logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Feminin

Vocea unitară a ONG-urilor pentru dialog eficient cu autoritățile

Nu este o declarație, ci o necesitate, pe care au evidențiat-o cei 75 de participanți - reprezentanți ai ONG-urilor din București și Ilfov, și reprezentanții autorităților relevante în cadrul Conferinței pe tema 'Revitalizarea dialogului civic prin participarea activă a societății civile în context european', desfășurată pe 09 aprilie 2025, la București.

În deschidere, Cornelia Rotaru, Președinta Asociației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Feminin (ADAF) a arătat importanța consecvenței în promovarea intereselor beneficiarilor ONG-urilor. A punctat parteneriatele dezvoltate de ADAF în timp și a subliniat importanța cunoașterii nu doar a problematicii specifice pentru care se constituie ONG-ul, cât și a pârghiilor și mijloacelor pentru a interveni structural în rezolvarea acestor probleme. Cunoașterea instituțiilor și a modului de interacțiune cu ele este fundamentală pentru a obține rezultatele dorite pe parte de politici publice incluzive și echitabile.

Mesajul de salut din partea Iolandei Mihalache, director executiv al partenerului în proiect Mondo Consulting&Training SRL a fost transmis de Maria Cabel.

Primul panel, moderat de Ana-Maria Icătoiu, coordonator formare/specialist relatii publice, Vicepreședintă FICSIMM, s-a concentrat în jurul provocării de a crește contribuția ONG-urilor la procesul de elaborare a legislației în domeniul ocupării și formării și pe mecanismele pentru un dialog civic structurat.

Angelica Săbiescu, Consilier Direcția Dialog Social a Ministerului Muncii Familiei Tineretului și Securității Sociale, a subliniat că proiectele anterioare desfășurate de minister, care au presupus implicarea ONG-urilor, au arătat că acestea dețin expertiză valoroasă pentru a construi acte normative echitabile și relevante pentru diverse categorii vulnerabile de lucrători. Ministerul este interesat de această expertiză și pregătit să preia propunerile constructive, atunci când acestea sunt relevante și justificate. Structurile consultative permanente de pe lângă ministere - Comisiile de Dialog Social sunt, prin lege, destinate participării patronatelor și sindicatelor reprezentative la nivel național, însă ONG-urile pot promova propunerile lor concrete prin cele două pârghii legale disponibile: legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică și legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public. Trebuie înțeleasă totuși capacitatea instituțională a ministerelor de a reacționa la toate propunerile, care nu sunt puține. De aceea orice demers care duce la o poziție concertată pe parte de ONG-uri are șanse să aibă rezultate mai bune.

Georgiana Țigănașu, Director Executiv, AJOFM Ilfov, a punctat cele mai frecvente nevoi, dar și obstacole identificate în colaborarea AJOFM cu ONG-urile în proiecte legate de ocupare și formare, făcând referire la intervenția lor mai degrabă sporadică. A menționat că AJOFM Ilfov, alături de toate celelalte agenții județene, sunt direct interesate ca politicile de ocupare coordonate de ANOFM să fie cât mai eficient transpuse în practică. Iar pentru a atinge acest obiectiv sunt deschise pentru a colabora cu toate organizațiile interesate.

prof. dr. ing. Tiberiu Gabriel DOBRESCU, Președinte Autoritatea Națională pentru Calificări, a menționat că toate eforturile instituției pe care o coordonează au fost dirijate pentru actualizarea standardelor ocupaționale, pentru a corespunde nevoilor în continuă schimbare de calificări. Totodată a arătat cum întreaga procedură de creare a noilor standarde poate fi simplificată, atunci când ocupația nouă se regăsește în Codul European Skills, Competences, Qualifications and Occupations (https://esco.ec.europa.eu/ro/classification/occupation_main), disponibil inclusiv în limba română. Participanții au dorit răspunsuri punctuale despre modul în care pot fi introduse noi standarde ocupaționale, dar și despre modul în care poate fi asigurată calitatea procesului de formare. Tiberiu Dobrescu a arătat că, din păcate, asigurarea calității formării nu este de competența ANC, ci a Ministerului Muncii și recunoaște că este o mare necesitate de a crește încrederea beneficiarilor procesului de formare, prin posibilitatea de a verifica calitatea formării. Își dorește ca această competență să revină ANC. În prezent se folosește impropriu sintagma 'certificat de ANC', pentru că instituția nu are în atribuțiile sale certificarea formării.

