Comunicat de presă - Justice and Care România
Justice and Care România și DIICOT lansează un apel la acțiune pentru o justiție centrată pe victimă
Astăzi, la București, în cadrul unui eveniment organizat de Justice and Care România, în parteneriat cu Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), s-au reunit principalii actori guvernamentali, organizații ale societății civile, reprezentanți ai misiunilor diplomatice și profesioniști implicați în combaterea traficului de persoane. Scopul evenimentului: promovarea unei justiții centrate pe nevoile reale ale supraviețuitorilor, printr-o abordare informată de traumă, colaborativă și bazată pe dovezi.
Evenimentul a marcat prezentarea oficială a Programului Victim Navigator - un model inovator implementat de Justice and Care România, care asigură sprijin integrat victimelor traficului de persoane, din momentul identificării și până la reintegrare sau atingerea unui stadiu de autonomie personală funcțională.
'Fiecare caz în care victimele rămân implicate în procesul penal datorită sprijinului navigatorilor este o victorie a justiției și o șansă reală de vindecare pentru supraviețuitori,' a declarat Mădălina Turza, Director de Țară al Justice and Care România, în cadrul prezentării susținute.
'Pentru ca justiția să fie completă, trebuie să fie nu doar eficientă, ci și umană. Prin această colaborare, facem un pas important către o abordare în care victimele sunt ascultate, sprijinite și protejate. Combaterea traficului de persoane nu înseamnă doar anchete și dosare - înseamnă oameni, încredere și recuperare.'
- Alina Albu, Procuror-Șef, DIICOT România
Victime salvate de DIICOT
În ultimii 3 ani, procurorii DIICOT au salvat 1399 victime, dintre care 389 victime copii. Au trimis în fața judecătorilor 1212 traficanți, dintre care 723 în stare de arest preventiv și au instituit măsuri asiguratorii în valoare totală de peste 13 milioane euro.
Un model care schimbă paradigma
Programul Victim Navigator este activ în România și a sprijinit deja 114 victime ale traficului de persoane, oferind peste 786 de intervenții personalizate, inclusiv consiliere psihologică, asistență medicală, sprijin pentru angajare sau sprijin financiar în situații de criză.
91% dintre supraviețuitori au rămas implicați în procesul penal, datorită relației de încredere și intervenției constante a Navigatorilor.
33 de supraviețuitori au fost repatriați în siguranță din Marea Britanie și alte țări, în colaborare cu autoritățile.
Programul este conform cu Mecanismul Național de Referire (MNIR) din România
Justice and Care România este prima și singura organizație neguvernamentală care implementează un proces structurat de raportare lunară către Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (ANITP), privind sprijinul oferit supraviețuitorilor prin Programul Navigatorul Victimei
í ½í³Š Acest sistem contribuie la stabilirea unui standard de transparență, responsabilitate și sprijin bazat pe dovezi, oferind o abordare riguroasă de case management pentru monitorizarea reală a progresului supraviețuitorilor și a impactului intervențiilor.
Scopul este acela de a sprijini autoritățile de aplicare a legii să beneficieze de implicarea informată și voluntară a supraviețuitorilor în vederea condamnării traficanților.
Concluziile-cheie ale evenimentului:
- Participarea la procesul penal, recuperarea și reintegrarea victimelor depind de trei factori esențiali:
- Management de caz complex și eficient
- Adresarea efectelor traumei
- Mecanisme funcționale de safeguarding (sistem de protecție integrată a supraviețuitorilor)
- Trauma este elementul central al fiecărui caz - iar fără o abordare care ține cont de acest fapt, justiția riscă să devină inaccesibilă pentru supraviețuitori.
- Colaborarea strânsă cu autoritățile centrale, locale și societatea civilă este vitală pentru eficiența intervențiilor și a urmăririi penale.
REJUST - O platformă pentru profesioniștii din prima linie
În cadrul evenimentului a fost anunțată lansarea Rejust - prima platformă națională de resurse, formare și sprijin pentru profesioniștii care lucrează cu victime ale traficului de persoane.
Rejust va oferi resurse, sesiuni de formare, grupuri de lucru și instrumente utile pentru polițiști, procurori, psihologi, asistenți sociali și alți actori relevanți.
Platforma va include și resurse dedicate prevenirii traumei vicariante (secundare) - fenomen tot mai frecvent în rândul celor care lucrează direct cu victime.
Justice and Care România - Luptăm pentru victimele traficului de persoane și pentru un viitor sigur pentru copiii României.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].