Comunicat de presă - Casa de Cultură a Studenților București
'Ținutul Momârlanilor, Țara dintre Jiuri'
Joi, 10 aprilie 2025, ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților București din Calea Plevnei nr. 61, sector 1, va avea loc vernisajul expoziției și prezentarea catalogului Ținutul Momârlanilor, Țara dintre Jiuri din cadrul proiectului Romania Student Tour - program național de redescoperire și promovare a valorilor patrimoniului natural și cultural.
Festivitatea va fi transmisă on line și live-streamed pe https://www.facebook.com/Fotogeografica.
'Momârlanii, după cum se identifică unii dinre localnicii 'Țării dintre Jiuri', sunt descendenți ai dacilor. O populație ancestrală care a rămas zăvorâtă între Munții Șureanu, Parâng, Vâlcan, Tulișa și Retezat, pe văile celor două Jiuri, de Est și de Vest. Comunitate foarte puțin cunoscută, izvorâtă din istoria vechii Dacii, se remarcă printr-o rară stabilitate și trăinicie în timp. Păstrători ai tradițiilor arhaice distincte, sunt oameni puternici, de munte, păstori de când se știu, cu vorbă scurtă, harnici și hotărâți. Obișnuiți cu greutățile vieții lor, cu vicisitudinile naturii, ei stau mai tot timpul singuri pe munte, în preajma animalelor, privind cu ochi mari liniștiți zbuciumul de despoiere a firii de toate darurile și frumusețile ei' (Nicolae Iorga).
Cu acest prilej, va putea fi vizionată transpunerea video a catalogului Ținutul Momârlanilor, Țara dintre Jiuri și va fi susținut un program cultural-artistic de membrii Ansamblului Folcloric Ținutul Momârlanilor din Uricani: Roberta Maria Maxer (Imnul Momâralnilor, Frunză verde maracine - jiană), Andrei Calotă (Dac-aș mai putea să sui), Antonia Moraru (Cruce Sfântă părasită - priceasnă, Pe sub brazi pe la izvor- jiană), Asociația Down Plus București (Dans ardelenesc).
Catalogul Ținutul Momârlanilor, Țara dintre Jiuri a fost realizat de Casa de Cultură a Studenților București sub egida Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale cu sprijinul Asociației Ținutul Momârlanilor, Conexim Lupeni, Vila Monica Straja Lupeni, Straja Online, Ziarul EXCLUSIV, Asociația Artiștilor Fotografi Hunedoreni, REPATRIOT, Universitatea din București, Facultatea de Geografie, Centrul de Cercetare a Mediului și de Efectuare a Studiilor de Impact, UNESCO ProNatura, Fundația Națională 'Niște Țărani', Contrast, Radio București FM, FAN Courier, Exclus Prod, Cercetașii României - Centrul Local 'Sf. Nicolae'.
În palmaresul programului Romania Student Tour sunt consemnate alte 16 albume iconice de mare succes: Apuseni, țara de piatră; Comorile Oltenie de sub munte; Maramureș, moștenirea unui neam; Ținutul Padurenilor, inima de fier a Daciei Străbune; Civilzația Mărginimii; Transilvania, inima României; Dobrogea la răscrucea timpurilor; Descoperirea Naturii în Gorjul montan; Ținutul Vulcanilor; Pădurea Craiului, țara dintre Crișuri; Din lumea Banatului; Hațeg, ținutul dinozaurilor; Din tainele Bucovinei; Ținutul Neamțului, leagăn de legendă; Enigmele Buzăului; Plaiurile Vrancei.
***
Programul Romania Student Tour constituie un concept original privind redescoperirea și promovarea patrimoniului cultural și natural al României. O echipă ce renaște an de an, în urma celei mai importante competiții naționale de artă fotografică, FOTOGEOGRAFCA, pune în aplicare sub sloganul cine suntem și de ce vorbim românește, un trio-dimensional știință, pasiune, artă.
Succesul remarcabil înregistrat la numeroase evenimente culturale și de tineret în plan intern și internațional a demonstrat, pe deplin, că Romania Student Tour este un produs cultural cu consistență valoroasă și o vizibilitate notabilă. Prin fotografie, ca mediu informațional, prin modalitatea de abordare și prezentare, descoperim la România Student Tour o lume fascinantă, cu o profundă încărcătură emoțională, o Românie reală.
https://www.facebook.com/events/4021770284733872/?locale=ro_RO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.