logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Partidul REPER

Când regulile sunt scrise pe genunchi, instituțiile se scufundă în ridicol.

Partidul REPER a solicitat Autorității Electorale Permanente (AEP) și Biroului Electoral Central (BEC) o clarificare simplă privind posibilitatea unui partid politic care nu participă direct în această rundă electorală, de a transmite public mesaje de susținere despre un candidat la alegerile prezidențiale și despre direcția politică a țării.

Răspunsul primit este un text vag, evaziv și rupt de realitatea modului în care se comunică în anul 2025. Aparent, AEP și BEC încă nu știu cum să trateze rețelele sociale, spațiul în care are loc peste 80% din comunicarea publică relevantă.

Este esențial ca AEP și BEC să înțeleagă că România a depășit epoca afișelor pe stâlp și garduri. Încercările de a limita exprimarea politică a actorilor publici, în afara campaniilor plătite, reprezintă un abuz mascat în legalism.

În loc să aducă claritate, instituțiile statului oferă definiții care se bat cap în cap și contribuie la o confuzie generalizată. Cu cât explică mai mult, cu atât devin mai greu de înțeles. Nu este de mirare că legile și hotărârile care stau la baza activității lor sunt făcute pe genunchi, prost transpuse din legislația europeană și cu dedicație clară pentru cei aflați la putere.

'Este profund îngrijorător când ambiguitatea unor reglementări esențiale riscă să devină un obstacol în calea comunicării politice. Într-o democrație funcțională, dreptul la exprimare nu poate fi condiționat de statutul de competitor electoral.

Autoritățile au datoria să lămurească, nu să creeze și mai multă confuzie.

Practic, prin regulile de comunicare de acum, premierul și președinții de partide care au candidați la alegeri (și resurse financiare foarte mari) se pot poziționa public față de orice candidat, pot crea campanii de denigrare împotriva candidaților pe care nu îi susțin. Dar un partid politic care nu are candidat, dar are o poziție clară și o viziune pentru România, rămâne într-o zonă gri, în care exprimarea publică riscă să fie interpretată arbitrar, ceea ce poate descuraja comunicarea asumată și responsabilă, chiar și în lipsa oricărei finanțări electorale. Nu ne lăsăm reduși la tăcere de interpretări rigide și greșite.', a declarat Camelia Sălcudean, președintă interimară REPER.

Partidul REPER va continua să susțină valorile democrației și dreptul de a vorbi deschis despre ceea ce contează pentru viitorul României. România are nevoie de reguli clare, aplicate echitabil, nu de ambiguități care favorizează puterea și reduc la tăcere opoziția.

Afisari: 75

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].