Comunicat de presă - Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare
Vigilența face diferența
Impactul digitalizării cotidianului devine un element cu o puternică influență asupra realității actuale, prin modificările sistemice produse la nivelul societății, dezvoltarea modelelor de muncă de la distanță și a comerțului ilicit.
Infracționalitatea cibernetică este un fenomen uriaș la nivel global, iar criminalitatea informatică reprezintă un domeniu aflat într-o permanentă diversificare și evoluție, pe fondul creșterii în mod reprezentativ a numărului și rolului dispozitivelor de accesare a internetului, implicit a numărului de utilizatori și funcționalităților pe care le oferă digitalizarea în viața de zi cu zi.
Acest fenomen îmbracă multiple forme, de la atacurile cibernetice prin intermediul programelor de tip malware, până la fraudele cu mijloace de plată electronice, înșelăciunile prin intermediul platformelor online, răspândirea de informații false, deepfake sau exploatarea sexuală a minorilor în mediul online.
În acest context, SIGURANȚA ÎN MEDIUL DIGITAL este una din prioritățile naționale de intervenție preventivă a Poliției Române, iar lupta împotriva criminalității informatice se axează în prezent pe următoarele direcții de acțiune: atacurile cibernetice, exploatarea sexuală a copiilor în mediul online și fraudele cu mijloace de plată electronice.
Campania de prevenire și conștientizare cu privire la efectele propagării informațiilor false VIGILENȚA FACE DIFERENȚA !, inițiată de către Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității București și desfășurata la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității care își propune creșterea gradului de conștientizare în rândul utilizatorilor cu privire la efectele nocive ale propagării informațiilor false, prin dezvoltarea colaborării interinstituționale, informarea corectă și implementarea unor inițiative de educație digitală a populației.
Desfășurată în perioada aprilie - iulie a. c și implementată de către polițiștii din structura de prevenire împreună cu partenerii locali, campania VIGILENȚA FACE DIFERENȚA are ca direcții de acțiune: dezvoltarea și promovarea unui set de recomandări preventive, adaptate pe categoriile de public țintă, cu privire la recunoașterea și evitarea riscurilor și vulnerabilităților, precum și inițierea unor acțiuni de informare publică, cu privire la principalele modalități în care expunerea la informații false generează vulnerabilitate la criminalitatea cibernetică.
Prin inițierea și implementarea campaniei de prevenire și conștientizare cu privire la efectele propagării informațiilor false, apreciem că putem genera un efectiv preventiv complex, poliția având un rol important în diminuarea acestui tip de infracționalitate.
Compartimentul de Relații Publice
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].