Cel de-al doilea panel, moderat de Amalia Georgescu, expert organizare evenimente ADAF, prim-vicepreședintă a patronatului Organizația Femeilor Antreprenor, a avut în centrul atenției obținerea eficienței în dialogul civic și adaptarea continuă la evoluțiile economice și sociale din România;

Liana Tudorache, Prodecan Colegiul Consilierilor Juridici București a punctat bunele practici ale corpului profesional în construirea colaborării cu instituțiile publice centrale și cu ONG-urile. Demersul de formare constantă pe care Colegiul îl face urmărește menținerea pregătirii consilierilor juridici pentru a răspunde celor mai noi provocări pe care le întâmpină atât sistemul privat (companiile), cât și sistemul public.

Violeta Vijulie, Președinta Platformei pentru Educație Competitivă din România a punctat demersurile ONG-ului pe parte de inițiativă legislativă - stabilirea zilei de 11 martie ca Ziua Meseriilor, a arătat motivația alegerii de a sprijini învățământul dual. A ridicat problema finanțării sporadice, prin proiecte, a activității organizațiilor neguvernamentale, ceea ce împiedică menținerea unor persoane calificate și cu expertiză în ONG și a arătat vulnerabilitatea sectorului față de decizii politice potențial abuzive pentru tăierea finanțărilor uzuale prin Declarația 230 și legislația privind sponsorizările. Aceste elemente pot influența incisivitatea demersurilor de implicare civică.

Mioara Iofciulescu, Președintă fondatoare Academia de Arta Handmade București a vorbit despre provocarea de a crea standarde ocupaționale pentru domeniul artei handmade și a arătat importanța parteneriatelor pentru a obține rezultate în demersurile inițiate prin ONG-uri.

Radu Ianoș, Reprezentant al confederației patronale Concordia în Consiliul Economic și Social, a vorbit despre necesitatea de a crește în general importanța celei mai importante instituții de dialog social și civic din România - Consiliul Economic și Social. A menționat că expertiza este foarte importantă pentru succesul oricărui demers de influențare a unei politici publice. ONG-urile membre în CES sunt active în a promova interesele beneficiarilor reprezentați, iar patronatele și sindicatele susțin inițiativele care se aliniază cu politicile proprii.

Claudia Ungureanu, manager proiect, implicată în sectorul ONG în întreaga carieră profesională, a prezentat participanților activitățile viitoare prevăzute în proiect. A punctat totodată importanța de a crește împreună și de a colabora mai mult, pentru a ne asigura de rezultate mai bune în dialogul civic.

Viorica Cojocaru, specialist organizare parteneriate/ coaliții/ retele a arătat importanța asociativității pentru a atinge rezultatele dorite în dialogul civic. A subliniat că, deși multe organizații înțeleg avantajele implicării în dialogul civic, lipsa unui efort concertat și consecvent face ca rezultatele intervențiilor să fie nemulțumitoare. Așa cum arată datele, pentru multe organizații această activitate nici nu există.

Susținerea dialogului civic și social este de esența viitorului politicilor publice din țara noastră în domeniul ocupării forței de muncă și formării profesionale.

Iar pentru a crește șansele unei implicări constante în dialogul civic, ONG-urile participante au semnat Memorandumul privind privind constituirea Coaliției FOR - Coaliția pentru dialog civic în domeniul ocupării și formării.

De ce?

- Pentru a crește capacitatea de implicarea a ONG-urilor din coaliție în influențarea politicilor publice din sfera ocupării și formării, în sprijinul beneficiarilor pe care îi reprezintă.

- Pentru a obține o voce mai puternică și mai articulată.

- Pentru o mai mare capacitate de acoperire a instituțiilor care legiferează/ gestionează sfera ocupării și a formării profesionale.

Prin Coaliția FOR avem șansa să fim mai relevanți în dialogul civic, beneficiind de sinergia pe care o așteptăm de la punerea la comun a unor resurse umane și de expertiză în cadrul coaliției.

Conferința națională face parte din proiectul 'Implică-te în dialogul social pentru ocupare și formare!', SMIS 305039, cofinanțat de Uniunea Europeana în cadrul Programului Educație si Ocupare, implementat de ADAF - Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Feminin în parteneriat cu MONDO Consulting & Training SRL. Alături de ONG-urile beneficiare, la Conferință au participat și alte organizații interesate.

Afisari: 82

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].