Comunicat de presă - Institutul Cultural Român
Scriitorul Mircea Cărtărescu, prezent la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția
Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția susține participarea scriitorului Mircea Cărtărescu, în calitate de autor român contemporan cu reputație internațională și reprezentant al literaturii române, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma, organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection.
Evenimentul cu tema 'Realitatea este paranoică' va avea loc joi, 10 aprilie 2025, ora 18.00, și îi va avea invitați pe scriitorii Mircea Cărtărescu și Vanni Santoni. Serata literară va debuta cu un cuvânt introductiv al Chiarei Valerio, urmat de un dialog al celor doi scriitori, cu traducerea consecutivă în italiană a profesorului Bruno Mazzoni.
Un scriitor italian care trăiește la Paris, Vanni Santoni, se aventurează în vasta și cuprinzătoarea operă universală a unui scriitor român, Mircea Cărtărescu, care se simte profund european. Mitologia, fizica cuantică, politica și grăuntele de realitate cu care te confrunți pentru a trăi și a scrie vor fi temele principale ale dialogului dintre cei doi scriitori.
Poet, prozator, eseist, critic literar și publicist, Mircea Cărtărescu (n. 1 iunie 1956, în București) este unul dintre cei mai premiați și traduși scriitori români ai perioadei postcomuniste, publicând peste 30 de volume, traduse în 23 de limbi. Numele său a fost frecvent menționat pentru nominalizare la Premiul Nobel pentru literatură, fiind propus oficial, de două ori, de către Uniunea Scriitorilor din România. Cărțile sale au fost traduse în engleză, germană, italiană, franceză, suedeză, spaniolă, olandeză, polonă, portugheză, maghiară, ivrit, norvegiană, bulgară, slovenă, daneză, bască, rusă, greacă, turcă, croată, sârbă, catalană ș.a. Mircea Cărtărescu a urmat, de asemenea, o remarcabilă carieră universitară și, ca fondator și mentor al Cenaclului 'Litere' de la Universitatea București, a avut un rol important în formarea unor scriitori notabili din generațiile mai tinere. A debutat cu volumul de poeme 'Faruri, vitrine, fotografii' (Cartea Românească, București, 1980). Au urmat 'Poeme de amor' (Cartea Românească, 1982); 'Totul' (poeme, Cartea Românească, 1984); 'Visul' (în edițiile următoare Nostalgia, povestiri, Cartea Românească, 1989; Humanitas, București, 1993); 'Levantul' (poem epic, Cartea Românească, 1990; Humanitas, 1998); 'Visul chimeric' (studiu critic, Litera, București, 1991; Humanitas, 2011); 'Travesti' (roman, Humanitas, 1994); 'Dragostea' (poeme, Humanitas, 1994); 'Orbitor. Aripa stângă' (roman, Humanitas, 1996); 'Dublu CD' (poeme, Humanitas, 1998); 'Postmodernismul românesc' (studiu critic, Humanitas, 1999); 'Jurnal I' (Humanitas, 2001); 'Orbitor. Corpul' (roman, Humanitas, 2002); 'Enciclopedia zmeilor' (carte pentru copii, Humanitas, 2002); 'Pururi tânăr, înfășurat în pixeli' (publicistică, Humanitas, 2003); 'Parfumul aspru al ficțiunii' (audiobook, Humanitas, 2003); 'Plurivers' vol.I și II (poeme, Humanitas, 2003); 'Cincizeci de sonete' (poeme, Brumar, Timișoara, 2003); 'De ce iubim femeile' (povestiri și audiobook, Humanitas, 2004); 'Baroane!' (Humanitas,); 'Jurnal II' (Humanitas, 2005); 'Orbitor. Aripa dreaptă' (roman, Humanitas, 2007); 'Dublu album' (Humanitas, 2009); 'Nimic' (Humanitas, 2010); 'Frumoasele străine' (povestiri, Humanitas, 2010); 'Zen. Jurnal 2004-2010' (Humanitas, 2011); 'Ochiul căprui al dragostei noastre' (publicistică și proză, Humanitas, 2012); 'Fata de la marginea vieții' (povestiri alese, Humanitas, 2014); 'Poezia' (Humanitas, 2015); 'Solenoid' (roman, Humanitas, 2015); 'Peisaj după isterie' (Humanitas, 2017); 'Știutorii. Trei povestiri din Orbitor' (Humanitas, 2017); 'Un om care scrie. Junal 2011-2017' (Humanitas, 2018); 'Melancolia' (Humanitas, 2019); 'Creionul de tâmplărie' (Humanitas, 2020); 'Nu striga niciodată ajutor' (Humanitas, 2020); 'Theodoros' (roman, Humanitas, 2022).
The Pinault Collection este unul dintre cei mai importanți operatori culturali de la Veneția și din Italia. Este holdingul care deține și gestionează patrimoniul artistic și cultural al antreprenorului francez Francois Pinault, inclusiv colecția de artă a familiei Pinault, spațiile de expunere, parteneriatele instituționale și culturale, împrumuturile de artă și programele de rezidențe artistice. Lucrările din colecție sunt expuse cu regularitate în cele mai renumite muzee din lume, printr-o politică de împrumuturi și expoziții originale. Colecția Pinault își are sediile principale la Punta della Dogana și Palazzo Grassi de la Veneția, iar din 2021, celor două edificii istorice italiene li s-a adăugat și sediul Bursei de Valori din Paris. De la inaugurarea sa, în 2013, Teatrino di Palazzo Grassi a organizat numeroase evenimente culturale și a colaborat cu instituții precum Bienala de la Veneția și Fondazione Musei Civici di Venezia.
Piu libri piu liberi Laguna este evenimentul cultural fondat în 2024, prin colaborarea dintre Palazzo Grassi - Punta della Dogana și Piu libri piu liberi, Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma, împreună cu Librăria Marco Polo. Noua întâlnire îi va avea ca protagoniști pe scriitorii Mircea Cărtărescu și Vanni Santoni. Un scriitor italian care trăiește la Paris, Vanni Santoni, se aventurează în vasta și cuprinzătoarea operă universală a unui scriitor român, Mircea Cărtărescu, care se simte profund european. Mitologia, fizica cuantică, actualitatea culturală și politică, precum și grăuntele de realitate cu care te confrunți pentru a trăi și a scrie vor fi temele principale ale dialogului dintre cei doi scriitori.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Mai multe detalii: https://www.icr.ro/pagini/scriitorul-mircea-cartarescu-prezent-la-serata-literara-piu-libri-piu-liberi-cu-sprijinul-irccu-venetia
Serviciul Promovare și Comunicare
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].