logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Universitea Politehnica Timișoara

HUB 5.0, lansat de Facultatea de Management în Producție și Transporturi din cadrul UPT

Cu ocazia Zilelor MPT, Facultatea de Manegement în Producție și Transporturi din cadrul Universității Politehnica Timișoara, în parteneriat cu Societatea ErgoWork, a lansat oficial HUB 5.0, un centru colaborativ axat pe cercetare și inovație în domeniul Industriei și Societății 5.0.

Lansarea a inclus o prezentare susținută de Zuzana Dutkova, reprezentanta Direcției Generale pentru Inovare și Tehnologie a Comisiei Europene, care a vorbit despre abordarea europeană privind Industria 5.0 și rețeaua emergentă de HUB-uri dedicate acestui concept.

Industria 5.0 vine ca o completare a paradigmei 4.0, cu accent pe digitalizare, automatizare și robotizare, dar pune omul în centrul proceselor economice, susținând totodată sustenabilitatea ecologică, reziliența socială și responsabilitatea tehnologică.

În prezent, din rețeaua Community of Practice 5.0 - organism consultativ inițiat de Comisia Europeană - fac parte din România: ADR Vest, Societatea ErgoWork, Universitatea Politehnică Timișoara, iar Universitatea de Vest este în curs de aplicare.

La nivel local, inițiativa este susținută și de Universitatea de Științele Vieții 'Regele Mihai I' din Timișoara, alături de partenerii fondatori.

Printre temele de interes strategic ale HUB 5.0 Timișoara se numără:
Viitorul locurilor de muncă în relație cu tehnologia și inteligența artificială;
Impactul unui posibil venit universal de bază;
Rolul IMM-urilor și formarea unor lideri europeni competitivi la nivel global.

Zilele MPT au inclus și o serie de alte evenimente, printre care 'Escape Game 2025 - Acceptă provocarea MPT !', o competiție adresată elevilor de liceu, un panel Alumni MPT, 'DigiFunCollab - Developing Digital-Self-learning Courses în Social Entrepreneurship for the future of Collaboration between University and Community', o oportunitate pentru discuții intense despre viitorul educației, un Atelierul CCIM - 'Round table for sustainability' susținut de prof. Univ. Dr. ing. Larisa Ivașcu, prorector al UPT, o serie de 3 workshop-uri sub titulatura 'Green MPT', dar și o petrecere organizată de liga studenților din facultate.

Universitatea Politehnică Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată și educație, UPT este astăzi una dintre școlile romanești cu tradiție, recunoscută în plan național și internațional, atât prin activitatea generațiilor de cadre didactice și cea a unor academicieni prestigioși, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăți ale universității asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenți.

Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E3UDRES2 - Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E3UDRES2 reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.

Lucian Ronkov
Departament Comunicare și Imagine

Afisari: 89

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].