Comunicat de presă - Romfilatelia
Savanți români
Cu prilejul împlinirii unui secol de la trecerea la cele veșnice a savantului român Petru Poni, Romfilatelia introduce în circulație miercuri, 02 aprilie a.c. o emisiune de mărci poștale intitulată Savanți români, formată din un timbru și un plic 'prima zi'.
Savantul român Petru Poni (născut pe 4 ianuarie 1841 în satul Secărești, comună Cucuteni - d. 02 aprilie 1925, Iași, România), al cărui portret este ilustrat pe marca poștală (cu valoarea nominală de 8 Lei), este considerat fondatorul școlii superioare de chimie anorganică și una dintre cele mai marcante personalități din istoria științei românești. Provenind dintr-o familie de răzeși, a învățat să aprecieze munca de la țară și a demonstrat, încă de mic, pasiunea pentru învățătură. După absolvirea Școlii primare din Târgu Frumos, a studiat la Academia Mihăileană din Iași, apoi la Universitatea din Iași. În 1859, ca bursier al statului român, a studiat fizică și chimia la Universitatea Sorbona din Paris.
A obținut licența în Științe fizico-chimice în 1864, după cinci ani de studii în Franța.
Întors în România, Poni a început să predea la diverse instituții din Iași (Liceul Național; Institutele Unite și Școala Militară), contribuind semnificativ la educația științifică. A fost profesor de chimie minerală la Facultatea de Științe (1878-1920) și la cea de Medicină (1878-1911) a Universității din Iași. Petru Poni a pus bazele primelor lucrări de laborator în chimie, chiar și în condiții dificile, cu resurse limitate, numărându-se printre fondatorii școlii române de chimie anorganică. Un moment semnificativ al carierei sale l-a constituit descoperirea broștenitei (manganit de Mn, Fe și Ca) și a badenitei (arseno-bismutură de cobalt, fier și nichel), prilej cu care, începând din 1870 inițiază primele cercetări asupra mineralelor din România. De asemenea, s-a dedicat studiilor asupra apelor minerale și petrolului din România, realizând cercetări care au avut un impact internațional asupra industriei petroliere.
Poni a contribuit la înființarea mai multor societăți științifice, printre care se numără Societatea de Fizică din Iași și Societatea Română de Științe. A fost ales membru al Academiei Române în 1879 și a ocupat funcția de președinte al acestui înalt for științific între 1898-1901 și 1916-1923.
Ca om politic a fost ales, în mai multe rânduri, deputat și senator, ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice, având un rol esențial în reforma sistemului educațional românesc. În perioada aprilie-iulie 1907 și în 1922 a fost primar al orașului Iași.
Pe lângă realizările sale științifice și educaționale, Petru Poni a fost un susținător al progresului în domenii diverse, cum ar fi agricultură și industria. A fost un promotor al reformei agrare și al aplicării științei în domenii, precum: mineralogia și chimia industrială. În semn de recunoaștere a meritelor sale a primit numeroase distincții, inclusiv Ordinul 'Sf. Sava' din Șerbia (1896), Ordinul 'Legiunea de Onoare' (1900) din Franța, și Marea Cruce a Ordinului 'Franz Josef' din Austria (1902).
Plicul 'prima zi' reunește în grafica sa un aspect al muncii de laborator în care savantul se regăsește alături de fiica sa, prof. Univ. Dr. Margareta Poni, titluri ale unor lucrări de autor și imaginea arhitecturii fațadei Muzeului 'Poni-Cernătescu' din Iași. Sigla Academiei Române și cea a Muzeului 'Poni-Cernătescu' din Iași definesc instituțiile care îi păstrează memoria și renumele savantului Petru Poni, câștigat prin munca de cercetare și inovare în domeniul de pionierat al chimiei anorganice românești.
Romfilatelia mulțumește specialiștilor Muzeului 'Poni-Cernătescu' și ai Complexului Muzeal Național 'Moldova' Iași, pentru consultanța de specialitate acordată la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.
Emisiunea este disponibilă de miercuri, 2 aprilie a.c., în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/
Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice:
el: 021/ 336 9392
[email protected]
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].