Comunicat de presă - Deputat Diana Stoica (USR)
Implementarea eficientă a măsurilor propuse prin Busola pentru competitivitatea UE trebuie să se facă printr-un dialog structurat între autoritățile publice, mediul academic, sectorul privat și societatea civilă
Marți, 8 aprilie, sub conducerea doamnei președintă Diana Stoica, membrii Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților au dezbătut Comunicarea Comisiei Europene către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor - O Busolă pentru competitivitatea UE - COM(2025) 30.
Documentul reprezintă o strategie ambițioasă pentru următorii cinci ani, prin care Uniunea Europeană urmărește să-și consolideze poziția competitivă la nivel global.
Deputații prezenți au analizat impactul și direcțiile strategice propuse de Executivul european, care vizează eliminarea decalajului în materie de inovare față de principalii concurenți globali, crearea unei conexiuni între decarbonizare și competitivitate, reducerea dependențelor externe și consolidarea securității economice. Totodată, strategia include măsuri orizontale menite să simplifice cadrul normativ, să faciliteze accesul la finanțare și să promoveze dezvoltarea competențelor profesionale, contribuind, astfel, la accelerarea tranziției către o economie verde și digitală.
Pentru elaborarea opiniei comisiei și desfășurarea dezbaterilor, au fost desemnați ca raportori doamna deputată Corina Atanasiu și domnul deputat Ovidiu-Vasile Cîmpean, vicepreședinte al Comisiei.
Pentru ca România să beneficieze de noile inițiative europene, deputatul Ovidiu-Vasile Cîmpean a propus 'măsuri concrete pentru reducerea decalajelor de dezvoltare între regiuni, sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) în tranziția verde și digitală, întărirea securității energetice și facilitarea accesului la fonduri europene. România are o oportunitate reală de a atrage investiții, de a crea locuri de muncă de calitate și de a-și consolida poziția în economia europeană'.
Doamna deputată Corina Atanasiu a subliniat că, 'în contextul competitivității economice și al tranziției digitale, este esențial să recunoaștem că resursa umană și educația sunt pilonii fundamentali ai dezvoltării durabile. Politicile la nivel european trebuie să se axeze pe inițiative de reconversie profesională, educație continuă și dezvoltarea competențelor digitale, care, alături de stimularea cercetării și inovației, vor asigura adaptabilitatea noastră la dinamica mediului global. Investiția în capitalul uman nu doar că va întări competitivitatea economică, ci va redefini și modalitățile prin care ne pregătim societatea pentru provocările viitorului.'
În cadrul dezbaterilor, Comisia pentru afaceri europene a acordat o atenție deosebită instituirii unui mecanism de evaluare periodică a impactului măsurilor propuse, reducerii decalajelor de competitivitate între regiuni, dezvoltării unor sisteme de interconectare energetică și creării unui instrument european de sprijin financiar direct pentru IMM-uri.
Totodată, membrii Comisiei au recomandat elaborarea unei strategii naționale de competitivitate, aliniată cu Busola pentru competitivitatea UE, care să identifice sectoarele prioritare pentru România și să includă măsuri concrete pentru creșterea competitivității acestora.
Președintă
Diana STOICA
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].