Comunicat de presă - Poliția Română
La data de 9 aprilie 2025, polițiști ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și ai Direcției de Investigații Criminale din Poliția Română, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală, au pus în aplicare 46 de mandate de percheziție la domiciliile unor persoane și sediile unor societăți comerciale, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, fals informatic, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și spălarea banilor.
Din cercetările efectuate a rezultat că, începând cu luna august 2024, peste 50 de persoane cercetate (cetățeni români și străini) ar fi constituit un grup infracțional organizat, în scopul obținerii de importante beneficii materiale prin inducerea în eroare a unor persoane interesate de investiții.
Astfel, sub paravanul unei societăți comerciale, gruparea de criminalitate organizată ar fi operaționalizat un call-center specializat în contactarea unor persoane din Canada, Franța, Belgia, Danemarca și Olanda interesate de investiții, care ar fi aplicat pe pretinse platforme de tranzacționare distribuite de membrii grupării în spațiul virtual și ar fi completat formulare web cu datele lor de contact.
Sub pretextul efectuării unor investiții, persoanele cercetate ar fi determinat persoanele vătămate să transfere diferite sume de bani, fără însă ca acestea să intre în posesia pretinselor acțiuni achiziționate, a sumelor investite sau a pretinsului profit obținut, sumele investite fiind transferate prin diferite circuite financiare în scopul disimulării originii ilicite a acestora.
Gruparea de criminalitate organizată ar fi fost structurată în sistem piramidal (de tip corporatist) pe mai multe paliere: agenți organizați în echipe și departamente (cei care contactează persoanele vătămate și le determină să transfere sume de bani sub pretext investițional), team-leaderi (aflați la conducerea echipelor formate din 6 - 10 agenți), manageri (coordonatori ai team-leaderi-lor) și coordonatorul centrului de apeluri.
Probatoriul administrat a reliefat că, în perioada noiembrie 2021 - martie 2023, liderul grupului infracțional organizat, împreună cu o parte dintre membri, ar fi acționat în cadrul unei alte grupări de criminalitate organizată destructurată de autoritățile judiciare germane în martie 2023.
În urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperiți și ridicați 82.615 euro, 62.810 lei, 3.200 de dolari, unități de stocare a datelor (tablete, unități centrale PC, laptop-uri, stick-uri de memorie, SSD), diferite cantități de substanțe aflate în curs de expertizare, precum și alte mijloace de probă.
Audierile s-au desfășurat la sediile Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Structura Centrală și Inspectoratului General al Poliției Române. Față de 12 persoane cercetate a fost dispusă măsura reținerii, în timp ce, pentru alte 33, a fost luată măsura controlului judiciar. Astăzi, 10 aprilie, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă a persoanelor reținute, pentru 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de suportul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].