Comunicat de presă - Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bihor
BULETIN INFORMATIV
Incendiu violent, de natură electrică, la o gospodărie din Cusuiuș
În data de 09 aprilie a.c., pompierii bihoreni au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din Cusuiuș, comuna Lazuri de Beiuș, reușind să salveze din calea flăcărilor, o locuință.
În cursul nopții de marți spre miercuri, în urma apelului care sesiza producerea evenimentului, primit prin Sistemul Unic 112, în jurul orei 02.20, ISU Bihor a mobilizat la adresa indicată de apelant, trei echipaje de pompieri militari din cadrul Stației Ștei, cu două autospeciale de stingere și cu ambulanța SMURD a subunității, respectiv un echipaj din cadrul Secției de Pompieri Beiuș, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă.
Pompierii militari au acționat concomitent pentru localizarea și lichidarea incendiului, care se manifesta violent și generalizat la o anexă gospodărească (magazie) și pentru realizarea dispozitivelor de protecție a locuinței lipite de construcția în flăcări, reușind să împiedice propagarea incendiului la casă și să salveze astfel bunuri de o valoare semnificativă.
În urma evenimentului, provocat, cel mai probabil, de un scurtcircuit, au ars anexa gospodărească și circa cinci metri pătrați din acoperișul casei.
Din fericire, nu au existat persoane rănite.
Măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică
Inspectoratul pentru Situații de Urgență 'Crișana' reamintește bihorenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale și uneori, din nefericire, chiar cu pierderi de vieți omenești.
NU IMPROVIZAȚI!
* Nu utilizați aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecție cu defecțiuni sau cu improvizații;
* Nu folosiți siguranțe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liță a fuzibilului calibrat;
Indiferent că este vorba despre reparația unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranțe, improvizațiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolație poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizații se regăsesc și reparațiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferența de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneți.
ATENȚIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!
* Nu lăsați nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: acumulator, radiator, boiler, aerotermă, reșou, fier de călcat, lampă, televizor și altele asemenea;
* Instalați și utilizați aparatura electrocasnică respectând cu strictețe, indicațiile producătorului, ce sunt menționate în prospectul produsului;
* Verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și luați măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.
* Dacă sesizați miros de plastic topit, deconectați aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ștecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-și culoarea până când se înnegrește. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
* Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, boiler, frigider, reșou, aerotermă, mașina de spălat etc.). Alocați fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
* Atunci când plecați de acasă pentru câteva ore, deconectați consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiți prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentării cu energie electrică, nu ezitați să deconectați consumatorii electrici de fiecare dată când petreceți mai mult timp în afara casei.
ATENȚIE LA MIJLOACELE DE ÎNCÃLZIRE ELECTRICE!
* Verificați integritatea aparatelor și mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparați-le cu ajutorul unui specialist sau cumpărați-vă altele noi;
* Nu așezați aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;
* Nu așezați materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;
* Decuplați aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuința sau de a adormi.
SUPRAVEGHEAȚI COPIII!
* Nu blocați copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcțiune;
* Înlăturați orice curiozitate a copiilor în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare, pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viața lor și modul în care pot evita producerea unui astfel de eveniment.
INSTALAȚI SENZORI DE FUM!
* Dacă în clădirea în care locuiți nu există senzori pentru fum și incendiu, puteți face singur aceasta achiziție pentru o mai bună protecție. Dacă aveți deja un sistem de acest gen, verificați periodic funcționalitatea sa, precum și starea bateriilor.
* Păstrați la îndemână un stingător cu pulbere și verificați valabilitatea acestuia. În cazul în care asistați la un incendiu electric, nu folosiți niciodată o soluție lichidă pentru stingerea focului. Apelați numărul de urgență 112.
Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și a aplicației de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.
PURTÃTOR DE CUVÂNT
Locotenent-colonel CAMELIA ROȘCA
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].