logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Filarmonica de Stat 'Transilvania'

În Joia Mare la Fila Cluj un concert simfonic sub bagheta Maestrului Lawrence Foster

Joi, 17 aprilie 2025, ora 19, Abonament 23
Colegiul Academic

Orchestra Filarmonicii de Stat 'Transilvania''

Lawrence Foster dirijor
Jean-Efflam Bavouzet pian

Nikolai Rimski-Korsakov
Uvertura Marele Paște Rus, op. 36
Bela Bartok
Concertul nr. 3 pentru pian, BB 127
Ludwig van Beethoven
Simfonia nr. 6 în Fa major, op. 68, Pastorala

În pragul sărbătorii Paștelui, vă invităm la un concert simfonic de excepție, din al cărui program vor face parte lucrări precum Uvertura Marele Paște Rus, op. 36 de Nikolai Rimski-Korsakov, Concertul nr. 3 pentru pian, BB 127 de Bela Bartók și Simfonia nr. 6 în Fa major, op. 68, Pastorala de Ludwig van Beethoven. La pupitrul Orchestrei Filarmonicii de Stat 'Transilvania' se va afla Maestrul Lawrence Foster, solist - Jean-Efflam Bavouzet. Concertul va avea loc joi, 17 aprilie 2025, cu începere de la orele 19.00 la Colegiul Academic.
Despre lucrări

Nikolai Rimski-Korsakov - Uvertura Marele Paște Rus, op. 36

Într-un oraș rusesc acoperit de brumă, clopotele mari ale catedralei răsună, chemând oamenii 'să primească Lumina'. Aceasta este imaginea Paștelui pe care Nikolai Rimski-Korsakov o purta în suflet din copilărie - o amintire care, în 1888, avea să-i inspire una dintre cele mai cunoscute lucrări: Uvertura Marele Paște Rus. (...)

În autobiografia sa, compozitorul spunea că a dorit să surprindă: 'trecerea de la seara sumbră și misterioasă a Învierii, la veselia dezlănțuită a dimineții Duminicii Paștelui'. Audierea acestei uverturi în Săptămâna Mare devine un prilej de contemplare, de pregătire sufletească și de anticipare a bucuriei Învierii. Publicul este invitat să retrăiască, prin muzică, drumul Patimilor, care pornește din durere și suferință și se îndreaptă spre viața veșnică: 'din tăcere spre lumină, din moarte spre Înviere'.

Bela Bartok - Concertul nr. 3 pentru pian, BB 127

Mai accesibil, mai cald, mai rarefiat, mai luminos decât celelalte două concerte ale sale pentru pian, acest 'testament muzical' împărtășește emoția împăcării cu sfârșitul, un rămas-bun fără patetism. (...)

În acest concert, Bartok reunește tot ceea ce i-a fost mai apropiat de suflet: natura, muzica populară maghiară, iubirea și însăși arta compoziției. În același timp, aduce un omagiu marilor maeștri ai muzicii clasice - lui Bach, prin coralul din mișcarea a doua și lui Beethoven, prin structura și spiritul mișcării finale. Rezultatul este una dintre puținele lucrări ale sale în care domnește o seninătate deplină, cu o expresie echilibrată, lipsită de accente tensionate sau dramatice.

Ludwig van Beethoven - Simfonia nr. 6 în Fa major, op. 68, Pastorala

Simfonia nr. 6 în Fa major, supranumită 'Pastorala' este o lucrare compusă în paralel cu monumentala Simfonie nr. 5, Concertul pentru pian nr. 4 și Missa în Do major.

Deși adesea percepută ca o lucrare descriptivă, Beethoven a ținut să sublinieze că intenția sa nu era să creeze o imagine sonoră a naturii, ci să redea emoțiile trezite de aceasta. Pe partitura originală, notează cuvintele: 'Mai mult expresie a sentimentului decât descriere picturală'.

Ceea ce face Simfonia 'Pastorala' cu adevărat inedită este structura sa narativă în cinci părți (o raritate la vremea respectivă), care urmărește, asemenea unui jurnal muzical, o zi petrecută în mijlocul naturii. De la seninătatea sosirii la țară, trecând prin contemplarea liniștii și bucuria simplă a vieții rustice, până la izbucnirea unei furtuni și înseninarea de după ea, întreaga lucrare exprimă transformările sufletești pe care natura le provoacă în om. (sursă text Oana Bălan-Budoiu)

