Comunicat de presă - Inspectoratul de Jandarmi Județean Maramureș
Spectacol aniversar 175 de ani
Jandarmeria Română
Ieri, 7 aprilie, pe scena Teatrului Municipal din Baia Mare a avut loc spectacolul aniversar 'Jandarmeria Română - 175 de ani de existență' organizat de Inspectoratul de Jandarmi Județean 'Pintea Viteazul' Maramureș cu sprijinul Ansamblului Folcloric Național 'Transilvania'.
Spectacolul face parte din seria activităților dedicate aniversării a 175 de ani de existență a Jandarmeriei Române și a urmărit promovarea valorilor culturale și tradiționale românești, constituind totodată un mod de apreciere a trainicei și îndelungatei colaborării interinstituționale pe care Jandarmeria Maramureș o are cu toate instituțiile și organismele implicate în sprijinul cetățenilor și în protejarea ordinii și siguranței publice.
Spectacolul a debutat cu intonarea maiestuoasă a Imnului de Stat a României de către solistului Aurelian Filip alături de orchestra Ansamblului Folcloric Național Transilvania condusă de bagheta dirijorului Bogdan Bolchiș, asistenți coregrafi: Daniel Bota și Lavinia Pașca. Imnul jandarmilor a fost interpretat de trei talentați jandarmi- Florin Pintea, Alex Mureșan și Vlad Coșarcă, alături de soliștii colaboratori ai Ansamblului Folcloric Național Transilvania - Denis Cupșe și Florin Gherman care au impresionat prin acuratețea vocală și sensibilitatea interpretării.
Momentul artistic a continuat cu interpretarea unor cântece de cătănie, iar solista Ioana Pricop a emoționat auditoriul cu o melodie de dragoste din folclorul românesc:, Pentru badea care-mi place'.
Un solemn și emoționant moment a fost cel realizat de către maestrul Dumitru Dobrican care, prin interpretarea să inegalabilă, a transmis bucuria și mândria de a fi român, dar și curajul, dedicarea și sacrificiul ca valori inerente ale jandarmilor români.
Scenă a vibrat de energia dansatorilor Călușului Ardelenesc, dar și de răsunetul maiestuoasei scenete 'Pintea Haiducu' jucată exemplar de membrii Ansamblului Folcloric Transilvania. Spectacolul a continuat în aceeași notă tradițională și patriotică cu o serie de cântece de cătănie interpretate de talentatele fete ale unor jandarmi care au răspuns cu mândrie invitației de a fi parte din această frumoasă poveste.
Și pentru că valorile religioase s-au împletit întotdeauna bine cu cele artistice și patriotice, membrii Cvartetului Anghelos au încântat audiența cu un buchet de cântece patriotice, dintre care și impresionantă Baladă a Brâncovenilor. În foaierul teatrului, invitații au putut închina un pahar de șampanie în cinstea aniversării Jandarmeriei și au admirat expoziția de desene ale elevilor care și-au exprimat artistic viziunea despre rolul jandarmilor în societate.
Jandarmeria Maramureș mulțumește tuturor celor care au făcut posibilă existența acestui minunat eveniment- Ansamblul Folcloric Național Transilvania condus de distinsă doamnă Iuliana Dragoș, reputată promotoare a culturii tradiționale maramureșene, Cvartetul Anghelos coordonat de părintele Andrei Pleș, Teatrul Municipal Baia Mare - manageriat de domnul Radu Macrinici precum și tuturor celor care au dat curs invitației de a fi prezenți la acest minunat spectacol și de a sărbători, alături de artiști și jandarmi, aniversarea a 175 de ani de existență a Jandarmeriei Române.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].