logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Instituția Prefectului - Județul Vâlcea

Ședința Consiliului Județean Consultativ pentru Protecția Consumatorilor Vâlcea

Sub conducerea domnului prefect, Mihai Oprea, la sediul Instituției Prefectului - județul Vâlcea a avut loc astăzi, 7 aprilie 2025, ședința membrilor Consiliului Județean Consultativ pentru Protecția Consumatorilor Vâlcea cu următoarea ordine de zi:

- Recomandări privind achiziționarea în siguranță a produselor în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale de la doamna Cristina Prună, comisar șef adjunct - Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Vâlcea și de la domnul Ion Dan Tudor, director executiv - Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vâlcea
- Programul de activitate pe anul 2025 al Consiliului Consultativ pentru Protecția Consumatorilor Vâlcea.

În cadrul ședinței domnul prefect, Mihai Oprea, a pus accent pe colaborarea interinstituțională, deosebit de importantă, măsurile autorităților fiind menite să protejeze sănătatea cetățenilor și să intervină în mod INTEGRAT, rapid și cât mai eficient în vederea preîntâmpinării/ rezolvării eventualelor abateri.

Reamintim cetățenilor câteva dintre recomandările comisarului șef adjunct al CJPC Vâlcea, legate de achiziționarea în siguranță a produselor în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale (materialul integral îl găsiți aici - https://vl.prefectură.mai.gov.ro/sedinte-publice-anunturi-minute/):
- Să acorde o atenție deosebită la achiziția produselor alimentare, în special în cazul 'ofertelor promoționale';
- Să verifice cu atenție din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare) calitatea produselor alimentare;
- Atenție sporită la produsele alimentare care prezintă urme de mucegai, data durabilității minimale depășita sau ambalajele deteriorate;
- Achiziționarea cărnii și a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate (măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe);
- Evitați cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate;
- Carnea trebuie să prezinte la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic - de produs proaspăt;
- Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele imprimate pe bonurile de casă;
- Deși produsele congelate au un termen de valabilitate mai mare datorită procesului natural de congelare, aveți grijă că termenul să nu fie foarte apropiat de ziua cumpărării, mai ales dacă doriți să le depozitați în gospodăria proprie pentru o perioadă mai lungă;
- Personalul care comercializează produse de patiserie trebuie să poarte echipament de protecție sanitară, respectiv halat de protecție și bonetă, iar manipularea produselor să se facă cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință;
- Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf și de muște fiind servite numai cu ustensile speciale;
- Este interzis consumatorilor să aleagă produsele cu mâna;
- Achiziționați jucării numai din magazine și/ sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care veți avea nevoie pentru a putea proba, în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/ siguranța unui produs;
- Alegeți întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale;
- Întocmiți o listă cu produsele pe care doriți să le cumpărați și cu prețurile actuale ale acestora.

Astfel veți fi informați cu privire la reducerile de prețuri;
- Verificați prețul afișat și dacă acesta este integral (conține sau nu TVA);
- Verificați dacă prețul include și costul de livrare;
- În cazul în care comandați online, verificați, înainte de a trimite comanda, dacă prețul fiecărui produs din coșul de cumpărături este același cu prețul redus indicat atunci când ați ales produsul;
- Comerciantul este obligat să informeze corect și complet consumatorii, oferind, printre altele, următoarele informații: datele de identificare (denumirea, adresa poștală și electronică, numărul de telefon, numărul de înregistrare în registrul societăților comerciale și cel de înregistrare fiscală etc);
- Pentru cumpărături avantajoase în perioada ofertelor, citiți cu atenție caracteristicile produsului și verificați dacă acesta corespunde cu adevărat dorințelor și nevoilor dvs.;
- Recomandăm consumatorilor să citească recenziile privind produsele oferite online, care pot da indicii despre calitatea acestora sau despre seriozitatea comerciantului;
- Acesta este obligat să ofere acces consumatorilor la toate recenziile privind produsele și să garanteze faptul că recenziile publicate provin de la consumatorii care au utilizat sau au achiziționat efectiv produsul. Pentru siguranța contului dumneavoastră, când doriți să efectuați achiziții online cu plată prin card bancar, căutați 'https' în adresa URL și o pictogramă de lacăt în bară de adrese. Acestea semnalează că site-ul este conceput pentru a fi sigur. În cazul plăților efectuate cu cardul, nu transmiteți niciodată codul PIN al cardului din 4 cifre și parole bancare, dacă primiți orice corespondență care pare a fi de la comerciant, prin care vi se solicită acest lucru;
- Indiferent că este vorba de un magazin online sau de unul clasic, prețul trebuie întotdeauna afișat clar, lizibil, în lei și cu toate taxele incluse (TVA și alte taxe suplimentare, dacă este cazul);
- Există mai multe comparatoare de prețuri unde poate fi verificată evoluția în timp a prețurilor produselor. Această posibilitate oferă consumatorului mai mult control asupra deciziei sale și face ca magazinele să evite, în general, afișarea unor reduceri nereale.

