logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Declarație de presă - Deputat Raisa Enachi (S.O.S România)

Frica de Bruxelles e mai mare decât respectul față de români

Astăzi, doamna deputat Raisa Enachi a susținut în plenul Camerei Deputaților declarația politică referitoare la pensiile de serviciu.

Doamna deputat de Vaslui, Raisa Enachi, a afirmat că s-a ajuns într-un punct în care statul promite reforme doar pentru a da bine în fața Bruxelles-ului, nu pentru că ar vrea cu adevărat să le implementeze. Se vorbește frumos despre 'schimbare', dar esența rămâne aceeași, protejarea celor care au avut mereu spatele asigurat. De ani buni se tot discută despre eliminarea pensiilor 'speciale'. Comisii, analize, declarații, dar niciun pas concret.

Iar atunci când Bruxelles-ul a avertizat că România riscă să piardă 230 de milioane de euro, premierul Ciolacu a scos rapid din sertar un proiect făcut pe genunchi, prezentat drept mare reformă. Acest proiect, deja depus în Parlament, nu schimbă esența sistemului. Este doar o reacție la presiunea externă, nu o decizie bazată pe principii de echitate.

Magistrații vor putea ieși în continuare la pensie de la vârsta de 48 de ani dacă au 25 de ani vechime. Personalul auxiliar din instanțe și parchete rămâne în sistemul de pensii de serviciu. Chiar dacă se reduce procentul de calcul de la 80% la 65%, baza de calcul, inclusiv salariile și sporurile, rămâne aceeași. Contributivitatea nu este, nici acum, un principiu de bază. Cei care au muncit cinstit o viață întreagă continuă să fie ignorați în favoarea celor privilegiați.

De exemplu, un magistrat are o pensie medie de 21.500 lei, din care doar 3.800 lei provin din contribuțiile proprii. Restul, peste 17.000 lei, vine direct din bugetul de stat. La personalul auxiliar, pensia medie este de 7.820 lei, dintre care aproape 6.000 lei sunt tot finanțate din bugetul public. Se spune că toți românii se vor pensiona la 65 de ani. Însă, în realitate, toate mecanismele care permit pensionarea anticipată pentru cei 'speciali' sunt păstrate, a menționat deputata, Raisa Enachi.

Deputata S.O.S. România precizează că vine din județul Vaslui unde oamenii muncesc pe salarii mici, în condiții grele, și ajung la pensie cu doar 1.200 - 1.500 lei, mulți abia de își cumpără medicamente sau lemne pentru iarnă. Și tot aceștia sunt cei care, prin contribuțiile lor, plătesc pensii de 20.000 lei pentru o categorie privilegiată. Asta nu mai este doar inechitate, este o nedreptate cruntă. Pensiile speciale trebuie eliminate, nu 'ajustate'. Toți cei care au contribuit la sistemul de pensii trebuie să primească pensia pe care o merită, fără excepții.

Mai nou, chiar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat un raport în care se arată că România a ratat șase jaloane din cererea a III-a de plată din PNRR, din cauza eșecului unor ministere și instituții-cheie. Printre cauze se numără politizarea numirilor în companiile de stat, lipsa de transparență, conflictele de interese și, mai grav, blocajul impus chiar de Curtea Constituțională a României. Aceasta a blocat exact ceea ce trebuia schimbat, impozitarea pensiilor speciale, cerută clar în Planul Național de Redresare și Reziliență. Astfel, s-a ajuns la suspendarea tranșei a III-a de fonduri.

Reforma nu a fost respinsă de Bruxelles, ci a fost îngropată aici, în România, de cei care ar fi trebuit să o garanteze. În loc să apere legea, CCR a apărat privilegiile. Iar în loc ca aceste eșecuri să fie asumate, ele sunt trecute cu vederea, cu speranța că românii vor uita. Românii nu uită, a subliniat deputata de Vaslui, Raisa Enachi.

Deputat de Vaslui
Raisa Enachi

15 aprilie 2025

Afisari: 87

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].