Comunicat de presă - Muzeul de Artă Brașov
Bogdan Mihai Radu propune o călătorie vizuală în inima pădurilor transilvănene, la Muzeul de Artă Brașov
Titlu: 'Anatomia peisajului transilvănean'
Artist: Bogdan Mihai Radu
Curator: Mihai Zgondoiu
Perioada: 25 aprilie - 15 iunie 2025
Organizator: Muzeul de Artă Brașov
Locul desfășurării: Sala unu, Muzeul de Artă Brașov, B-dul Eroilor 21
Vernisaj: Vineri, 25 aprilie 2025, ora 19:00
Program de vizitare: marți - duminică, 10:00 - 18:00
Muzeul de Artă Brașov vă invită la vernisajul expoziției 'Anatomia peisajului transilvănean', semnată de artistul Bogdan Mihai Radu și curatoriată de Mihai Zgondoiu, care va avea loc vineri, 25 aprilie 2025, începând cu ora 19:00, la sediul muzeului din Bulevardul Eroilor nr. 21. Intrarea este liberă.
Expoziția propune o explorare intensă și profund personală a peisajului transilvănean, unde natura nu este doar reprezentată, ci trăită și transformată în materie picturală. Printr-o tușă gestuală și o cromatică tensionată, Bogdan Mihai Radu construiește o cartografie afectivă a pădurii, aflată într-un echilibru fragil între memorie și renaștere.
'Picturile în ulei, completate de schițe, laviuri și tehnici mixte pe hârtie, conturează o radiografie poetică a peisajului. Copacii devin personaje, martori contorsionați ai timpului și climei, urme ale memoriei locului. Textura păstoasă, gestualitatea materiei, paleta tensionată dintre pământiu, violet, griuri și petele de lumină sparte construiesc un univers intens, aproape tectonic, în care natura pare să-și dezvăluie propriul corp.' - Mihai Zgondoiu, curator
Bogdan Mihai Radu (n. 1979, Sibiu) este un pictor român cunoscut pentru peisajele sale dramatice, pline de lumină, lucrările marine, naturile moarte florale și compozițiile abstracte de mari dimensiuni. A studiat o perioadă la Cluj, unde a participat la cursuri de pictură susținute de maestrul Cornel Brudașcu, figură marcantă a generației '70, care i-a influențat profund parcursul artistic. În noiembrie 2020, i-a fost conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria C - Arte Plastice, în semn de recunoaștere a contribuției sale la arta românească contemporană.
Lucrările sale se regăsesc în colecții muzeale importante, precum Muzeul Național Cotroceni și Colecția Familiei Regale a României. În 2024, a expus la Hampstead Art Society Summer Exhibition, Londra, cu două lucrări inspirate de peisajele din Transilvania. Trăiește și lucrează între București și Londra.
Mihai Zgondoiu, curatorul expoziției, este totodată artist vizual și galerist independent. Deține un doctorat în arte vizuale și este lector univ. dr. asociat la Universitatea Națională de Arte din București și Facultatea de Arte și Design din Timișoara. A coordonat galeria Atelier 030202 din București (din 2009 până în prezent), a fost co-curator al galeriei geamMAT (2012-2014) și al proiectului 'Atelier în tranziție' (2009-2013).
Expoziția 'Anatomia peisajului transilvănean' va fi deschisă publicului în perioada 25 aprilie - 15 iunie 2025, de marți până duminică, între orele 10:00 - 18:00.
Vă așteptăm cu drag la eveniment!
Detalii despre eveniment: https://www.facebook.com/events/1216253840027562
Website:
https://www.muzeulartabv.ro/ro/activitati-muzeu/expozitii-temporare/incurand/expozi%C8%9Bia-personal%C4%83-a-artistului-contemporan-bogdan-mihai-radu.html
Urmăriți activitatea Muzeului de Artă Brașov și pe platformele social media!
Facebook: https://www.facebook.com/MuzeulDeArtaBrasov
Instagram: https://www.instagram.com/muzeuldearta.brasov/
Youtube: https://www.youtube.com/@muzeuldearta.brasov
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/muzeul-de-arta-brasov/
Alexandra Ilnițchi-Ardelean
Referent de specialitate (Comunicare și Relații Publice)
E-mail: [email protected]
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].