Despre dirijor
Lawrence Foster

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lawrence Foster este Dirijor Emerit al Filarmonicii de Stat 'Transilvania', un titlu onorific ce subliniază relația strânsă pe care a cultivat-o de-a lungul timpului cu instituția noastră.
În ultimii ani, pe lângă concertele susținute la Cluj, Foster a realizat o serie de înregistrări cu Orchestra și Corul Filarmonicii, incluzând lucrări de Puccini, Bartók și Kodaly, precum și arii din opere de Verdi, Mascagni, Cilea, Rossini, Catalani și Giordani. Discul cu înregistrarea operei Fata din Vest de Puccini, lansat de Pentatone în 2021 (avându-i ca soliști pe Melody Moore, Lester Lynch, Marius Vlad Budoiu, Kevin Short) a primit aprecieri din partea criticilor, publicația Gramophone remarcând că 'meritul orchestrei din Transilvania și al dirijorului Lawrence Foster face ca această interpretare să fie comparabilă cu cea a Operei Regale și a lui Zubin Mehta, din celebra înregistrare Deutsche Grammophon din 1977'.
În stagiunile recente, Lawrence Foster a dirijat ansambluri de prestigiu, printre care amintim Orchestra Filarmonicii din Bergen, Filarmonica din WrocÅ‚aw, Filarmonica 'Janaček' din Ostrava, Filarmonica din Monte Carlo și Orchestra Gulbenkian, participând la Festivalul din Tirol și la Festivalul Internațional de Pian de la Roque d'Antheron, cu programe ce au inclus compoziții de Enescu, Șostakovici, Brahms, Gershwin, Strauss, Beethoven, Bartok și Schumann.

Printre proiectele de anvergură din această perioadă se numără producția operei Noaptea dinaintea Crăciunului de Rimski-Korsakov la Opera din Frankfurt, înregistrarea operei Rigoletto de Verdi pentru Pentatone și Pelleas et Melisande la Festivalul 'George Enescu'.

Născut în 1941 la Los Angeles, într-o familie de origine română, Foster a fost îndrumat de Bruno Walter și Karl Bohm. A debutat la 18 ani la pupitrul orchestrei de tineret Debut Orchestra, devenind apoi directorul muzical al acesteia. În aceeași perioadă, a ocupat poziția de director al Baletului din San Francisco (până în 1965). Între 1965 și 1968 a fost asistentul lui Zubin Mehta la Filarmonica din Los Angeles, iar în 1969 a fost numit Dirijor Invitat Principal al Royal Philharmonic Orchestra.

De-a lungul carierei sale, Foster a condus muzical Orchestra Simfonică din Barcelona, Orchestra Națională a Cataloniei, Filarmonica din Monte Carlo, Orchestra Simfonică din Ierusalim, Festivalul Muzical din Aspen, Houston Symphony, Orchestra de Cameră din Lausanne și Opera Națională din Montpellier. A colaborat cu Los Angeles Philharmonic, Orchestrele Simfonice din Montreal, Pittsburgh, Chicago, Amsterdam, Berlin, Bruxelles, Copenhaga, Milano, Munchen, Oslo, Ottawa, Paris, Stockholm, Sydney, Viena și Zurich.

După zece ani ca Director Artistic și Dirijor Principal al Orchestrei Gulbenkian, Foster a fost numit Dirijor Laureat al ansamblului, continuând colaborările la nivel mondial, inclusiv la Festivalul 'George Enescu' și Festivalul de Vară din Bad Kissingen, alături de artiști precum Lang Lang și Evgheni Kissin.

Discografia sa vastă include înregistrări la casa de discuri Pentatone, cu lucrări pentru vioară de Bruch, Chausson și Korngold (alături de Arabella Steinbacher și Orchestra Gulbenkian), lucrări de Ligeti, Bartok, Kodaly, Puccini, Verdi ș.a. Pentru înregistrarea operei L'Etranger de Vincent d'Indy, alături de Opera și Orchestra Națională din Montpellier, Foster a fost distins cu 'L'Orfee d'Or' de 'L'Academie National du Disque Lyrique'.

Susținător neobosit al operei lui George Enescu, Lawrence Foster a fost Director Artistic al Festivalului Enescu de la București (1998-2001). Ultima sa înregistrare a lucrărilor compozitorului român, incluzând orchestrația proprie a Octetului de Coarde, a fost lansată în 2009 cu Filarmonica din Monte Carlo, sub egida EMI.

În ianuarie 2003, a fost decorat de președintele României cu Ordinul 'Meritul Cultural' în grad de Mare Ofițer pentru promovarea muzicii românești, iar în septembrie 2023, a primit Ordinul Național pentru Merit în grad de Comandor.

Despre solist
Jean-Efflam Bavouzet

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pianist multipremiat Jean-Efflam Bavouzet se bucură de o carieră prolifică în înregistrări și concerte internaționale. Lucrează în mod regulat cu orchestrele Cleveland Orchestra, San Francisco Symphony, BBC Symphony și London Philharmonic, Budapest Festival Orchestra, NHK, Seoul Philharmonic, Taiwan Philharmonic și colaborează cu mulți dirijori renumiți, printre care Vladimir Jurowski, Gianandrea Noseda, Vladimir Ashkenazy, Neeme Jarvi, Daniele Gatti, Francois-Xavier Roth, Ivan Fischer, Vasily Petrenko, Domingo Hindoyan, Pablo Heras Casado, Michele Spotti, Marko Letonja, Ludovic Morlot, Edward Gardner, Nicholas Collon, Louis Langree, Kazuko Yamada, Pierre Bleuse, Pietari Inkinen, Sir Andrew Davis, Lawrence Foster, Leonard Slatkin, printre alții.

