Comunicat de presă - Administrația Prezidențială
Alocuțiunea susținută de Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, în cadrul Conferinței 'România și OCDE - Principalul Proiect de Țară după NATO, UE și Schengen'
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a susținut miercuri, 2 aprilie 2025, o alocuțiune în cadrul Conferinței 'România și OCDE - Principalul Proiect de Țară după NATO, UE și Schengen', organizate la Palatul Cotroceni.
Vă prezentăm în continuare transcrierea alocuțiunii:
Domnule Prim-ministru,
Doamnelor și domnilor parlamentari,
Domnule ministru,
Domnule secretar de stat care coordonați procesul de aderare a României la OCDE,
Doamnelor și domnilor ambasadori,
Stimați reprezentanți ai mediului de afaceri,
Distinși invitați,
În primul rând, vă urez bun venit la Palatul Cotroceni, la acest eveniment dedicat procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Îi salut reprezentanții mediului de afaceri, pe cei ai instituțiilor care sunt implicate în acest proces, apreciez ceea ce s-a făcut până acum și, de asemenea, mulțumesc ambasadorilor și reprezentanților diplomatici care sunt prezenți și tuturor celor care ne-au susținut prin țările pe care le reprezintă în acest proces. Suntem practic la jumătatea acestui proces și mulțumesc pentru etapele care au fost parcurse până în momentul de față, și cred că ceea ce mai avem de făcut poate continua într-un ritm susținut anul acesta și anul viitor, în așa fel încât, dacă totul va fi bine, să putem încheia acest proces în perioada următoare.
Convingerea mea este că nu un Președinte sau un Guvern schimbă o țară, ci oamenii din acea țară, companiile care investesc în țara respectivă, schimbă lucrurile. Dar e adevărat că guvernările și administrația creează condițiile, creează un context pentru ca oamenii din țara noastră să-și pună în valoare talentele, să-și pună în valoare creativitatea și pentru ca firmele și oamenii de afaceri să poată să facă afaceri performante și să poată prospera și, la rândul lor, să creeze dezvoltare și prosperitate în jurul lor. Și, fiind în această sală, Sala Unirii, simbolic cred că putem să ne adunăm eforturile, atât cei care suntem în administrație, cât și cei care participă pe fond la acest proces, pentru a avea în perioada următoare reglementări mai bune, care să creeze condiții mai bune de dezvoltare, pentru ca oamenii să ia decizii corecte, să facem tot ce ține de noi pentru a avea o guvernare cât mai bună, pentru a accesa fonduri europene, pentru a ține deficitele sub control, pentru a crea condiții în care munca și performanța să fie premiate, iar lipsa de performanță să fie descurajată. Și cred că, în felul acesta, dumneavoastră, cei care duceți România în spate, românii și companiile care au investit în România, veți putea într-adevăr să creați plusvaloare și aceste condiții pentru o viață mai bună în țara noastră. Și cred că această calitate de membru al acestei organizații va fi o ancoră pentru modernizarea în continuare a țării noastre, pentru întărirea poziției sale în rândul democrațiilor, pentru o economie deschisă, toate acestea reflectându-se în câștiguri și în beneficii pentru toți românii. Și cred că printre avantajele accederii în această organizație înseamnă și un plus de atracție pentru investiții în România, înseamnă o consolidare a poziției țării noastre în raport cu instituțiile internaționale, înseamnă un acces la o vastă expertiză de specialitate în preluarea unor politici publice cât mai bune, care să ne permită ca din București și până la marginea țării să putem crea condiții de dezvoltare.
Credem în colaborarea dintre state și o considerăm esențială și în politica noastră externă. Și cred că și noi am putea să contribuim, după ce vom deveni membri ai OCDE, la îmbogățirea activității acestei organizații și la consolidarea ei la nivel global. În încheierea intervenției mele, doresc să subliniez cât este de important să valorificăm oportunitățile pe care ni le oferă aderarea României la organizația pentru cooperare și dezvoltare economică, ceea ce înseamnă mai multe investiții, o administrație mai performantă și o Românie mai puternică în lume.
Și sper că vom face politici mai bune pentru vieți mai bune, așa cum o spune foarte inspirat deviza Organizației, vieți mai bune pentru cetățenii României.
Vă mulțumesc pentru ceea ce ați făcut până acum, și tuturor celor care sunt implicați vă doresc succes în perioada următoare!
Departamentul Comunicare Publică
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].