logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș-Severin

Pentru anul 2025, în Programul Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii este menționată acțiunea 'Campanie de verificare a modului în care serviciile externe de prevenire și protecție respectă obligațiile legale și de verificare a activităților pe care le desfășoară în întreprinderi' ținând cont de ponderea semnificativă a întreprinderilor/unităților care apelează la servicii externe de prevenire și protecție și numărul mare al acestor servicii.

Raportat la prevederile existente în Cadrul strategic al UE privind securitatea și sănătatea la locul de muncă pentru 2021 - 2027, securitatea și sănătatea în muncă în muncă într-o lume a muncii în schimbare, obiectivele cheie pentru existența condițiilor de muncă sigure și sănătoase le constituie:
- aanticiparea și gestionarea schimbării din noua lume a muncii, generată de tranziția verde, digitală și demografică;
- îmbunătățirea prevenirii accidentelor și a bolilor la locul de muncă;
- creșterea gradului de pregătire pentru eventuale crize sanitare viitoare.

În contextul legislativ național, prin Legea nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă, sunt stabilite principii generale referitoare la prevenirea riscurilor profesionale, protecția sănătății și securitatea lucrătorilor, eliminarea factorilor de risc și accidentare, informarea, consultarea, participarea, instruirea lucrătorilor și a reprezentanților lor, precum și direcțiile generale pentru implementarea acestor principii.

Potrivit legii, toți angajatori au obligația de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă. În situația în care în unitate nu se pot organiza activitățile de prevenire și cele de protecție, angajatorul apelează la servicii externe.

Aceste servicii externe de prevenire și protecție sunt organizate și funcționează în conformitate cu prevederile legale și cu cerințele specifice ale diferitelor sectoare și domenii de activitate.

Principalele responsabilități ale serviciilor externe de prevenire și protecție includ:
- identificarea și evaluarea riscurilor de securitate și sănătate în muncă;
- elaborarea, monitorizarea și actualizarea planului de prevenire și protecție;
- elaborarea de instrucțiuni proprii ținând seama de particularitățile activităților precum și ale locurilor de muncă;
- monitorizarea și supravegherea constantă a condițiilor de muncă și a sistemelor de securitate și protecție, precum și identificarea și remedierea deficiențelor acestora;
- colaborarea cu angajatorul, lucrătorii și medicul de medicina muncii în vederea coordonării măsurilor de prevenire și protecție.

Este important ca toți angajatorii să conștientizeze faptul că, indiferent de domeniul de activitate, punerea în aplicare a prevederilor legale din domeniul securității și sănătății în muncă reprezintă condiția esențială pentru îmbunătățirea mediului de muncă, pentru asigurarea locurilor de muncă sigure și, implicit, reducerea incidenței accidentelor de muncă și a bolilor profesionale.

În cadrul acestei campanii care se derulează la nivel național sub îndrumarea Inspecției Muncii pe tot parcursul anului 2025, inspectorii de muncă din compartimentul securitate și sănătate în muncă al Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraș Severin verifică modul în care serviciile externe și unitățile care au apelat la aceste servicii respectă prevederile legale privind securitatea și sănătatea în muncă.

În același timp, se urmărește conștientizarea angajatorilor cu privire la faptul că apelarea la servicii externe nu îi exonerează de responsabilitățile lor în domeniul securității și sănătății în muncă.

INSPECTOR ȘEF PURTÃTOR DE CUVANT
IANCU PANDURU Mihaela Aga
inspector de muncă

Afisari: 69

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].