logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița

Obligațiile operatorilor din sectorul alimentar în ceea ce privește etichetarea produselor alimentare în conformitate cu legislația UE și națională în vigoare

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița aduce în atenția operatorilor economici din județ aspecte importante din legislația UE și națională în vigoare în domeniul siguranței alimentare, în special cele ale Regulamentului (UE) nr. 1169/2011, cu amendamentele ulterioare și ale Regulamentului (CE) nr. 178/2002, cu amendamentele ulterioare, respectiv, obligația furnizării informațiilor referitoare la produsele alimentare prin care se urmărește asigurarea unui nivel ridicat de protecție a sănătății publice și intereselor consumatorilor finali, oferind acestora o bază pentru a face o alegere în cunoștință de cauză și pentru a utiliza în mod sigur produsele alimentare, și care se referă la informațiile care se încadrează în special în următoarele categorii:

- informații privind identitatea și compoziția, proprietățile sau alte caracteristici ale produsului alimentar;

- informații privind protecția sănătății consumatorilor și utilizarea sigură a unui produs alimentar: însușirile legate de compoziție care pot dăuna sănătății anumitor grupuri de consumatori; data durabilității minimale/data limită de consum, condițiile de păstrare și de siguranță a utilizării; efectele asupra sănătății, inclusiv riscurile și consecințele legate de consumul dăunător și periculos al unui produs alimentar;

- informații privind caracteristicile nutriționale care să permită consumatorilor, inclusiv celor care urmează un regim alimentar special, să aleagă în funcție de datele furnizate.

Conform Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 (sub rezerva excepțiilor prevăzute în prezentul regulament), operatorii economici au obligația menționării următoarelor informații:

- denumirea produsului alimentar;

- lista ingredientelor;

- orice ingredient sau adjuvant tehnologic menționat în anexa II sau provenit dintr-o substanță sau dintr-un produs menționat în anexa II care provoacă alergii sau intoleranță, utilizat în fabricarea sau prepararea unui produs alimentar și încă prezent în produsul finit, chiar și într-o formă modificată;

- cantitatea de anumite ingrediente sau categorii de ingrediente;

- cantitatea netă de produs alimentar;

- data durabilității minimale sau data limită de consum;

- condițiile speciale de păstrare și/sau condițiile de utilizare;

- numele sau denumirea comercială și adresa operatorului din sectorul alimentar menționat la articolul 8 alineatul (1);

- țara de origine sau locul de proveniență;

- instrucțiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar;

- pentru băuturile care conțin mai mult de 1,2 % de alcool în volum, concentrația alcoolică dobândită;

- o declarație nutrițională.

Totodată, lista ingredientelor trebuie să cuprindă toate ingredientele din produsul alimentar, în ordinea descrescătoare a ponderii lor în momentul utilizării lor la fabricarea produsului alimentar. Prin excepție, conform art. 19 din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011, anumite produse alimentare sunt exceptate de la cerința de a indica lista ingredientelor. Pentru următoarele produse alimentare nu este obligatorie furnizarea unei liste de ingrediente:

- fructele și legumele proaspete, inclusiv cartofii, care nu au fost curățate, tăiate sau nu au făcut obiectul altui tratament similar;

- apele carbogazoase, în a căror descriere se indică caracterul carbogazos;

- oțeturile de fermentație provenite exclusiv dintr-un singur produs de bază, cu condiția să nu fi fost adăugat niciun alt ingredient;

- brânzeturile, untul, laptele și smântâna fermentate la care nu au fost adăugate alte ingrediente decât produsele lactate, enzimele alimentare și culturile de microorganisme necesare fabricării sau sarea necesară pentru fabricarea brânzeturilor, altele decât cele proaspete sau topite;

- produsele alimentare care conțin un singur ingredient, cu următoarele condiții:

- denumirea produsului alimentar să fie identică cu numele ingredientului; sau

- denumirea produsului alimentar să permită identificarea clară a naturii ingredientului.

Conform Regulamentului (CE) nr. 178/2002, produsele alimentare care sunt introduse pe piață trebuie să fie etichetate sau identificate în mod corespunzător pentru facilitarea trasabilității lor, prin documentație sau informații adecvate, în conformitate cu cerințele relevante ale dispozițiilor mai speciale.

Totodată, DSVSA Dâmbovița vă informează că pe site-ul oficial al Comisiei Europene se regăsește publicată o bază de date denumită 'Food Labelling Information System - FLIS' (Sistem informatic privind etichetarea alimentelor), care poate fi consultată prin accesarea următorului link: https://food.ec.europa.eu/food-safety/labelling-and-nutrition/food-labelling-information-system-flis_en

Sistemul informatic privind etichetarea alimentelor permite utilizatorilor să selecteze limba în care doresc să acceseze informațiile, să selecteze un anumit aliment, pentru a obține informații cu privire la indicațiile obligatorii ce trebuie să fie menționate pe eticheta acestuia. Totodată, sunt furnizate informații care fac trimitere punctuală, respectiv la anexa, capitolul, articolul, alineatul etc. dintr-o serie de regulamente, directive și decizii referitoare la cerințele privind etichetarea alimentelor. Această bază de date constituie un instrument care facilitează obținerea de către operatorii din sectorul alimentar a unor informații cu privire la cerințele de etichetare a alimentelor, iar pe de altă parte aceasta constituie un suport informațional util în realizarea controalelor oficiale de către autoritățile competente.

În ceea ce privește lista ingredientelor care trebuie menționată pe eticheta produsului finit conform prevederilor Regulamentul (UE) nr.1169/2011 și pentru implementarea corespunzătoare a cerințelor Regulamentului (CE) nr. 1333/2008 privind aditivii alimentari, se poate consulta baza de date a Uniunii Europene - Food and feed information portal database, accesând link-ul: https://ec.europa.eu/foods/food-feed-portal/screen/food-additives/search .

Această bază de date oferă informații cu privire la condițiile de utilizare în procesul de fabricație a aditivilor alimentari (individual sau pe grupe de aditivi), categoria/subcategoria de produse în care sunt admiși, limitele maxime permise și dacă este cazul restricția sau excepția privind utilizarea acestora.

Reamintim cetățenilor că pot apela numărul Call Center al ANSVSA - 0800.826.787, un serviciu telefonic gratuit, disponibil din orice rețea de telefonie, pentru a face sesizări sau a obține informații legate de siguranța alimentelor.

Director executiv,
Dr. Tolea Sandu Marius

Afisari: 76

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].