logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - UNICEF

Milioane de copii sunt în pericol în urma celui mai devastator cutremur din ultimele decenii în Myanmar

UNICEF face apel la o intervenție urgentă, deoarece casele, școlile, spitalele și infrastructura critică au suferit daune grave

NEW YORK/BANGKOK/YANGON, 30 martie 2025 - Milioane de copii sunt în pericol după cutremurul devastator cu magnitudinea de 7,7 care a lovit Myanmar pe 28 martie, accentuând o situație umanitară deja gravă.

UNICEF avertizează cu privire la creșterea impactului asupra copiilor și familiilor - nevoile crescând de la oră la oră și replicile continuând - și face apel la comunitatea internațională să răspundă de urgență pentru a sprijini eforturile de salvare a vieții copiilor și familiilor.

'Acest cutremur este o nouă lovitură grea pentru copiii din Myanmar - mulți dintre ei trăind deja în condiții de conflict, strămutare și lipsuri', a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell. 'În doar câteva minute, și-au pierdut persoanele dragi, casele și accesul la servicii esențiale. Nevoile sunt masive și cresc de la oră la oră.'

Cutremurul și replicile au provocat distrugeri pe scară largă în centrul Myanmarului, inclusiv în regiunile Mandalay, Nay Pyi Taw, Sagaing, Bago și Shan. Potrivit cifrelor oficiale, peste 1.600 de persoane au fost ucise și peste 3.400 au fost rănite - multe dintre acestea fiind copii. Este de așteptat ca numărul morților să crească pe măsură ce operațiunile de căutare și salvare continuă și amploarea dezastrului devine clară.

Casele, școlile, spitalele și infrastructura critică au suferit daune grave. Alunecările de teren și drumurile prăbușite au lăsat multe comunități fără electricitate și conexiune mobilă.

Multe familii care supraviețuiau deja în condiții fragile se confruntă acum cu greutăți și mai mari, având acces limitat la apă potabilă, asistență medicală și adăpost.

Copiii sunt printre cei mai afectați - se confruntă cu riscuri ridicate de vătămare,de traumă, de separare de familiile lor și cu alte perturbări ale stabilității și așa reduse pe care o aveau. Echipele UNICEF se află pe teren, în zonele cele mai afectate, lucrând cu partenerii și echipele locale de intervenție pentru a evalua nevoile și a oferi asistență de urgență.

Ca parte a răspunsului său inițial, UNICEF mobilizează 80 de tone metrice de provizii vitale, inclusiv kituri sanitare, materiale medicale, corturi și kituri de igienă conținând săpun, tampoane igienice și dezinfectanți, pentru livrarea imediată către copiii și familiile care au nevoie urgentă.

'Copiii din Myanmar se confruntă cu o criză care se suprapune peste o criză existentă deja', a declarat Russell. 'UNICEF își intensifică activitatea de salvare, iar comunitatea internațională răspunde, dar sunt necesare mai multe resurse urgent pentru a salva și proteja viețile copiilor și ale familiilor lor. În același timp, avem nevoie de acces umanitar sigur, rapid și neîngrădit în zonele afectate, astfel încât să îi putem ajuta pe cei în nevoie.'

Myanmar este într-una dintre cele mai complexe situații de urgență umanitară la nivel global. Chiar înainte de cutremur, peste 6,5 milioane de copii aveau nevoie de asistență, una din trei persoane strămutate fiind un copil. Cu toate acestea, răspunsul umanitar rămâne în mod critic subfinanțat, cu mai puțin de 10% din fonduri primite până în prezent în cadrul Apelului 2025 pentru acțiuni umanitare pentru copii.

UNICEF solicită finanțare urgentă pentru a intensifica furnizarea de sprijin vital copiilor și familiilor afectate de cutremur - inclusiv apă curată, asistență medicală, protecție, sprijin psihosocial și educație în situații urgență.

Note pentru editori:

Descărcați fotografii și imagini video.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.
Urmăriți UNICEF în România pe Facebook, Instagram, TikTok, X și WhatsApp.

Eliane Luthi, UNICEF East Asia and Pacific, Tel: +66 654 154 874, [email protected]
Kurtis Cooper, UNICEF New York, Tel: +1 917 476 1435, [email protected]

Afisari: 64

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].