie că procesul de extindere reprezintă una dintre cele mai de succes politici ale proiectului european. România a beneficiat din plin de avantajele acestei politici-cheie a Uniunii și rămâne o susținătoare puternică și consecventă a acesteia, pe ambele sale dimensiuni - partenerii estici și regiunea Balcanilor de Vest. Pentru noi, sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova, precum și al Ucrainei rămâne un obiectiv prioritar de politică externă.

La 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, când discutăm despre viitorul Europei, răspunsul pentru provocările comune este și va rămâne unitatea europeană într-o Europă extinsă. România va continua să facă tot ce îi stă în putere pentru a avansa o agendă pro-europeană solidă bazată pe unitate, coeziune și solidaritate la nivelul Uniunii, în consonanță cu dorința majorității cetățenilor români și cu angajamentul solid exprimat la semnarea Tratatului de Aderare.

Direcția Purtător de Cuvânt și Relații cu Mass-Media

Afisari: 49

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].