Comunicat de presă - Forumul Cultural Austriac
Spațiul Proiectelor Culturale și de Tineret din Sfântu Gheorghe - start cu patru proiecte ale Forumului Cultural Austriac
Expoziții, proiecție de film și cine-concert pentru inaugurarea din cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe
Spațiul Proiectelor Culturale și de Tineret din Sfântu Gheorghe, un nou hub dedicat inițiativelor culturale europene se deschide pe data de 25 aprilie, ora 17.00, în incinta fostei Fabrici de Țigarete (str. Kós Karoly 21-25), monument de arhitectură industrială. Forumul Cultural Austriac este onorat să fie parte din acest demers inovator al Primăriei Sfântu Gheorghe și al Teatrului 'Andrei Mureșanu', demers care a dus la instituirea acestui nou centru de creație, aflat într-o regiune puternic multietnică, la intersecția a numeroase influențe culturale și cu un public curios și însetat de noi descoperiri. Spațiul Proiectelor Culturale și de Tineret din Sfântu Gheorghe s-a născut în urma unei reflecții aprofundate asupra potențialului cultural european al orașului Sfântu Gheorghe, realizată de Municipalitate și de foarte dinamicul Teatru 'Andrei Mureșanu', proces în care Forumul Cultural Austriac a fost implicat încă de la început. Un loc important în activitatea Spațiului va fi ocupat de proiectele create pe plan local de către membrii rețelei EUNIC România, institutele culturale ale țărilor membre ale Uniunii Europene.
În contextul secvenței de deschidere, Forumul Cultural Austriac propune un program complex, la nivelul provocării lansate de Primăria Sfântu Gheorghe și de Teatrul 'Andrei Mureșanu', principalul partener al FCA din oraș:
- Expoziția 'Zei de împrumut ai Vienei. Martori împietriți' a fotografei internaționale Christine de Grancy. Vernisaj pe 25 aprilie, ora 17:00; durata expoziției 25 aprilie - 11 mai. Intrarea liberă.
O călătorie surprinzătoare pe acoperișurile Vienei. În aceste locuri aflate între cer și pământ, unde doar călătorii norocoși vor ajunge vreodată, palatele și clădirile istorice ale Vienei ascund simboluri istorice, mesaje pentru viitor, jocuri de putere. Toate acestea se dezvăluie în expoziția 'Zeii de împrumut ai Vienei. Martori împietriți' a renumitei fotografe de teatru și artă Christine de Grancy, care ne-a părăsit pe neașteptate, la finalul lunii martie 2025, în plin turneu al expoziției în România.
După ce a fost văzută de mii de vizitatori din țară și din Europa, expoziția de la Sfântu Gheorghe este prima care nu se va mai bucura de supervizarea Christinei de Grancy, care a lucrat continuu, din 1975, la acest adevărat proiect de cercetare. 'Zeii de împrumut ai Vienei. Martori împietriți' a devenit, astfel, ultima sa mare expoziție itinerantă, un mesaj despre lecțiile istoriei, trecerea timpului, însemnătatea artei și forța vieții.
- Proiecție de film - 'Ultima călătorie a lui Kafka' de Clemens Schmiedbauer, 28 aprilie, 19:00. Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile.
Centenarul morții celebrului scriitor este marcat printr-o proiecție specială a filmului documentar 'Kafkas letzte Reise' (Ultima călătorie a lui Kafka) de Clemens Schmiedbauer. Filmul reface parcursul lui Franz Kafka în ultima parte a vieții sale, pornind de la Praga, trecând prin Sanatoriul Wienerwald de lângă Pernitz (Austria Inferioară), Clinica Universitară de Laringologie din Viena, până la ultima oprire, Sanatoriul Dr. Hermann din Kierling, lângă Klosterneuburg (Austria Inferioară).
Grav bolnav de tuberculoză, Franz Kafka face tot ce-i stă în putință pentru a se vindeca - disperarea sa de a-și redobândi sănătatea transpare în scrisorile și documentele inedite prezentate de realizatori. Interviurile cu biografii și cercetătorii operei marelui scriitor pun în lumină trăirile și creația unui om aflat la apusul vieții, iar un istoric al medicinei explică evoluția bolii lui Kafka în contextul limitelor cunoștințelor de specialitate și a penuriei de mijloace cu care se confrunta personalul medical din acea vreme.
- Cine-concert și discuție - 'Die Stadt ohne Juden' (1924, regia H. K. Breslauer), cu pianistul Gerhard Gruber, 30 aprilie, 17:00. Proiecția va fi urmată de o discuție cu artistul. Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile.
Filmul mut 'Die Stadt ohne Juden/Orașul fără evrei' (1924, regia Hans Karl Breslauer) este considerat unul dintre cele mai importante filme austriece din perioada interbelică. Descoperit aproape întâmplător în 1991, în arhiva de filme din Amsterdam si apoi completat parțial în 2015 cu scene găsite de cercetători într-o piață de vechituri, restaurat și relansat pe scena cinematografică internațională, 'Die Stadt ohne Juden/Orașul fără evrei' este o superproducție care a anticipat cu clarviziune evenimente care aveau să se producă peste aproximativ un deceniu.
Bazat pe romanul lui Hugo Bettauer, filmul prezintă cu o clarviziune opresivă sărăcirea culturală și economică a unui oraș după expulzarea populației evreiești. În contextul Zilei Amintirii Holocaustului care comemorează finalul Revoltei din ghetoul Varșoviei (16 mai 1943), versiunea restaurată de Filmarchiv Austria a acestei creații centenare va fi proiectată în cadrul unui cine-concert special al pianistului Gerhard Gruber, important interpret și compozitor de muzica de teatru, specializat în acompaniamentul filmelor mute.
- Expoziția 'Bad Tatzmannsdorf', în cooperare cu Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București. Vernisaj pe 30 aprilie, ora 19:00; durata expoziției 30 aprilie - 11 mai. Intrarea liberă.
Bad Tatzmanndsdorf (în maghiară Tarcsafurdo, în croată Tarca) este o comună în regiunea Burgenland din Austria, renumită pentru cele opt izvoare de apă acidulată alcalină cu conținut de fier și sare Glauber (sulfat de sodiu). Atestată documentar ca stațiune balneară încă din 1620, Stațiunea este unul dintre cele mai frumoase și apreciate locuri de relaxare și tratament din Austria, dar și cu o istorie pe măsura renumelui său medical.
Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București și Forumul Cultural Austriac oferă o incursiune în trecutul acestui loc aparte, în cadrul expoziției 'Bad Tatzmannsdorf - Tarcsafurdo', parte din seria 'Băi termale din Bazinul Carpatin: Budapesta (Ungaria), Ținutul Sării (România), Bad Tatzmannsdorf (Austria)'. Expoziția este realizată cu sprijinul Osterreich Werbung, Bad Tatzmannsdorf Tourismus, REDUCE Kurmuseum & Kurchronikecke, MKVM și Fortepan.
Partenerii media ai FCA - Radio România Cultural, Agerpres, Observator Cultural, RFI România, Allgemeine Deutsche Zeitung fur Rumanien, Agenția Rador, Revista Igloo, Radio Bukarest, Zile și Nopți, Bookhub.ro, Revista Zeppelin, Modernism.ro, Revista culturală Leviathan, Spotmedia.ro, Fest.ro, Munteanu recomandă, Verbs describe us.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].