logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București

Cele mai noi inovații din Ungaria ajung la București prin expoziția SMART HUNGARY 2.0

Smart Hungary 2.0 prezintă publicului internațional o serie nouă de produse inovative ale designerilor și antreprenorilor maghiari.

Expoziția ajunge acum și la București și va putea fi vizitată, ca eveniment warm up al ediției din acest an a Romanian Design Week, între 10 aprilie - 4 mai 2025, la sediul Institutului Liszt din București (str. Gina Patrichi nr. 8).

Expoziția va fi vernisată pe 10 aprilie, la ora 19:00, de către:

Raluca Mirel, director, Romanian Design Week
Bogar Ferenc, charge d'affaires, Ambasada Ungariei la București
Kosa Andras Laszlo, director, Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București

În anul 2022 Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București a prezentat expoziția Smart Hungary în cadrul Romanian Design Week, atrăgând atenția asupra unor produse și dezvoltări maghiare exportabile, cu un conținut inovativ superior și competitive la nivel mondial. Expoziția a dovedit prin intermediul a 24 de dezvoltări exportabile, că Ungaria poate oferi răspunsuri valabile și competitive și la nivel internațional la provocările globale. După București în 2022, expoziția a fost prezentată de Institutul Liszt din București în 2023 în cadrul Transylvanian Design Week din Miercurea Ciuc și la Sepsi Design Week din Sfântu Gheorghe.

În 2025 aducem publicului bucureștean expoziția Smart Hungary 2.0 cu noi produse și inovații maghiare. Scopul expoziției este de a evidenția domeniile de interes în care în Ungaria se pot obține cunoștințe competitive pe subiecte relevante la nivel global. Proiectele prezentate în expoziție sunt produse în curs de lansare sau deja lansate pe piață. Au fost selectate pe baza valorii adăugate ridicate a produsului, precum și a calității designului. Publicul țintă al expoziției este cel instituțional, specialiști interesați de design și inovare (factori culturali), dar și potențiali parteneri de afaceri.

Expoziția prezintă capitalul intelectual și potențialul de inovare al Ungariei prin 24 de produse exportabile și competitive la nivel internațional, ale unor inovatori și companii inovatoare maghiare. Cele 24 de produse prezentate în expoziție pot fi grupate în patru mari capitole, pe diverse tematici care vizează zone de maximă importanță în Europa: Smart homes and buildings (case și clădiri smart), Smart cities and mobility (orașe smart și mobilitate), Smart healthcare and wellbeing (servicii medicale smart și wellbeing) și Smart agriculture and industry (agricultură și industrie smart). Szemerey Samu, curatorul expoziției a declarat că în procesul de selecție a produselor, scopul a fost de a prezenta, cu ajutorul instrumentelor multimedia, inovații cu valoare adăugată ridicată, cu valoare de cunoștințe ridicată, precum și inovații create datorită situației economice și geopolitice a Ungariei.

Răspunsurile la provocările globale vin adesea din nevoile și abordările locale. Ungaria este o țară mică având cea mai deschisă economie din Europa, cu o constantă atenție îndreptată spre exterior. Acest lucru oferă designerilor și antreprenorilor din Ungaria o poziție unică, deoarece cunosc îndeaproape cele mai dezvoltate regiuni din lume, dar, în același timp, cunosc în detaliu situațiile în care resursele sunt limitate și inovarea impune o altfel abordare. Produsele selectate reprezintă această paletă largă de interpretări actuale ale conceptului 'smart'.

Unele proiecte aplică metode de ultimă oră, cu ajutorul unor baze de date, pentru a crea produse de înaltă calitate, în timp ce altele folosesc aceleași instrumente pentru a actualiza sau îmbunătăți tehnologiile mai vechi. Iar alte proiecte combină metode low-tech și de economisire a resurselor pentru a oferi soluții ieftine, adaptabile la provocările critice de mediu sau sociale. Cu toate acestea, toate proiectele conțin cel puțin două elemente comune: unul este valoarea adăugată ridicată, fie că este vorba de design, de proces sau de serviciu; celălalt element este atitudinea ambițioasă cu care se tratează problemele cheie ale cotidianului nostru la o scară care transcende limitele țării, ale industriei respective sau ale grupului social căruia îi este dedicat.

Tematica Smart homes and buildings are în focus mediul construit, dezvoltările din industria construcțiilor și ne propune materiale de construcție și idei de design interior prietenoase cu mediul (Chameleon Smart Home - sistem, independent, integrator smart home, Rakosy Glass - sticlă încălzitoare cu celule solare, Zold Tegla / Cărămidă verde - cărămidă catalitică care reduce emisia de monoxid de carbon, Surviot Monitoring - platformă de monitorizare a structurii construcției, Viaplant - obiecte și materiale de design interior pe bază de plante, Green Drops - sistem hidroponic pentru cultura plantelor, DBE.FURNITURE - mobilă din materiale inovative).

În capitolul Smart cities and mobility găsim propuneri și soluții inteligente pentru sistemele urbane, pentru tratarea durabilă a apelor uzate și management de energie, precum și tehnologii de mobilitate (Biopolus - soluții durabile de tehnologie a apei pe bază biologică, Gamax City AI - platformă analitică și agregator de date pentru administrația locală, aiMotive - tehnologii de navigație pentru vehicule autonome).

Tematica Smart healthcare and wellbeing propune instrumente medicinale și terapeutice, precum și instrumente pentru practicarea sportului sau dezvoltarea mișcării (HUPLE - metodă și instrumente tehnico-medicale pentru terapie de mișcare, NORT Complex - sistem smart de training cu display vizual, DUNG DKAR - textil smart interactiv, Artemis - bodysuit pentru ameliorarea durerilor menstruale, DUALScope - stetoscop de generație nouă, capabil să semnaleze anomaliile de funcționare a inimii, Respray - refiller de deodorant, MindRove - biosenzor și interfețe neurale).

Produsele din capitolul Smart agriculture and industry ne semnalează metode și soluții noi pentru cea mai veche activitate a omului, prin soluții agrotech sau dezvoltarea în direcția smart a tehnologiilor mai vechi, tehnologii de producție și instrumente de dezvoltare a productivității (AXIS Pro - control computerizat pentru verificare în timpul și la finalul producției, AutoSteer - soluție de navigare robotică pentru mașini agricole, Nimue - geamandură inteligentă care monitorizează calitatea apei, PigBrother / Pigselector - metodă combinată de software și hardware utilizabilă în industria agroalimentară, Trutina - sistem de monitorizare a activității plantelor în timp real, Robo-Collect River Saver - vapor-robot de colectare a deșeurilor, Waste to Fuel - reutilizarea ca combustibil a deșeurilor din material plastic).

Inițiator proiect: Ministerul Comerțului Exterior și al Afacerilor Externe din Ungaria

Curatori: Bozsik Barbara, Szemerey Samu (DANU)

Asistent proiect: Csala Katalin (DANU)
Instalație: Sporaarchitects
Concept vizual: Kosa Tamas DE_FORM Studio
Video: Varga-Koritar Attila

Kosa Andras Laszlo
director

București, 8 aprilie 2025

Afisari: 89

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].