În acest context, în perioada 19 martie - 19 aprilie 2025, premergătoare Sărbătorilor Pascale catolice și ortodoxe, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vâlcea desfășoară controale tematice specifice, pentru a asigura cetățenilor un comerț cu alimente sigure și a preveni apariția de toxiinfecții alimentare. La aceste acțiuni de control participă inspectorii de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. Vâlcea și C.S.V.S.A.O. (circumscripții sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale).

Controalele sunt efectuate în vederea verificării respectării condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor din toate piețele agro-alimentare, abatoarele și centrele de sacrificare cu activitate temporară, unitățile de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală și nonanimală, precum și din unitățile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică, pizzerii, cantine, unități tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/ patiserie, pensiuni turistice, unități de tip hipermarket /supermarket, magazine alimentare etc).

Inspectorii DSVSA Vâlcea, în colaborare cu reprezentanți ai IPJ Vâlcea, vor efectua controale în trafic în vederea:
- Verificării transporturilor de miei:
- Verificării condițiilor de igienă, a dezinfecției și a documentelor de autorizare sanitar-veterinară a mijloacelor auto utilizate pentru transportul acestor animale;
- Verificării documentelor însoțitoare ale animalelor (certificate veterinare care să ateste sănătatea mieilor și documente care să cuprindă informații despre lanțul alimentar);
- Sacrificarea mieilor se realizează în unități de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA;
- Sacrificarea mieilor poate fi realizată și în spații amenajate ternporar, organizate în condițiile legii în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară și în care sunt respectate condițiile prevăzute de legislație;
- Spațiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să fie situate în zone în care nu au fost impuse restricții din motive de sănătate a animalelor;
- Funcționarea centrelor (locurilor) de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 9 - 19 aprilie 2025, între orele 07:00 - 17:00.

DSVSA Vâlcea va permite înființarea spațiilor amenajate temporar numai în condiții în care:
- în aceste spații sunt respectate condițiile generale și specifice de igienă, sănătate și bunăstare a animalelor, gestionare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman și de eliminare a deșeurilor, stabilite de legislația sanitară veterinară;
- există un număr suficient de medici veterinari oficiali instruiți corespunzător cu privire la efectuarea examenului ante și post-mortem, care să poată dispune măsuri asupra cărnii, în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislației în vigoare la nivelul spălătoriilor amenajate temporar.

Carnea de miel
- loturile de carne de miel sunt livrate din abatoare însoțite de certificat sanitar veterinar;
- carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spațiile amenajate temporar, se obține numai la cererea directă a consumatorilor și numai după efectuarea examenului ante și post mortem, neputând fi livrată în vederea comercializării către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar;
- marcarea carcaselor de miei se realizează cu respectarea prevederilor legale referitoare la marcarea și certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete și marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman;
- marcarea cărnii de miel, rezultată în urma sacrificărilor în spațiile amenajate temporar, se realizează cu o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul județului urmat de codul numeric acordat de DSVSA Vâlcea.
- depozitarea și comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spații adecvate, cu asigurarea temperaturii și stării de igienă corespunzătoare;
- respectarea pe timpul transportului a temperaturilor pentru carnea de miel în stare refrigerată sau congelată.

Ouăle și produse din ouă destinate consumului uman
- producătorii și comercianții care valorifică ouă pentru consum uman, fermele producătoare și centrele de ambalare ouă, trebuie să fie autorizate/ înregistrate sanitar veterinar conform legislației sanitare veterinare învigoare;
- transportul ouălor să se efectueze numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar pe întreaga perioadă de depozitare și comercializare să fie asigurate temperatura și igiena corespunzătoare;
- ouăle sunt marcate cu codul producătorului și provin din centre de ambalare ouă autorizate în conformitate cu prevederile privind standardele de comercializare aplicabile ouălor;
- examenul ovoscopic este efectuat de către personalul veterinar din cadrul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor pentru ouăle valorificate de către producătorii parliculari în piesele agroalimentare și târguri;
- ouăle cu coaja crăpată sau lovită sunt retrase de la comercializare și sunt dirijate către o unitate de neutralizare sau prelucrare tehnică.

