logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - SOS Satele Copiilor România

SOS Satele Copiilor lansează un proiect nou dedicat copiilor vulnerabili din sectorul 2, București

Eforturi pentru consolidarea familiilor și pentru prevenirea separării copiilor de părinți

SOS Satele Copiilor extinde sprijinul pentru noi familii aflate în nevoie, în cadrul proiectului Copii, familie, comunitate - un model inovativ pentru prevenirea separării copiilor de părinți și pentru reintegrarea copiilor în familie în sectorul 2 al Municipiului București PIDS/403/PIDS_P5/OP4/ESO4.11/PIDS_A23/ Cod SMIS 329728, care s-a lansat oficial luna aceasta.

Prin intermediul SOS Serviciul de Asistență Comunitară București, asociația susține de anul acesta 252 de copii din sectorul 2 București, pentru ca aceștia să crească acasă, în familiile lor, în condiții decente și în siguranță. Totodată, asociația va oferi suport pentru reîntoarcerea acasă a 14 copii cu măsură de protecție specială, cu tot ce presupune ca acest proces să fie unul de succes și potrivit pentru fiecare copil și familie în parte.

În București, SOS Satele Copiilor derulează servicii dedicate copiilor vulnerabili încă din 1993, când s-au deschis primele case familiale pentru copiii care nu mai au familia alături. În 1998, intervenția s-a extins în comunitățile vulnerabile din București, ca primul program de întărire a familiei pe care asociația l-a dezvoltat în România.

Atunci când copilul ajunge în sistemul de protecție specială, înseamnă că acasă nu mai sunt soluții, că îi sunt puse în pericol sănătatea, siguranța, dezvoltarea normală. Trauma separării este grea, iar efectele se văd peste ani. Pentru ca un părinte să își ia copilul înapoi, drumul este greu și are nevoie de foarte mult sprijin. Din acest motiv, SOS Satele Copiilor implementează programe de prevenire a separării copilului de familie, pentru ca niciun copil să nu treacă prin greutăți ce îl pot marca pe viață. Unde totuși nu sunt soluții și autoritățile decid separarea, SOS Satele Copiilor oferă o familie substitutivă în casele de tip familial.

Principalele cauze ale separării copiilor de părinți rămân sărăcia și neglijarea, iar modelul inovator propus de SOS Satele Copiilor și de DGASPC Sector 2 își propune să adreseze aceste cauze, iar copiii să rămână alături de familiile lor.

Impactul social al proiectului, pe termen lung:

* consolidarea capacității familiilor de a-și îngriji copiii;

* reducerea numărului de copii care intră în sistemul de protecție;

* reducerea excluziunii sociale;

* creșterea capacității specialiștilor;

* întărirea comunității.

Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România: 'Niciun copil nu ar trebui să treacă prin trauma separării de familie din cauza dificultăților pe care părinții lor le întâmpină. Sunt greutăți pe care nu le pot depăși fără acompaniere. Prin acest proiect, ne propunem să fim alături de copiii vulnerabili din sectorul 2 și de familiile lor, oferindu-le sprijin concret și soluții care să le permită să rămână împreună, fiindcă dragostea părinților nu poate fi înlocuită cu nimic. Alături de partenerii noștri de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2 București, construim un model de intervenție în care să creștem capacitatea familiilor de a-și îngriji mai bine copiii.'

Rareș Hopincă, Primarul Sectorului 2: 'În Sectorul 2, fiecare copil merită să crească în siguranță, alături de familia sa. De aceea, suntem parte a inițiativei Copii, familie, comunitate - un model inovativ pentru prevenirea separării copiilor de părinți și pentru reintegrarea copiilor în familie, derulată de SOS Satele Copiilor în parteneriat cu DGASPC Sector 2. Acest proiect reprezintă un pas important în consolidarea familiilor vulnerabile, reducerea excluziunii sociale și creșterea siguranței copiilor noștri. Împreună, construim un sector mai puternic, în care fiecare copil are șansa la un viitor mai bun.'

Proiectul se derulează în perioada 1 februarie 2025 - 31 ianuarie 2028 și este implementat de Asociația SOS Satele Copiilor România, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2. Mai multe detalii în pagina proiectului Copii, familie, comunitate - un model inovativ pentru prevenirea separării copiilor de părinți și pentru reintegrarea copiilor în familie în sectorul 2 al municipiului București PIDS/403/PIDS_P5/OP4/ESO4.11/PIDS_A23 Cod SMIS 329728 - SOS Satele Copiilor România - https://www.sos-satelecopiilor.ro/copii-familie-comunitate-sector2/

Despre SOS Satele Copiilor România

Peste 30 de ani, peste 100.000 de beneficiari la nivel național

Asociația SOS Satele Copiilor România oferă de peste 30 de ani un cămin stabil și sprijin educațional copiilor lipsiți de îngrijirea părinților, ajutându-i să crească într-un mediu familial sigur și iubitor (Satele SOS, Comunitățile de tineri, Centrul de Tranzit, Asistență maternală). Totodată, derulează programe de prevenire a separării copilului de familie, susținând părinții aflați în dificultate să își păstreze copiii aproape și ridică nivelul de trai din comunitate (Serviciile de Asistență Comunitară, Centrul de zi).

Din 2022, SOS Satele Copiilor a implementat și programe dedicate familiilor din Ucraina.

Mai multe detalii despre programele SOS Satele Copiilor România:

Facebook: facebook.com/SOSSateleCopiilor
Instagram: instagram.com/sos_satelecopiilor/
LinkedIn: linkedin.com/company/sos-satelecopiilor/mycompany/
Youtube: www.youtube.com/@SateleCopiilor

Contact: [email protected]

Afisari: 82

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].