Comunicat de presă - Uniunea Salvați România
Cerem vot pentru legea care responsabilizează ANAF. Deputatul USR Cezar Drăgoescu: 'Statul trebuie să respecte contribuabilul!'
Deputatul USR Cezar Drăgoescu cere coaliției PSD-PNL să nu mai blocheze dezbaterea proiectului USR pentru responsabilizarea ANAF și a inspectorilor fiscali. O solicitare cu același obiect a fost formulată și în Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, în condițiile în care inițiativa USR are termenul pentru întocmirea raportului expirat încă din 13 septembrie 2023.
În contextul ultimelor măsuri impuse de ANAF - inclusiv decizii controversate precum impozitarea cu 70% a banilor trimiși între rude sau amenințările cu dosar penal pentru întârzieri birocratice - este mai important ca oricând ca instituțiile fiscale să fie trase la răspundere pentru abuzuri.
'USR a depus acest proiect pentru că statul nu trebuie să aibă un regim privilegiat față de cetățean. Dacă un contribuabil întârzie o plată, plătește automat dobânzi și penalități. E normal ca și statul să plătească, atunci când întârzie să returneze sumele datorate!', declară deputatul Cezar Drăgoescu.
În Comisia pentru buget, PSD și PNL au votat împotriva solicitării USR și au refuzat dezbaterea proiectului depus de fostul deputat USR Victor Ilie. Deputatul Cezar Drăgoescu va reveni cu cererea și săptămâna aceasta și ori de câte ori va fi nevoie, până când partidele la guvernare vor înțelege să-i trateze pe români cu respect.
'ANAF nu trebuie să fie o instituție care acționează arbitrar și fără consecințe. Voi cere din nou ca legea USR să intre la vot. Este o chestiune de dreptate, de normalitate și de respect pentru contribuabilii onești!', adaugă Cezar Drăgoescu.
Ce propune USR:
* Statul să plătească dobânzi și penalități pentru întârzierile în rambursarea sumelor datorate contribuabililor.
* Inspectorii fiscali să răspundă în solidar cu instituția pentru deciziile abuzive care afectează direct cetățenii sau firmele.
Statisticile arată că foarte puține dintre contestațiile formulate de contribuabili sunt admise de ANAF: doar 2,3% în 2019, respectiv 3,8% în 2020. Însă, ANAF a pierdut aproape 40% din procesele intentate de contribuabili, ceea ce arată o disfuncționalitate majoră atât la nivelul autocontrolului ANAF, cât și cu privire la modul în care agenții fiscali înțeleg să își facă datoria.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].