Angajamentele stagiunii 2023/24 au inclus un turneu în China cu Orchestra Philharmonia și Lan Shui, Les Siecles cu Renaud Capucon sub conducerea lui Francois Xavier-Roth, interpretând ambele concerte Ravel cu Orchestra Simfonică Lahti și Dalia Stasevska, Orchestra Simfonică Națională Radio Poloneză condusă de Leonard Slatkin, precum și Orchestra Simfonică Kyoto sub conducerea lui Junichi Hirokami. A apărut, de asemenea, cu Manchester Camerata la Festivalul Enescu din România cu Gabor Takacs-Nagy și cu Karol Szymanowski Filharmonia din Cracovia, sub bagheta lui Antoni Wit.

În ceea ce privește recitalurile, Bavouzet și-a continuat rezidența de trei ani la Wigmore Hall, intitulată 'Autour de Debussy', care a inclus recitaluri solo și apariții camerale cu Steven Isserlis, Quatuor Danel și Orsino Ensemble, printre alții. Recitalul său solo de la Wigmore Hall din februarie a constat într-o prezentare unică a unor lucrări de Debussy, Liszt și Massenet, un program pe care îl va prezenta și la Sage Gateshead, SJE Oxford și Hamamatsu în Japonia. Printre alte recitaluri se numără un spectacol pentru două piane axat pe Rachmaninov cu Chamber Music Society la Lincoln Centre din New York.

Printre performanțele notabile anterioare ale lui Bavouzet se numără Carnegie Hall cu London Philharmonic Orchestra, Chicago Symphony Hall cu Orchestre National de France, Philharmonie de Paris cu Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo și o apariție la BBC Proms cu BBC Philharmonic Orchestra și Nicholas Collon. Recent, a concertat cu Budapest Festival Orchestra, Sao Paulo Symphony Orchestra, Sydney Symphony, Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, a dirijat un program de trei concerte cu Seattle Symphony Orchestra și a efectuat un turneu în Țările Baltice cu Manchester Camerata. Bavouzet este, de asemenea, un oaspete frecvent al festivalului Verbier, fiind invitat nu numai să cânte, ci și să împărtășească opiniile și gândurile sale valoroase despre muzică, în special despre Beethoven. În vara anului 2023, Bavouzet a revenit pentru a concerta la Institutul și Festivalul Internațional de Claviatură din New York, Bravo! Vail Festival și Aspen Festival, încheind turneul la Festivalul de Muzică Mantta din Finlanda.

Bavouzet înregistrează exclusiv pentru Chandos. Una dintre cele mai recente lansări, 'A Musical Tribute to Pierre Sancan', cu BBC Philharmonic Orchestra dirijată de Yan Pascal Tortelier, a câștigat premiile Gramophone Editor's Choice și Diapason d'Or. Seria completă a Sonatelor pentru pian de Haydn a fost numită 'reperul modern' de Gramophone, iar 'The Beethoven Connection' a primit numeroase laude din partea unor reviste precum New York Times, BBC Music Magazine și Classica. Înregistrarea Concertului pentru pian de Grieg cu Filarmonica din Bergen sub bagheta lui Edward Gardner a fost nominalizată la categoria Concerto a Premiilor Gramophone 2018. Ciclurile în curs de desfășurare includ integrala Concertelor pentru pian de Mozart cu Manchester Camerata și Gabor Takacs-Nagy, al patrulea volum al căruia a fost nominalizat la Gramophone Award în 2020. În luna septembrie a aceluiași an, a fost lansată integrala Concertelor Beethoven cu Orchestra de Cameră Suedeză dirijată de Bavouzet.

Alte înregistrări includ Concertele pentru pian de Bartók și Integrala Concertelor pentru pian de Prokofiev cu Filarmonica BBC și Gianandrea Noseda - aceasta din urmă a câștigat categoria Concerto a Premiilor Gramophone 2014. Sub conducerea lui Yan-Pascal Tortelier, a înregistrat Integrala lucrărilor pentru pian și orchestră de Stravinski cu Orquestra Sinfônica do Estado de Sao Paulo și Concertele pentru pian de Ravel cu Orchestra Simfonică BBC, care a câștigat un premiu Gramophone și un premiu al revistei BBC. Înregistrările lui Bavouzet au obținut, de asemenea, premiile Diapason d'Or și Choc de l'Annee.

Bavouzet a colaborat îndeaproape cu Sir Georg Solti, Pierre Boulez, Vladimir Ashkenazy, Karlheinz Stockhausen, Zoltan Kocsis, Gyorgy Kurtag, Maurice Ohana, Bruno Mantovani și Jorg Widmann și este, de asemenea, un campion al muzicii franceze mai puțin cunoscute, în special al lui Gabriel Pierne și Alberic Magnard. În 2012 a fost desemnat Artistul Anului de către ICMA, iar în 2008 a primit primul Premiu Elite din Beijing pentru seria completă de sonate Beethoven.

Biletele online se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locația acestuia, în limita locurilor disponibile.

Filarmonica de Stat 'Transilvania'

Afisari: 81

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].