Comunicat de presă - Direcția Generală Anticorupție
Trei persoane reținute și alte patru cercetate sub măsura controlului judiciar ca urmare a perchezițiilor desfășurate ieri în județele Botoșani și Suceava
Ca urmare a activităților de procedură penală desfășurate ieri, 7 aprilie 2025, în județele Botoșani și Suceava, de către ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție, la delegarea și sub coordonarea Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Suceava în vederea instrumentării unui dosar penal ce vizează suspiciuni de luare de mită, dare de mită, trafic de influență și folosirea de informații nedestinate publicității, fapte presupus comise în perioada 2023-2024, în contextul atribuirii și executării unor contracte de lucrări publice, a fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 07 aprilie 2025, a 3 inculpați, respectiv:
1. Primarul comunei Mihai Eminescu, județul Botoșani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (3 acte materiale),
2. Primarul orașului Flămânzi, județul Botoșani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită;
3. Administratorul de fapt al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea a două infracțiuni de dare de mită, dintre care una în formă continuată (două acte materiale).
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 08 aprilie 2025, cei trei inculpați sunt prezentați Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
De asemenea, a fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune în valoare de 50.000 de euro, începând cu data de 07 aprilie 2025, pe o perioadă de 60 de zile, față de alți 3 inculpați, după cum urmează:
1. Secretarul general adjunct al filialei locale a unei formațiuni politice, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență,
2. La data faptelor primar al comunei Ungureni, județul Botoșani, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
3. Administratorul public al comunei Ungureni, județul Botoșani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită și folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
În vederea garantării respectării obligațiilor și a participării inculpaților la procesul penal, la data de 07 aprilie 2025, s-a instituit cauțiunea asupra unor bunuri imobile, aparținând fiecăruia dintre cei trei inculpați cercetați sub măsura controlului judiciar.
În cauză s-a mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, începând cu data de 07 aprilie 2025, pe o perioadă de 60 de zile, față de un inculpat, viceprimar al comunei Coșula, județul Botoșani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada aprilie 2023 - octombrie 2024, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu privind derularea și urgentarea aprobării plăților aferente unor contracte de lucrări publice, inculpatul primar al comunei Mihai Eminescu, județul Botoșani, în această calitate, ar fi pretins și primit pentru sine și pentru alte două persoane apropiate, cu titlu de mită, de la inculpatul administrator de fapt al societății comerciale care executa contractele respective în comuna menționată, plata contravalorii unor facturi aferente unor materiale de construcții, în valoare de 91.822 lei, efectuarea în mod prioritar a unor plăți în favoarea unei firme administrate de o persoană din familie, precum și un folos nepatrimonial reprezentat de încheierea în condiții avantajoase a unui contract de vânzare-cumpărare aferent unui teren intravilan în valoare de 50.000 de euro.
La data de 13 august 2024, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu privind derularea și urgentarea aprobării plăților aferente unor contracte de lucrări publice, inculpatul primar al orașului Flămânzi, județul Botoșani, în această calitate, în mod direct, ar fi pretins cu titlu de mită de la inculpatul administrator de fapt al societății comerciale care executa contractele respective în orașul botoșănean, plata contravalorii unor facturi aferente unor materiale de construcții, remiterea unor materiale de construcții în valoare de 75.111 lei (materiale pe care le-a primit la finalul lunii august 2024), precum și livrarea unei cantități de beton și realizarea unor lucrări de excavații, aferente construcției unui imobil personal.
La data de 01 octombrie 2024, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu privind derularea unui contract de lucrări publice în comuna Coșula, județul Botoșani, inculpatul viceprimar al comunei menționate, în această calitate, ar fi pretins de la inculpatul administrator de fapt al societății comerciale care executa contractul respectiv, remiterea, pentru altul, a unor materiale de construcții în valoare de peste 30.000 lei.
În perioada 26 septembrie - 24 octombrie 2024, inculpatul secretar general adjunct al filialei locale a unei formațiuni politice, în calitatea menționată, ar fi pretins, în mod direct, de la inculpatul administrator de fapt al unei societăți comerciale, sume de bani neprecizate sub aspectul cuantumului, în schimbul exercitării influenței date de ascendentul funcției pe care o deține, astfel încât să determine persoanele responsabile să favorizeze societatea comercială respectivă pentru câștigarea unor licitații publice, pentru executarea în condiții favorabile a contractelor aflate în derulare sau pentru deblocarea administrativă a sumelor de bani aferente lucrărilor executate.
La data de 11 septembrie 2024, doi dintre inculpați, respectiv primarul, la data faptelor, al comunei Ungureni, județul Botoșani și administratorul public al aceleiași comune, în aceste calități, ar fi pretins de la inculpatul administrator de fapt al unei societăți comerciale, cu titlu de mită, un procent de 5% din valoarea unui contract de aproximativ 635.000 lei pe care societatea intenționa să îl obțină la licitația ce urma să aibă loc la data de 14 septembrie 2025.
În schimb, cei doi inculpați i-ar fi pus la dispoziție inculpatului administrator de societate comercială, toate datele și criteriile de atribuire din documentația aferentă licitației, informații care nu erau destinate publicității, de natură a favoriza societatea administrată de acesta din urmă.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații trebuie să respecte o serie de obligații între care: să se prezinte ori de câte ori sunt chemați la organul de urmărire penală, să nu părăsească teritoriul României fără acordul procurorilor DNA și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.
Celor patru inculpați li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Celor patru inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
În cauză s-a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție - Structura Centrală, cu sprijinul colegilor din cadrul serviciilor județene anticorupție Suceava, Botoșani, Buzău, Brăila, Mureș, Neamț. Vrancea, Iași, Harghita, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Bacău, Covasna, Galați, Sibiu și Sălaj și al lucrătorilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].