logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Parohia Evanghelică CA Sibiu

Parohia Evanghelică C.A. Sibiu a luat la cunoștință, prin intermediul mass-media, de conținutul conferinței de presă organizate la data de 1 aprilie 2025 de Dr. Alexandru Chituță, Managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal.

În cadrul conferinței de presă au fost făcute unele afirmații referitoare la colaborarea cu Parohia Evanghelică Sibiu C.A Sibiu. Pentru o înțelegere completă și conformă cu realitatea a aspectelor evocate în conferința de presă menționată, Parohia Evanghelică C.A Sibiu face următoarele precizări:

Din anul 2005, când a avut loc retrocedarea Palatului Brukenthal și a bunurilor mobile naționalizate de regimul comunist, și până în prezent, Parohia Evanghelică C.A. Sibiu a pus la dispoziția Muzeului Național Brukenthal, permanent, aceste bunuri, cu titlu de comodat, respectiv folosință gratuită în vederea desfășurării activității muzeale.

Contractele de comodat pentru Palatul Brukenthal și pentru bunurile culturale mobile, semnate chiar de către Dr. Alexandru Chituță la finalul anului 2023 și care sunt aplicabile și în prezent, prevăd foarte clar faptul că bunurile proprietatea Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu se dau în folosință gratuită în vederea organizării și desfășurării activității muzeale și în strictă legătură cu patrimoniul muzeal. În contractul privind comodatul având ca obiect Palatul Brukenthal, se prevede în mod expres că acesta poate fi utilizat numai potrivit destinației de desfășurare a activității muzeale.

De asemenea, în conformitate cu prevederile contractuale, fără acordul scris prealabil al proprietarului-Parohia Evanghelică C.A. Sibiu-, Muzeul Național Brukenthal nu are dreptul de a permite folosirea de către terțe persoane a bunurilor sau a oricăror părți din acestea (clădire sau curți) pentru activități ce nu fac parte din activitatea muzeală, de comunicare și expunere în strictă legătură cu patrimoniul muzeal, cum ar fi pentru evenimente private sau cu caracter de distracție publică.

Așa cum este deja cunoscut din mass-media, spații ale Palatului Brukenthal, atât curtea cât și încăperi, au fost cedate de Muzeul Național Brukenthal pentru folosința de către terțe entități pentru evenimente cu caracter privat, unele de distracție publică. Nu a existat acordul Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu pentru astfel de evenimente, contractul de comodat fiind încălcat sub acest aspect.

Exploatarea comercială a bunurilor de către Muzeul Național Brukenthal nu face obiectul contractului de comodat. Orice asemenea exploatare, cum ar fi acea intenție evocată în conferința de presă, de închiriere către terți a unui spațiu nefolosit pentru activitatea muzeală, pentru a se deschide o cafenea, nu a fost respinsă de Parohia Evanghelică C.A. Sibiu, care a avut deschidere la aceasta, cu condiția ca sumele obținute.

Să constituie un fond cu destinație exclusivă în executarea unor lucrări necesare pentru întreținerea și renovarea Palatului Brukenthal, fond din care Parohia Evanghelică C.A. Sibiu, în calitate de proprietar al imobilului, să poată finanța astfel de lucrări necesare.

Întrucât de la semnarea primului contract de comodat în anul 2005 și până în prezent Statul Român nu a reușit să asigure finanțarea adecvată pentru asigurarea întreținerii constructive a Palatului Brukenthal, Parohia Evanghelică C.A. Sibiu nu a respins și are deschidere pentru identificarea unor surse alternative de finanțare prin alte activități, cum ar fi închirierea de spații către terți, atâta timp cât sunt întrunite două premise, respectiv bunurile date în comodat să nu fie supuse unor riscuri de deteriorare prin expunere fizică sau fonică său risc de incendiu și sumele obținute din exploatarea comercială să fie destinate exclusiv întreținerii și reparațiilor absolut necesare Palatului Brukenthal.

Parohia Evanghelică C.A. Sibiu nu a solicitat și nu solicită nicio sumă de bani în legătură cu folosința bunurilor imobile și mobile din proprietatea sa utilizate conform scopului pentru care acestea au fost încredințate prin contractul de comodat. Dorința Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu este că Muzeul și colecțiile acestuia să fie gestionate corespunzător în beneficiul generațiilor viitoare. Asigurăm comunitatea sibiană și națională că Parohia Evanghelică C.A. Sibiu va depune în continuare eforturi pentru dialog cu autoritățile competente, cu conducerea Muzeului și în același timp cu conducerea Ministerului Culturii, în vederea identificării de soluții cu efect pe termen lung pentru problemele menționate.

În ce privește situația enunțată de către managerul interimar referitor la refuzul de către Parohia Evanghelică C.A. Sibiu a două din cererile de aprobare pentru împrumutul de lucrări de artă către alte muzee, precizăm că Parohia Evanghelică C.A. Sibiu a aprobat împrumutul a mai multor zeci de lucrări de artă până acum și insistă ca orice aprobare să fie solicitată în prealabil, în termen rezonabil și cu informarea concretă asupra condițiilor în care se dorește împrumutarea bunurilor culturale din proprietatea sa, astfel încât să se evite situația ca de fiecare dată să fie necesară luarea unei decizii sub presiunea timpului. Managerul Muzeului, în calitate de conducător al instituției care gestionează bunurile culturale și care organizează împrumutul, trebuie să acționeze cu respectarea prevederilor contractuale prin care respectivele bunuri au fost încredințate Muzeului și să comunice în timp rezonabil cu proprietarul bunurilor culturale în cauză, respectiv Parohia Evanghelică C.A. Sibiu, inclusiv condițiile de asigurare pe perioada împrumutului a acestor bunuri de importanță culturală națională. Furtul Coifului dacic de la Coțofenesti arată în mod clar cât de importantă este verificarea acestor condiții.

În ce privește inventarierea bunurilor culturale mobile din proprietatea Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu, retrocedate în anul 2005, este necesară continuarea demersurilor de inventariere, pentru fiecare compartiment, în mod transparent și în conformitate cu prevederile legale așa cum au fost acestea revizuite în anul 2024, astfel încât inventarierea să poată fi finalizată în lunile ce urmează.

Realizarea completă, după 20 de ani, a inventarului și finalizarea procedurii de retrocedare reprezintă o premisă de bază pentru continuarea și dezvoltarea parteneriatului între Stat și Biserică cu scopul dezvoltării activității Muzeului Național Brukenthal, în beneficiul și pentru reputația culturală a României, în general și a comunității sibiene în particular.

Afisari: 141

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].