logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Agenția Națională de Integritate

Incidente de integritate - 4 aleși locali

Agenția Națională de Integritate a constatat conflictul de interese de natură administrativă sau starea de incompatibilitate în cazul a 4 aleși locali, după cum urmează:

MÃCRINEANU ANA CORNELIA, Primar al Com. Viziru, Jud. Brăila

INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 08 iulie 2021 - 03 mai 2022, întrucât simultan cu funcția de primar a exercitat și funcția de administrator în cadrul unei societăți comerciale.

Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

De asemenea, menționăm faptul că la data de 30 aprilie 2024, Agenția Națională de Integritate a constatat și conflictul de interese administrativ în cazul lui MÄ‚CRINEANU ANA CORNELIA, întrucât, în exercitarea mandatului de primar, deși avea un interes de natură patrimonială, a emis și semnat în luna martie 2023, o Dispoziție privind acordarea unor angajați din aparatul de specialitate al primarului a unei sume de bani, sumă de care a beneficiat și persoana evaluată. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70 și art. 76 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2019.

BOBARNAT RADU, Consilier Local în cadrul C.L. al Mun. Huși, Jud. Vaslui

INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 29 februarie - 28 martie 2024, respectiv perioada 25 noiembrie - 23 decembrie 2024, întrucât a deținut și exercitat simultan calitatea de membru în cadrul Consiliului de Administrație al Spitalului Municipal 'Dimitrie Castroian' Huși și membru în organele de conducere ale unui partid politic, încălcând astfel prevederile art. 178, alin. (1), lit. f) și ale art. 187, alin. (13) din Legea nr. 95/2006.

DAMIAN CONSTANTIN, Consilier Local în cadrul C.L. al Com. Agăș, Jud. Bacău

INCOMPATIBILITATE

În perioada exercitării mandatului de consilier local, Primăria comunei Agăș a încheiat două contracte cu societatea comercială în cadrul căreia persoana evaluată deține calitatea de asociat unic și administrator.

Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.

PUȘCÃ VASILE, Consilier local în cadrul C.L. al Com. Valea Lungă, Jud. Alba și fost Primar al Com. Valea Lungă, Jud. Alba

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În exercitarea mandatului de consilier local, a inițiat un proiect de hotărâre privind aprobarea denunțării unui contract de asistență juridică încheiat la data de 11 februarie 2021, între un Cabinet individual de avocatură și U.A.T. Valea Lungă.

De asemenea, a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii C.L. al comunei Valea Lungă privind aprobarea denunțării contractului de asistență juridică menționat anterior, hotărâre care poate produce un folos material pentru sine prin încetarea activității juridice de executare silită și de recuperare a prejudiciului cauzat U.A.T. Valea Lungă.

Astfel, persoana evaluată a încălcat prevederile art. 70 și ale art. 71 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1) și alin. (2) din O.U.G. nr. 57/2019.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:

- art. 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia 'Prin conflict de interese se înțelege situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative.'

- art. 71 din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia 'Principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităților publice și funcțiilor publice sunt: imparțialitatea, integritatea, transparența deciziei și supremația interesului public.'

- art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia 'Funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții sau calități: (...) d) funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație ori cenzor sau orice funcție de conducere ori de execuție la societățile reglementate de Legea societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv băncile sau alte instituții de credit, societățile de asigurare și cele financiare, la regiile autonome de interes național, la companiile și societățile naționale, precum și la instituțiile publice, cu excepția reprezentanților în adunarea generală a acționarilor la societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a membrilor în consiliile de administrație ale unităților și instituțiilor de învățământ de stat sau confesionale și ale spitalelor publice din rețeaua autorităților administrației publice locale sau a altor reprezentanți ai instituțiilor publice din subordinea unităților administrativ-teritoriale sau la care unitatea administrativ-teritorială pe care o conduce deține participație.'

- art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia 'Consilierii locali și consilierii județeni care au funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor ori alte funcții de conducere, precum și calitatea de acționar sau asociat la societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unități administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte, cu instituțiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau județean respectiv ori cu societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, înființate de consiliile locale sau consiliile județene respective.'

- art. 228, alin. (1) și alin (2) din O.U.G. nr. 57/2019, potrivit căruia '(1) Alesul local aflat în conflict de interese în condițiile prevăzute de cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003, cu modificările și completările ulterioare, are obligația să se abțină de la emiterea sau participarea la emiterea ori adoptarea actului administrativ, de la încheierea sau participarea la încheierea actului juridic respectiv, care ar putea produce un folos material pentru sine (...); (2) în exercitarea funcției, consilierul local sau consilierul județean aflat în una dintre situațiile prevăzute La alin. (1) are obligația să anunțe la începutul ședinței consiliului local, respectiv a consiliului județean interesul personal pe care îl are la adoptarea hotărârii respective, anunț care se consemnează în mod obligatoriu în procesul-verbal al ședinței din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.'

- art. 178, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia '(1) Funcția de manager persoană fizică este incompatibilă cu: (...) f) exercitarea funcției de membru în organele de conducere, administrare și control ale unui partid politic, atât la nivel național, cât și la nivel local.'

- art. 187, alin. (13) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia 'Dispozițiile art. 178 alin. (1) lit. f) referitoare la incompatibilități, ale art. 178 alin. (2) referitoare la conflictul de interese și ale art. 178 alin. (5) se aplică în mod corespunzător și membrilor consiliului de administrație. (...)'.

'Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (...) încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective (...)'.

'Persoana (...) față de care s-a constatat (...) față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (...) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului'.

Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.

AGENȚIA NAȚIONALÃ DE INTEGRITATE

Afisari: 83

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].