Lapte și produse din lapte
- micii producători care comercializează lapte și brânzeturi în piețele agroalimentare și târguri, trebuie să fie înregistrați sanitar-veterinar, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008;
- laptele crud care este destinat vânzării directe sau prelucrării în brânzeturi, provine de la animale sănătoase, crescute în ferme/ exploatații autorizate/ înregistrate sanitar veterinar și care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui;
- micii producători care vând direct lapte crud și produse din lapte către consumatorul final în piețele agroalimentare și târguri, trebuie să dețină carnete de sănătate pentru animalele de la care provine laptele, conform Ordinului mai sus menționat;
- brânzeturile destinate comercializării de către micii producători, trebuie expuse la vânzare, în spații special amenajate din piețe agroalimentare și târguri, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecționate din materiale necorodabile, ușor de curățat și igienizat (plastic, ceramică, inox etc),
- brânzeturile să fie protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului și a expunerii la vânzare către consumatorul final (de exemplu: în recipiente din material plastic, pungi din plastic etc);
- în cazul în care, transportul și păstrarea brânzeturilor în vederea vânzării directe către consumatorul final se realizează în recipiente confecționate tradițional din lemn (puțini), acestea trebuie să fie curate și identificate corespunzător, pentru asigurarea trasabilității produselor și prevenirea contaminării;
- Comercializarea brânzeturilor în piețele agroalimentare și târguri, se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosință (pungi de plastic alimentare, hârtie cerată alimentară etc), sau alte tipuri de recipiente curățate și igienizate corespunzător;
- Este asigurată trasabilitatea brânzeturilor obținute de micii producători, prin utilizarea unor metode de identificare/ etichetare, care să conțină mențiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obținerii, cum ar fi:
- aplicarea pe ambalajul de transport sau desfacere a unor etichete adezive,
- utilizarea de pungi imprimate;
- afișarea, în momentul expunerii la vânzare și pe toată perioada comercializării, a unor informații înscrise pe tăblițe și/ sau panouri aplicate deasupra sau în dreptul produsului prezentat etc.

Peștele și produsele din pescuit
- spațiile și locurile unde se comercializează peștele și produsele din pescuit trebuie să fie înregistrate sanitar-veterinar și să îndeplinească condițiile stabilite pentru desfășurarea acestor activități;
- sunt respectate condițiile stabilite de legislația în vigoare cu privire la transportul, depozitarea și expunerea spre comercializare a peștelui și produselor din pescuit;
- gheața utilizată pentru menținerea temperaturii peștelui și produselor din pescuit proaspete, trebuie să fie obținută numai din apă potabilă și să fie asigurată pe întreaga perioadă de expunere;
- este asigurată trasabilitatea peștelui și produselor din pescuit prin etichete și alte documente însoțitoare, inclusiv dacă acestea provin din acvacultură (sistem de creștere controlată) sau sunt capturate (pescuite) din mediul sălbatic;
- peștele și produsele din pescuit nu sunt infestate cu paraziți vizibili și sunt corespunzătoare din punct de vedere al examenului organoleptic;

Pentru evitarea apariției toxiinfecțiilor alimentare DSVSA Vâlcea recomandă achiziționarea alimentelor, numai din locuri sau spații autorizate/ înregistrate și supravegheate sanitar veterinar. Având în vedere intensificarea comerțului on-line în această perioadă, cu alimente de toate tipurile, cum ar fi produse alimentare proaspete, refrigerate, congelate, preparate, uneori împreună cu produse nealimentare, recomandăm consumatorilor să urmărească cu atenție sporită, atunci când cumpără produse alimentare prin comerțul on-line, cerințele privind comanda, livrarea și transportul, data expedierii alimentelor, precum și respecarea condițiilor prescrise de păstrare și consum ale acestora.

Detalii: https://vl.prefectură.mai.gov.ro/sedinte-publice-anunturi-minute/
https://vl.prefectură.mai.gov.ro/media/presa/

Afisari: 67

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].