Comunicat de presă - Universitatea de Vest din Timișoara
Universitatea de Vest din Timișoara, în parteneriat cu Colegiul Național Pedagogic 'Ștefan Odobleja' Drobeta Turnu Severin și Liceul Teoretic Cujmir, anunță lansarea proiectului 'Educație pentru Viitorul tău Academic - EVA', o inițiativă menită să sprijine accesul egal la educație pentru elevi din Regiunea de Sud-Vest Oltenia și studenți UVT proveniți din medii dezavantajate
Avem onoarea de a vă invita să participați la evenimentul de lansare a proiectului implementat de Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) sub titlul 'Educație pentru Viitorul tău Academic - EVA' (cod 322431), un proiect realizat în parteneriat cu Colegiul Național Pedagogic 'Ștefan Odobleja' Drobeta Turnu Severin și Liceul Teoretic Cujmir. Evenimentul de lansare va avea loc miercuri, 16 aprilie 2025, începând de la ora 13:00, în amfiteatrul de evenimente A01 (sediul principal, V. Pârvan nr. 4), cu participarea echipei de proiect.
Proiectul reprezintă o inițiativă menită să sprijine accesul egal la educație pentru elevi din Regiunea Sud-Vest Oltenia și studenți UVT proveniți din medii dezavantajate, desfășurându-se în perioada februarie 2025 - ianuarie 2028. Proiectul, finanțat prin Programul Educație și Ocupare (PEO), are ca scop promovarea accesului egal la învățământul superior și facilitarea succesului academic și profesional al elevilor din Regiunea Sud-Vest Oltenia și al studenților UVT proveniți din medii și grupuri dezavantajate, prin implementarea unui sistem integrat de sprijin educațional, consiliere vocațională și servicii de suport personalizate, pe toată perioada proiectului.
Durata proiectului este de 36 de luni, desfășurându-se în perioada februarie 2025 - ianuarie 2028. Valoarea totală a proiectului este de 7.941.413,27 lei, dintre care finanțarea nerambursabilă se ridică la 7.782.585.99 lei, iar contribuția proprie totală (a UVT și a partenerilor) este de 158.827,28 lei.
Obiective specifice:
1. Asigurarea pregătirii pentru examenul de bacalaureat și familiarizarea cu mediul universitar pentru 181 de elevi defavorizați din Regiunea SV Oltenia, prin programe de coaching, consiliere vocațională și vizite la UVT, până la finalul proiectului. OS1 asociat măsurilor tip 'punte' vizează facilitarea tranziției spre studii universitare a 181 de elevi defavorizați, reducând disparitățile educaționale și îmbunătățind șansele de a-și continua studiile universitare.
2. Reducerea abandonului universitar cu 90% în rândul a 200 de studenți dezavantajați ai Universității de Vest prin consiliere integrată, suport academic și subvenții pentru cazare și masă, până la finalul proiectului.
3. Îmbunătățirea accesului la educație pentru 110 studenți dezavantajați sau cu dizabilități, prin echipamente IT și suport educațional specific, facilitând participarea lor deplină la activitățile academice, până la finalul proiectului.
Grupul țintă vizat:
181 elevi (ISCED 3-4) și absolvenți de liceu din promoțiile ultimilor doi ani școlari anterior anului în care intră în operațiune. Minim 36 elevi și studenți de etnie romă.
200 studenți ai UVT (ISCED 5-6, cu vârsta cuprinsă între 18-29 ani la intrarea în operațiune), cu domiciliul în județele selectate.
Selecția de participare în grupul țintă este bazată pe criteriul 'primul venit - primul servit', cu respectarea egalității de gen, de șanse și al nediscriminării. Elevii și studenții trebuie să îndeplinească următoarele condiții de eligibilitate:
elevi/studenți care provin din familii cu nivel educațional al părinților scăzut;
elevi/studenți care îndeplinesc condițiile de acordare a burselor sociale;
elevi/studenți de etnie romă;
absolvenți de liceu din promoțiile ultimilor doi ani școlari anterior anului în care intră în operațiune, care nu au promovat bacalaureatul.
Principalele rezultate previzionate ale proiectului sunt:
1. În urma realizării activităților care prevăd măsuri de tip 'punte' în vederea facilitării tranziției la studiile universitare începând cu clasa a XI-a, 181 de elevi, nivel ISCED 3-4, în special proveniți din medii și grupuri dezavantajate, vor fi sprijiniți în vederea facilitării tranziției către învățământul superior. De asemenea, elevii din acest grup vor beneficia de subvenții în vederea obținerii unui nivel minim de trai care să faciliteze învățarea și motivarea pentru bacalaureat și vor fi informați și consiliați vocațional. Totodată, elevii vor experimenta viața de student la UVT, vor participa la vizite de studiu, la workshopuri informative, precum și la un program online de îndrumare motivațională (derulat pentru 90 dintre aceștia).
2. Pentru un grup de 200 de studenți selectați, în urma realizării activităților care prevăd prevenirea și combaterea abandonului universitar în rândul studenților proveniți din medii și grupuri dezavantajate, se estimează obținerea următoarelor rezultate: aplicarea de planuri individualizate de studiu, acordarea de subvenții, susținerea cheltuielilor pentru cazare și/sau masă. De asemenea se vor realiza programe detaliate de facilitare a inserției studenților din grupuri defavorizate prin organizarea de workshop-uri pentru dezvoltarea abilităților de studiu a studenților derulate, prin analize de nevoi de cursuri remediale derulate și raportate, prin programe remediale derulate și planuri de carieră realizate, dar și prin proiecte de acțiune socială/voluntariat și evenimente derulate.
3. În urma realizării măsurilor dedicate accesibilizării instituției de învățământ superior, inclusiv prin achiziția de echipamente IT și dezvoltarea de instrumente specifice proceselor educaționale care includ studenți cu dizabilități, inclusiv admiterea, se estimează că vor fi obținute ca rezultate: redactarea unui raport analiză de nevoi și resurse ale studenților cu dizabilități din cadrul UVT, a unui raport final privind procesul de accesibilizare al UVT din perspectiva studenților cu dizabilități. De asemenea, va fi realizată accesibilizarea digitală la procesele educaționale pentru un grup de 110 studenți, incluzând studenți cu dizabilități, ca și oferirea de servicii/aplicații suport achiziționate în conformitate cu analiza de nevoi și strategia de accesibilizare. La fel, se vor pune la dispoziție 20 laptopuri și 90 tablete achiziționate pentru studenții din grupul țintă și se vor organiza zece sesiuni de consiliere cu elevii cu dizabilități.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].