Comunicat de presă - ICR Tel Aviv
Șaptezeci de ani fără Enescu - conferință și recital la ICR Tel Aviv
'Îl priveam pe Enescu de parcă ar fi fost de pe altă planetă, un extraterestru; de parcă ar fi coborât pe pământ pentru a aduce o ofrandă. Era simplu și modest, s-a ferit de orice fel de ostentație. Intra în porii ființei tale și devenea parte din tine.' Astfel și-l amintește pe marele compozitor român legendarul violonist israelian Ivry Gitlis, Ambasador Goodwill UNESCO, citat și de Delia Iacob la conferința 'Enescu 70', desfășurat, în limba ebraică, la ICR Tel Aviv. După cum Martin Salamon, directorul reprezentanței din Israel a Institutului Cultural Român, anunțase publicul prezent în sala mare a ICR Tel Aviv, evenimentul de la finalul lunii martie 2025 face parte din seria de proiecte dedicate împlinirii a 70 de ani de la dispariția marelui compozitor și violonist virtuoz român, acestea urmând a avea loc pe tot parcursul anului 2025, în diverse locații din Israel.
'Enescu a fost român, dar și universal. El nu a fost muzician, ci însăși muzica' - l-a citat Delia Jacob pe Ivry Gitlis, virtuozul violonist israelian contemporan cu Enescu, decedat în anul 2020 la vîrsta de 98 de ani. Șefa catedrei de coarde a Conservatorului Israelian din Tel Aviv a făcut o trecere în revistă a momentelor cheie din viața muzicianului român, menționând impactul pe care acesta l-a avut asupra elevilor săi, deveniți, la rândul lor, mari muzicieni precum Ida Haendel, Arthur Grumieux, Ivry Gitlis, Yehudi Menuhin. Delia Jacob a pus accent pe inspirația din folclor și influența folclorului românesc asupra operei enesciene și a ilustrat prelegerea cu o selecție de momente muzicale edificatoare pentru întreaga creație a lui Enescu. În opinia acesteia, Oedip reprezintă capodopera creației enesciene, 'un fel de sinteză a întregii creații în care se oglindește zbuciumul propriului destin, dar și drama universală a omenirii'.
Manifestarea a continuat cu interpretarea lucrării pentru vioară solo Impresii din copilărie de George Enescu de Shiraz Natanzon, studentă la Conservatorul Israelian din Tel Aviv, compoziție care apoi a fost analizată de Shulamit Sarid, conferențiar la Facultatea de Muzică 'Buchmann Mehta' din cadrul Universității din Tel Aviv. Muzicologul israelian consideră că lucrarea este profund inspirată de tot ceea ce a trăit în copilărie Enescu, de afinitățile muzicale din familie, de contactul atât cu muzica clasică, sub îndrumarea lui Eduard Caudella, cât și cu muzica tarafurilor de țigani, precum și de experiențele avute în timpul vacanțelor pe meleagurile natale.
Adrian Grauenfels, editorul revistei de cultură 'Jurnal israelian', a prezentat publicului aspecte mai puțin cunoscute despre istoricul Festivalului și Concursului Internațional 'George Enescu'. Publicul a putut afla astfel că inițiativa organizării Festivalui i-a aparținut lui Andrei Tudor, născut Isaac Rozenzweig, poet, traducător și muzicolog român de origine evreiască. Grauenfels a punctat episoade importante din istoria evenimentului muzical, menționându-i și pe numeroșii participanți israelieni de-a lungul timpului.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].