Comunicat de presă - Universitatea de Vest din Timișoara
2 aprilie, Ziua internațională de conștientizare a autismului - Intervenția asistentului social în abordarea copilului cu autism și a familiei
Departamentul de Asistență Socială din Universitatea de Vest din Timișoara și Centrul de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități 'Podul Lung' din cadrul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara au organizat, cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, un eveniment de informare în rândul studenților de la Departamentul de Asistență Socială. Tema aleasă pentru acest an, moderată de lector univ. Dr. Loredana Marcela Trancă, a vizat intervenția asistentului social privind abordarea copiilor cu tulburări din spectrul autist.
Specialiștii din cadrul centrului 'Podul Lung', Amina Dragoescu, psiholog și șef de centru, precum și Andreea Canea, asistent social, au prezentat în prima parte a evenimentului informații cu privire la serviciile și activitățile destinate copiilor și familiilor acestora în cadrul centrului, profilul beneficiarilor care accesează serviciile. În partea a doua a evenimentului, discuțiile s-au axat pe explicarea rolului echipei multidisciplinare privind intervenția socială a copiilor cu dizabilități și, cu precădere, a intervenției asistentului social în munca cu copiii cu autism și familiile acestora.
Acțiunea a fost o ocazie pentru studenți nu doar de aprofundare a cunoștințelor cu privire la intervenția asistentului social, dar a reprezentat și o oportunitate pentru aceștia de a explora posibile perspective de carieră în domeniu. 'Departamentul de Asistență Socială al Universității de Vest din Timișoara își propune să ofere studenților săi o pregătire profesională completă, care să depășească granițele clasice ale cursurilor universitare, organizând evenimente speciale, cu sprijinul partenerilor sociali, menite să diversifice experiențele de formare profesională. Pentru viitorii asistenți sociali astfel de evenimente reprezintă o oportunitate esențială de diversificare a experiențelor de formare profesională.' - Loredana Trancă, coordonatorul evenimentului.
Studenții au fost invitați să participe la alte două acțiuni dedicate marcării Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului: workshop-ul 'Strategii terapeutice în abordarea copilului cu autism', susținut de psihologii și terapeuții Centrului de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități 'Podul Lung' și vernisajul expoziției de fotografie 'Poate și locul meu e aici' realizată de Ferenczine Torok Anikó din Szeged, ambele organizate în data de 2 aprilie 2025. Expoziția oferă o incursiune emoționantă în universul copiilor cu autism prin intermediul lentilei artistei, care este și mamă a unui copil cu autism.
Astfel, publicul este invitat să privească dincolo de diagnostice, să înțeleagă, să accepte și să sprijine integrarea socială a acestor copii. Autoarea oferă prin obiectivul aparatului de fotografiat o perspectivă intimă către lumea specială a copiilor cu autism și o împărtășește cu noi toți, oferindu-ne o fereastră spre înțelegere, acceptare și empatie.
Obiectivul Centrului de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități 'Podul Lung' din cadrul Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara este de a preveni abandonul și instituționalizarea copiilor cu dizabilități prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activității de îngrijire, educație, abilitare-reabilitare, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viață independentă, orientare școlară pentru copii, cât și a unor activități de sprijin, consiliere, educare pentru părinți sau reprezentanții legali. Serviciile oferite vin în completarea demersurilor și eforturilor propriei familii, așa cum decurg din obligațiile și responsabilitățile părintești, precum și în completarea serviciilor oferite de unitățile de învățământ și de alți furnizori de servicii, corespunzător nevoilor individuale ale copilului în contextul său socio-familial. Pentru mai multe informații despre Centrul de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități 'Podul Lung' puteți afla accesând link-ul: https://socialtm.ro/centrul-de-recuperare-pentru-copii-cu-dizabilitati-podul-lung/.
Departamentul de Asistență Socială din Universitatea de Vest din Timișoara este principalul furnizor de formare profesională acreditat din zona de vest a României pentru specializarea Asistență socială și oferă celor care doresc să se specializeze în acest domeniu posibilitatea de a se înscrie la ciclul I - licență (cursuri la zi sau la distanță), ciclul II - masterat sau ciclul III - doctorat. Pentru mai multe informații despre Departamentul de Asistență Socială din Universitatea de Vest din Timișoara, accesați https://asistenta-sociala.uvt.ro.
Contact: Loredana Marcela Trancă
Horea Băcanu
Universitatea de Vest din Timișoara
Departamentul de Comunicare, Imagine și Marketing Instituțional
https://uvt.ro/ro/
https://uvt.ro/ro/dcimi/comunicate-de-presa/
https://www.facebook.com/uvtromania
http://univ-unita.eu/
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].