Comunicat de presă - Primăria Sectorului 1
Căutăm proiecte pentru revitalizarea clădirii administrative din Piața Amzei
Primăria Sectorului 1 și Ordinul Arhitecților din România - Filiala Bucuresti au lansat astăzi Apelul de idei pentru transformarea clădirii administrative din Piața Amzei într-un hub pentru industriile creative. Hub-ul este un spațiu amenajat astfel încât să stimuleze colaborarea, inovația și dezvoltarea profesională a actorilor din domeniile creative. Acestea pot include: design (grafic, industrial, de interior), arhitectură, arte vizuale, muzică, film, teatru, publicitate, modă, IT creativ, editorial, meșteșuguri artistice și chiar gastronomie experimentală.
'Scopul acestui apel este identificarea celor mai bune proiecte de amenajare a spațiului din clădirea administrativă din Amzei pentru activități de dezvoltare a comunității și de sudare a acesteia. Nu este vorba despre niște birouri cu scaune albastre și un dozator de apă la colț. Un hub creativ nu este doar un spațiu de lucru, ci un ecosistem care respiră idei', a precizat primarul George Tuță în cadrul conferinței de presă.
Proiectele se depun online, iar câștigătorii vor fi anunțați la finalul lunii mai. Pentru mai multe detalii puteți consulta https://www.anuala.ro/2025/apel-idei-centru-s1/ sau https://www.oar-bucuresti.ro/concursuri/.
'Piața Amzei și clădirea de la nr. 13, fosta Primărie galbenă, reprezintă un simbol în inima Bucureștiului și este o a doua zonă în care comunitatea se strângea în perioada interbelică. Avem obligația de a reda această clădire comunității nu doar pentru a-și plăti taxele, așa cum se întâmplă astăzi, sau pentru evidența populației, ci așa cum a fost, un centru cultural în care exista bibliotecă, teatru, dar și alte activități care să dezvolte și să sudeze comunitatea. Ne dorim ca acest parteneriat cu OAR-Filiala București să fie un liant între tradiție și inovare, între patrimoniu și nevoile comunității de astăzi', a mai precizat primarul George Tuță.
La rândul său, președintele OAR - Filiala București, Emil Ivănescu, a precizat că 'din anii 30 această clădire era în avangarda clădirilor publice românești. În această clădire se întâmplau diverse activități. Era imaginea unei administrații incluzive care era atentă la viața comunității. Totul era prins într-un singur centru. Este lăudabilă preocuparea de a aduce înapoi acest spirit'.
Proiectele participanților vor fi supuse regulilor internaționale de jurizare. Ele vor fi anonimizate astfel încât juriul să nu cunoască autorul propunerii, iar proiectele câștigătoare vor fi premiate.
Serviciul Comunicare
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].