Comunicat de presă - SOS Satele Copiilor România
SOS Satele Copiilor lansează un nou proiect dedicat copiilor vulnerabili din Sibiu
SOS Satele Copiilor extinde sprijinul în comunitățile vulnerabile din județul Sibiu, în cadrul proiectului Copii, familie, comunitate - un model inovativ pentru prevenirea separării copiilor de părinți și pentru reintegrarea copiilor în familie în Județul Sibiu PIDS/ 395/ PIDS_P5/ OP4/ ESO4.11/ PIDS_A23/ Cod SMIS 329353, care s-a lansat oficial astăzi, 2 aprilie 2025. Prin intermediul SOS Serviciul de Asistență Comunitară Sibiu, asociația susține de anul acesta 252 copii dintr-un total de 7 comunități din județ - Municipiul Sibiu, orașele Agnita și Avrig, comunele Slimnic, Valea Viilor, Brăteiu, Ațel, pentru ca aceștia să crească acasă, în familiile lor, în condiții decente și în siguranță.
Totodată, asociația va oferi sprijin pentru reintegrarea în familie a 14 copii cu măsură de protecție specială, cu tot ce presupune că acest proces să fie unul de succes și potrivit pentru fiecare copil și familie în parte, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu.
Atunci când copilul ajunge în sistemul de protecție specială, înseamnă că acasă nu mai sunt soluții, că îi sunt puse în pericol sănătatea, siguranța, dezvoltarea normală. Trauma separării este grea, iar efectele se văd peste ani. Pentru ca un părinte să își ia copilul înapoi, drumul este greu și are nevoie de foarte mult sprijin. Din acest motiv, SOS Satele Copiilor implementează programe de prevenire a separării copilului de familie, pentru că niciun copil să nu treacă prin greutăți ce îl pot marca pe viață. Unde totuși nu sunt soluții și autoritățile decid separarea, SOS Satele Copiilor oferă o familie substitutivă în casele de tip familial.
Principalele cauze ale separării copiilor de părinți rămân sărăcia și neglijarea, iar modelul inovator propus de SOS Satele Copiilor și de partenerii săi își propune să adreseze aceste cauze, iar copiii să rămână alături de familiile lor.
Impactul social al proiectului, pe termen lung
Consolidarea capacității familiilor de a-și îngriji copiii
Reducerea numărului de copii care intră în sistemul de protecție
Reducerea excluziunii sociale
Creșterea capacității specialiștilor
Întărirea comunității.
Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România:' Ne leagă peste 30 de ani de Sibiu, județ în care am început să sprijinim copiii aflați în nevoie încă de la începuturile asociației SOS Satele Copiilor, în 1993. Vorbim de sute de copii care au crescut în casele familiale din Satul SOS Cisnădie, de mii de copii pe care i-am sprijinit în comunitățile vulnerabile și alte sute care au participat la activitățile Taberei de Vacanță SOS sau Grădiniței SOS. Credem cu tărie că unui copil îi este cel mai bine în familia lui, iar prin acest proiect continuăm să contribuim la întărirea familiilor care trec prin greutăți pe care nu le pot depăși fără acompaniere. Promitem că vom face, ca de fiecare dată, tot ce ne stă în putință să oferim copiilor șansa unei vieți mai bune. Apreciem implicarea partenerilor noștri, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu și urez mult succes tuturor specialiștilor implicați.'
Liliana Agârbiceanu, Director General DGASPC Sibiu: 'De Asociația SOS Satele Copiilor România, o asociație cu expertiză și vastă experiență în domeniul social, ne leagă un parteneriat strâns, de lungă durată, atât în implementarea de proiecte, cât și în materie de servicii furnizate copiilor și tinerilor. Din acest motiv, am răspuns imediat la propunerea de a realiza împreună acest proiect, cu intenția de a contribui la sprijinirea copiilor din cele 7 comunități. Principalul rol al instituției noastre în acest proiect îl reprezintă realizarea tuturor demersurilor necesare și asigurarea sprijinului pentru reintegrarea în familie a unui număr de 14 copii cu măsură de protecție specială. Implicarea DGASPC în proiect este susținută de Consiliul Județean Sibiu, prin asigurarea cofinanțării cheltuielilor eligibile prevăzute în bugetul proiectului, în valoare de 18.248,2 lei.'
Proiectul se derulează în perioada 1 februarie 2025 - 31 ianuarie 2028 și este implementat de Asociația SOS Satele Copiilor România, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu. Mai multe detalii în pagina dedicată proiectului Copii, familie, comunitate - un model inovativ pentru prevenirea separării copiilor de părinți și pentru reintegrarea copiilor în familie județul Sibiu - SOS Satele Copiilor România
Despre SOS Satele Copiilor România
Peste 30 de ani, peste 100.000 de beneficiari la nivel național
Asociația SOS Satele Copiilor România oferă de peste 30 de ani un cămin stabil și sprijin educațional copiilor lipsiți de îngrijirea părinților, ajutându-i să crească într-un mediu familial sigur și iubitor (Satele SOS, Comunitățile de tineri, Centrul de Tranzit, Asistență maternală). Totodată, derulează programe de prevenire a separării copilului de familie, susținând părinții aflați în dificultate să își păstreze copiii aproape și ridică nivelul de trăi din comunitate (Serviciile de Asistență Comunitară, Centrul de zi). Din 2022, SOS Satele Copiilor a implementat și programe dedicate familiilor din Ucraina.
Despre Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu
DGASPC Sibiu este cel mai mare furnizor public de servicii sociale din județ. Prin servicii de specialitate, asigură coordonarea metodologică a serviciilor publice de asistență socială - sprijină activitatea autorităților administrației publice locale din județ în domeniul asistenței sociale, protecției familiei și a drepturilor copilului, a drepturilor persoanelor cu dizabilități, prevenirii și combaterii violenței domestice. Activitatea instituției este foarte diversă și complexă, aspect care permite obținerea unor rezultate solide și a unor modele de bună practică, în cadrul parteneriatelor de tip public - privat.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].