logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

Comunitatea UBB, îndurerată la moartea scriitorului Mario Vargas Llosa, Doctor Honoris Causa al Universității noastre

Comunitatea UBB a devenit mai săracă odată cu pierderea, duminică, 13 aprilie 2025, a unuia dintre cei mai valoroși membri ai ei, scriitorul Mario Vargas Llosa, distins, în anul 2010, cu premiul Nobel pentru literatură și Doctor Honoris Causa al Universității noastre din luna mai a anului 2013.

Mario Vargas Llosa s-a născut în 28 martie 1936 la Arequipa, în Peru, și a copilărit în Bolivia împreună cu mama și bunicii materni. A urmat cursurile unei școli militare, iar apoi pe cele ale Universității Naționale San Marcos din Lima, obținând licența în literatură și, ulterior, titlul de doctor în filozofie și litere la Universitatea Complutense din Madrid.

A lucrat ca profesor de spaniolă și ziarist în Franța, a predat la universități din America și Europa și a îmbogățit cultura universală cu peste 50 de opere pline de forță epică și luciditate, traduse în peste 30 de limbi și distinse cu premii cu greutate, precum Premiul Criticii Spaniole, Premiul Cervantes - considerat un Nobel al literaturii din spațiul hispano-american, Premiul Păcii acordat de Asociația Librarilor Germani, Premiul Criticii sau Premiul Internațional de literatură Romulo Gallegos.

A fost distins cu titlul Doctor Honoris Causa de unele dintre cele mai prestigioase universități ale lumii, precum Yale (1994), Harvard (1999), San Marcos de Lima (2001), Oxford (2003), Sorbona (2005). În anul 1975 a devenit membru al Academiei Peruane, iar în 1994 a fost primit în Academia Spaniolă.

În anul 2010 a fost distins cu Premiul Nobel pentru literatură, iar în 2023 a fost primit în Academia Franceză, devenind primul membru al acestui for fără ca vreuna dintre cărțile sale să fi fost scrisă în limba franceză.

Întreaga comunitate UBB este alături de familia celui care i-a devenit membru în anul 2013 prin acceptarea titlului Doctor Honoris Causa.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 444 de ani - 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.

Direcția Comunicare și PR a UBB

Afisari: 62

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].